Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΠΟΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΘΑ «ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ» ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΛΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΓΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ; (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Οι επιστήμονες ανησυχούν για τις τρομακτικές συνέπειες που ενδέχεται να επιφέρει στη χώρα μας η μεγάλη οικολογική καταστροφή

Συγκλονισμένοι οι άνθρωποι σε κάθε γωνιά της Γης παρακολούθησαν το τελευταίο διάστημα να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια τους μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές σε παγκόσμιο επίπεδο, που σε δεύτερο χρόνο προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει μακροπρόθεσμα σε όλον τον πλανήτη.
Η Σιβηρία πάλεψε με τη φωτιά, η οποία τύλιξε συνολικά 28 εκατ. στρέμματα δασικής έκτασης σκορπίζοντας παντού πελώρια σύννεφα καπνού, που «έπνιξαν» πόλεις και χωριά και προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον.
Ο επιστημονικός συνεργάτης,
του Ινστιτούτου δασών της Ακαδημίας Επιστημών της Σιβηρίας, Αλεξάντρ Μπριουχάνοφ, επισημαίνει ότι μετά από την ολοσχερή αυτή καταστροφή, θα χρειαστούν τουλάχιστον 100 χρόνια για την πλήρη αποκατάσταση των δασών στο βόρειο τμήμα της Ανατολικής Σιβηρίας.
Την ίδια στιγμή το πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά κύμα καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη έφτασε μέχρι την χώρα του ψύχους, τη Γροιλανδία, κάνοντάς την να χάσει 10 δισ. τόνους πάγου μέσα σε μόλις 24 ώρες(!).
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν την θεωρία ότι οι φετινές καιρικές συνθήκες που προκάλεσαν τον πρόσφατο καύσωνα στην Ευρώπη, μπορεί να είναι το έναυσμα για μια από τις μεγαλύτερες απώλειες πάγου από το 1950 οπότε και άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις.
Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τον όγκο πάγου που έλιωσε στην παραπάνω αρκτική χώρα και γι’αυτό οι ειδικοί αποκαλύπτουν ότι το ένα δισεκατομμύριο τόνοι αντιστοιχεί με περίπου 400.000 πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων, άρα τα 100 δισεκατομμύρια τόνοι αντιστοιχεί σε αύξηση 0,28 χιλιοστόμετρα στην επιφάνεια της θάλασσας παγκοσμίως.
Τι σημαίνει αυτό;
Λαμβάνοντας υπ’όψιν τα στοιχεία που έφερε στο φως σχετική έρευνα που διενεργήθηκε τον Ιούνιο του 2019 από ομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ και τη Δανία, δείχνουν ότι μόνο το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία θα προσθέσει μεταξύ 5 με 33 εκατοστά στην αύξηση της στάθμης της επιφάνειας της θάλασσας μέχρι το 2100(!).
Για να προχωρήσουμε, όμως ένα βήμα παραπέρα, προκύπτει για όλους εμάς το ερώτημα, τι μπορεί άραγε να σημαίνει αυτή η αύξηση της στάθμης της επιφάνειας της θάλασσας για μια μικρότερη χώρα όπως είναι η Ελλάδα;
Τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να επανέρχονται στην επικαιρότητα και διάφορες παλαιότερες εφαρμογές, οι οποίες με μια… φουτουριστική διάθεση παρουσιάζουν στο ευρύ κοινό τις δικές τους πραγματικά ασύλληπτες εκτιμήσεις σχετικά με το τι θα μπορούσε να συμβεί μελλοντικά, αν συνεχίσουν να λιώνουν οι πάγοι. Με τη βοήθεια ενός διαδραστικού χάρτη, μπορεί μάλιστα κανείς να δει ακόμη και ποιες ελληνικές πόλεις θα μπορούσαν κυριολεκτικά να χαθούν, αν υποθέσουμε ότι ισχύει κάτι τέτοιο.
Στο χειρότερο σενάριο, εκείνο δηλαδή σύμφωνα με το οποίο η στάθμη θα ανέβει κατά 60 μέτρα, οι πόλεις που θα σβήσουν από τον επίσημο χάρτη, θα είναι το κέντρο της Αθήνας, ο Πειραιάς, η Καλαμάτα, η Θεσσαλονίκη, το Άργος, το Μεσολόγγι και η Πρέβεζα(!). Η θάλασσα θα φτάσει μέχρι τη Λάρισα, την Έδεσσα και τη Βέροια και παραδόξως η Μύκονος, η Πάρος, η Νάξος και άλλα νησιά όπως το Καστελόριζο παραμένουν στη θέση τους.
Ο «μοιραίος» όμως κατάλογος δεν σταματά εκεί καθώς από την παραπάνω εφαρμογή προκύπτει πως σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μακεδονία, ο χάρτης δείχνει ότι τα νερά φτάνουν μέχρι τη Δράμα και την Ορεστιάδα, ενώ οι πόλεις που θα… εξαφανιστούν, είναι η Ξάνθη, η Κομοτηνή και η Αλεξανδρούπολη(!).
Πολλά τα «ευφάνταστα» σενάρια, άλλες τόσες οι εικασίες και οι σχετικές θεωρίες που ανά διαστήματα ξεφυτρώνουν σαν… τα μανιτάρια. Ωστόσο, τίποτε από όλα αυτά δεν πρόκειται να συμβεί και δεν θα διατυπώνεται ούτε καν ως σενάριο, αν κάποτε συνειδητοποιήσουμε επιτέλους ότι η φύση έχει χτυπήσει προ πολλού το καμπανάκι ότι «αιμορραγεί».
Η φύση «αιμορραγεί».  Από τον τρόπο που ο άνθρωπος παρεμβαίνει σε αυτήν θυσιάζοντας τα πάντα, ακόμη και αυτή την ίδια την ζωή του, στο βωμό της τεχνολογίας και του συμφέροντος.
Η φύση «αιμορραγεί». Και τα περιθώρια δυστυχώς στενεύουν.
Επικίνδυνα…
Δείτε κι εσείς τι προβλέπει ο παραπάνω χάρτης εδώ.

Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται από ψηλά το πώς το πρωτοφανές κύμα καύσωνα στην Ευρώπη, οδηγεί στο λιώσιμο δισεκατομμύρια τόνων πάγου στη Γροιλανδία:


Παρακολουθήστε στο επόμενο βίντεο, χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τις πυρκαγιές στη Σιβηρία, που οδήγησαν σε ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή:


Ρίξτε μια ματιά στο μέλλον, παρατηρώντας στο εξής βίντεοπώς θα μετατραπεί ο πλανήτης με την σταδιακή αύξηση της στάθμης της επιφάνειας της θάλασσας. Το απευχόμαστε…
Της Βίκυς Καλοφωτιά

Δεν υπάρχουν σχόλια: