Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

BLACK FRIDAY... Η ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗΣ

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

«Η ιστορία μας έχει μετατραπεί σε μια αδιάλειπτη...
ιστορία άμεσης ακύρωσης του παρόντος»
Γκύντερ Άντερς"Die Antiquiertheit des Menschen"
(Ο άνθρωπος είναι απαρχαιωμένος)

Έφθασε κι "Μαύρη Παρασκευή" (Black Friday)... που μας επιβλήθηκε ως μια "νέα υποχρεωτική λατρεία", ως μια "γιορτή" που οφείλουμε να γιορτάσουμε με σεβασμό στη θεότητα της κατανάλωσης, της ελεύθερης αγοράς που αντικατάστησε τον ουράνιο θεό ακόμη και στους θρησκευτικούς ηγέτες των εκκλησιών.

Όπως ακριβώς μας επιβλήθηκε πως «Ο Χριστός γεννήθηκε ως πρόσφυγας» [Βλέπε σε: Η αποδόμηση των Χριστουγέννων: νέοι συμβολισμοί στην υπηρεσία του οικονομικού φανατισμού του υπερεθνικού κεφαλαίου], ή ακόμη περισσότερο νεωτεριστής, "προχωρημένος" ο κύριος Αρχοντώνης -αυτός που αναγνώρισε τη σχισματική εκκλησία των νεοναζί στην Ουκρανία: "Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Ο Ιησούς Χριστός υπήρξε πολιτικός πρόσφυγας", ή ο Ιερώνυμος που μας διαβεβαιώνει, όπως κι ο πάπας πως «Ο Χριστός γεννήθηκε ως πρόσφυγας, έζησε ως ξένος». Δικαίως κάποιος θα πει... όλα αυτά δεν είναι τίποτα, αφού κι ο Οδυσσέας του Ομήρου ήταν μετανάστηςΟ Οδυσσέας ήταν κι αυτός μετανάστης... όπως κι ο Χριστός!
Οφείλουμε μεγάλο σεβασμό στις "αγορές" και την κατανάλωση, γιατί ειδάλλως γίνονται "νευρικές" απαιτώντας ανθρώπινες θυσίες (σφαγές εργαζομένων, μικρών επιχειρηματιών, εξαθλίωση λαών). Έτσι, με ανόητη ευφορία και επιφανειακό ενθουσιασμό, γιορτάζουμε τη μαύρη Παρασκευή: την κορυφή της αλλοτρίωσης από τις πολυεθνικές.
Ο μαρξιστής Ιταλός φιλόσοφος Diego Fusaro, επισημαίνει για την "Black Friday": «Πρόκειται για προσβολή της νοημοσύνης».
Η γιορτή του ξέφρενου, του πιο ασυγκράτητου νεοφιλελευθερισμού, το πανηγύρι των τραπεζιτώνη κορυφή της αλλοτρίωσης,
Η νέα παγκόσμια θρησκεία κι η λατρεία της που άφησε στο παρελθόν ουράνιους θεούς και θρησκείες. Όλα στο βωμό του νέου και έμμονου θεού των κερδοσκοπικών χρηματοπιστωτικών αγορών.

«Ο Χίτλερ επέστρεψε. Χωρίς σβάστικες και μουστακάκι...
Ομιλεί την αγγλική κι επαναλαμβάνει πως “μας το ζητεί η Ευρώπη”.
Καταδικάζει τις τραγωδίες του παρελθόντος,
για να νομιμοποιήσει τις οικονομικές γενοκτονίες που επιτελεί,
πάντα στο όνομα της αγοράς και της ελεύθερης μετακίνησης»
«Εβδομήντα χρόνια ειρήνης...
Θα πρέπει να με ευχαριστείτε»


«(...) ο νέος καπιταλισμός δεν θα αρκούταν μόνο στο να αλλάξει ιστορικά, έναν τύπο ανθρώπου: αλλά θα συνέχιζε αλλάζοντας την ίδια την ανθρωπότητα.
Πρέπει να προστεθεί ότι ο καταναλωτισμός μπορεί να δημιουργήσει αμετάβλητες "κοινωνικές σχέσεις", τόσο με τη δημιουργία, στη χειρότερη περίπτωση, στη θέση του παλιού "κληρικού-φασισμού" ένα νέο "τεχνητό-φασισμό", που θα μπορούσε να υλοποιηθεί μόνον υπό τον όρο να ονομάζεται αντιφασισμός· όπως είναι πλέον περισσότερο πιθανό, δημιουργώντας μέσα στο πλαίσιο της ηδονιστικής του ιδεολογίας, ένα πλαίσιο ψευδούς ανεκτικότητας και ψευδούς λαϊκισμού: χρησιμοποιώντας μια αυταπάτη ψευδαίσθησης, δηλαδή τα ατομικά δικαιώματα.
(...)
» 
Pier Paolo Pasolini

Δεν υπάρχουν σχόλια: