Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

«ΠΟΛΛΟΙ ΓΕΛΑΝΕ ΑΛΛΑ ΘΑ ‘ΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΑΨΕΙ Η ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ», ΛΕΕΙ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ «ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΣΟΥΝΑΜΙ» ΤΗΣ ΟΥΝΕΣΚΟ

Με νωπά τα αποτελέσματα του μεγάλου σεισμού στη Ζάκυνθο όλοι έχουν στραφεί την διοργάνωση του 5oυ Διεθνούς Συνεδρίου Πολιτικής Προστασίας «Safe Kozani 2018» που ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνει τις εργασίες του στις 3 Νοεμβρίου 2018.
Εκεί θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά 135 εργασίες, προφορικές και πόστερ που προέρχονται από 300 συγγραφείς, ειδικούς επιστήμονες σε θέματα περιβαλλοντικών καταστροφών, φυσικών καταστροφών, από πυρκαγιές, σεισμούς και πλημμύρες, σε θέματα διαχείρισης αυτών των φαινομένων, από συνεργάτες σε ερευνητικά ινστιτούτα και οργανισμούς, όπως ο ΟΑΣΠ, το Αστεροσκοπείο Αθηνών, καθώς και καθηγητές από Πολυτεχνεία και Πανεπιστήμια που «θεραπεύουν» αντικείμενα διαχείρισης κρίσεων από φυσικά φαινόμενα. Επίσης,
συμμετέχουν επιστήμονες από οργανισμούς πολιτικής προστασίας όπως η Ιταλία, η Κύπρος, η Βραζιλία, η Ταιβάν, η Βουλγαρία και η Γαλλία.
12 μεγάλα γεγονότα έπληξαν τον πλανήτη τα τελευταία τέσσερα χρόνια
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε για τις φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές που ως προς το αποτέλεσμά τους δημιουργούν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, με επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως η περίπτωση της καταστροφής της Φουκοσίμα, ενώ, ταυτόχρονα, συμβάλλουν στην αύξηση των κυμάτων της μετανάστευσης του πληθυσμού. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ μίλησε για 12 μεγάλα γεγονότα ή φυσικές καταστροφές που έπληξαν το πλανήτη μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στις οποίες οι επιστήμονες του ΟΑΣΠ όχι μόνο ήταν παρόντες αλλά – όπως είπε – «τις μελετήσαμε διεξοδικά για να δούμε τι καινούργιο προέκυψε και μπορούμε να πάρουμε ως πληροφόρηση».
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι πλημμύρες στην Μάνδρα Αττικής, οι σεισμοί σε Λέσβο και Κω, η καταστροφική φωτιά στο Μάτι, αλλά και ο καταστροφικός σεισμός στην Ινδονησία, με τους 5000 νεκρούς,ή τον ισχυρό σεισμό των 8,2 R στο Μέξικο Σίτυ.
Για την φωτιά στο Μάτι Αττικής μίλησε για ένα «ακαριαίο φαινόμενο όπου οι ριπές του ανέμου έτρεχαν με 120 χλμ /ώρα», ενώ αναφέρθηκε στην συζήτηση που γίνεται για το θέμα της εκκένωσης της περιοχής, ή των τυχόν παραλείψεων που μπορεί να υπήρξαν, λέγοντας ότι «για την εκκένωση χρειάζεται ένα σχέδιο που θα πρέπει να πεις στους ανθρώπους προς τα πού θα κατευθυνθούν».
Δεν έχουμε αντιπυρικό κανονισμό
Ο κ. Λέκκας, καυτηρίασε το γεγονός ότι ως χώρα διαθέτουμε έναν αντισεισμικό κανονισμό που εφαρμόζεται με ορατά κα μετρήσιμα αποτελέσματα, ενώ «δεν έχουμε αντιπυρικό κανονισμό. Είναι μία σοβαρή παράλειψη την οποία πρέπει να αποκαταστήσουμε», κατέληξε. Μεταφέροντας εμπειρίες από τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, που έχουν εγκατασταθεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις του Μεξικού, ανέφερε την περίπτωση όπου λίγες μέρες μετά τον σεισμό των 8,2 R, όπου ο συναγερμός «μας ειδοποίησε για τον σεισμό που θα ακολουθήσει ευτυχώς όμως ήταν χαμηλής έντασης, αλλά δυστυχώς από τον πανικό που δημιουργήθηκε στους ανθρώπους στην προσπάθειά τους να προστατευθούν θρηνήσαμε 80 νεκρούς».
"Θά' ρθει η ώρα που θα κλάψει η χώρα μας από το τσουνάμι"
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος του «Συστήματος Τσουνάμι» της ΟΥΝΕΣΚΟ, εξέφρασε την ικανοποίησή του που στην σχεδιαζόμενη αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας. Κτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου γιατί «δεν διαθέτουμε κουλτούρα πρόληψης στην Ελλάδα κάτι, για παράδειγμα, που δεν συναντάς καμία περίπτωση στην Ιαπωνική κοινωνία.
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, εξαιτίας ενός σεισμού να δημιουργηθεί ένα μεγάλο τσουνάμι στο Αιγαίο ή στην Μεσόγειο και αυτό δε θα αφορά μόνο την χώρα μας αλλά και πολλές άλλες της Μεσογείου. «Πολλοί γελάνε αλλά θα ‘ρθει η ώρα που θα κλάψει η χώρα από το τσουνάμι», δήλωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος και ανέφερε την περίπτωση του σεισμού της Κω που δημιουργήθηκε τσουνάμι που έφτασε στο 1,5 μέτρο ύψος στις περιοχές του λιμανιού και εάν αντί για νύκτα συνέβαινε ημέρα θα θρηνούσαμε θύματα. Σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ της Unesco, το τσουνάμι είναι επικίνδυνο από το μισό μέτρο.
Τέλος, παρουσίασε το δίκτυο των παλιρροιογράφων που έχουν εγκατασταθεί σε πολλά σημεία του Αιγαίου τα αποτελέσματα των οποίων φθάνουν στο Αστεροσκοπείο και μετά από επεξεργασία, που δεν διαρκεί πάνω από 10 λεπτά, «έχουμε αποτέλεσμα για την τοποθεσία όπου εκδηλώνεται παλιρροιακό κύμα». Με τα συστήματα του γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι συνδεδεμένες 17 χώρες, εκ των οποίων οι 12 είναι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Πόλεμος» σεισμολόγων για την πρόβλεψη του σεισμού στη Ζάκυνθο
Στα «χαρακώματα» είναι οι σεισμολόγοι μετά τις αποκλειστικές δηλώσεις του  διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμου Παπαδόπουλο με τις οποίες αποκάλυψε ότι ο μεγάλος σεισμός στην Ζάκυνθο είχε προβλεφθεί εδώ και πέντε μήνες.
Oπως αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο κ. Παπαδόπουλος, μισή ώρα πριν χτυπήσει ο μεγάλοςσεισμός της περασμένης Παρασκευής, προηγήθηκε μια δυνατή σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ: «Oλοι αναγνώρισαν ότι επρόκειτο για προσεισμό. Αλλά εκείνο που παρέμεινε μέχρι τώρα άγνωστο είναι ότι η προσεισμική περίοδος είχε ήδη ξεκινήσει μερικούς μήνες πριν με πολλούς μικρότερους προσεισμούς».
Ηταν αρχές Σεπτεμβρίου όταν οι ειδικοί παρατήρησαν ότι η περιοχή νότια της Ζακύνθου είχε ολοένα και περισσότερο αυξανόμενη σεισμική δράση, αλλά με σεισμούς μεγεθών μικρότερων του τέσσερα. «Αποφασίσαμε να κάνουμε λεπτομερή ανάλυση γιατί γνωρίζουμε από προηγούμενες έρευνές μας ότι πολλές φορές οι κύριοι σεισμοί έχουν προσεισμούς που μπορεί να προηγούνται μέχρι και έξι μήνες πριν από τον κύριο σεισμό», εξηγεί ο σεισμολόγος στον «Ε.Τ.».
Οι προσεισμοί, σύμφωνα με τον ειδικό, έχουν ξεχωριστές ιδιότητες που τους διαφοροποιούν από τους συνηθισμένους σεισμούς. Οταν ξεκινήσει μια προσεισμική ακολουθία τότε τόσο το πλήθος των προσεισμών όσο και τα μεγέθη τους αυξάνονται σταδιακά καθώς πλησιάζει ο κύριος σεισμός. Ταυτόχρονα η περιοχή την οποία καταλαμβάνουν τα επίκεντρα των προσεισμών είναι τόσο μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος του κύριου σεισμού.
Έχοντας ήδη στη «φαρέτρα» τους τον αλγόριθμο FORMA, τον οποίο έχει παρουσιάσει στο παρελθόν ο "Ελεύθερος Τύπος" και δίνει τη δυνατότητα διάκρισης των προσεισμών από τους συνηθισμένους σεισμούς, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η προσεισμική ακολουθία στη Ζάκυνθο ξεκίνησε από τις αρχές Μαΐου του 2018.
«Εντοπίσαμε ότι η περιοχή των προσεισμών εντοπιζόταν σε περιφέρεια ακτίνας 25-30 χλμ. γύρω από ένα σημείο που περίπου συμπίπτει με το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού της 26ης Οκτωβρίου. Θεωρήσαμε ότι η γένεση ισχυρού σεισμού ήταν αρκετά πιθανή χωρίς ακόμη να γνωρίζουμε το πότε θα γινόταν αυτό αν και το εξάμηνο κόντευε να εξαντληθεί. Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου τα μεγέθη των προσεισμών αυξήθηκαν (για παράδειγμα στις 17/10 είχαμε 4,2), οπότε η γένεση του κύριου σεισμού ήταν πλέον θέμα χρόνου», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.
Άμεση ήταν η απάντηση του Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη ο οποίος διαφώνησε μέσω του λογαριασμού του στο facebook για τις θέσεις του κ. Παπαδόπουλου: «Με έκπληξη υπέπεσε στην αντίληψή μου μια κατά φαντασία στατιστικολογική πρόγνωση του σεισμού της Ζακύνθου. Η συγκεκριμένη πρόγνωση χρησιμοποιεί εσφαλμένα δεδομένα και μεθοδολογίες που εκφεύγουν των ορίων της επιστημονικής σοβαρότητας».
Θέση πήρε και ο εντεταλμένος ερευνητής και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιστούτου καθηγητής σεισμολογίας Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας ο οποίος με ανάρτησή του στο facebook και βάζοντας και μια φωτογραφία από τους καταγεγραμμένους σεισμούς επισήμανε: «Εδώ βλέπεις 1035 σεισμούς από 1/1/ 2018 στα 100 χιλιόμετρα από τη Ζάκυνθο και μόνο καμία 30ρια είναι πάνω από 3 ρίχτερ που είναι και το οριακό μέγεθος ανίχνευσης στη περιοχή και τέσσερις πάνω από 4 Ρίχτερ !!! Δύσκολο να πει κανείς ότι ήταν «προσεισμοί» όπως ακούω να δηλώνουν οι μετά σεισμό προφήτες. Στην επιτροπή (εκτίμησης…) του ΟΑΣΠ, κανένα τέτοιο πρόδρομο στοιχείο δεν μας είχε κατατεθεί».
Επίσης ο κ. Χουλιάρας σχολίασε με δεικτικό τρόπο και την δήλωση του Παπαδόπουλου στην ΕΡΤ ότι είχε προβλέψει τον σεισμό αλλά το έκρυψε από την επιτροπή για να μην διαρρεύσει.
Πηγή: Eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: