Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ! Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΛΙΒΥΟΥ ΠΡΕΣΒΗ - ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Μία μέρα μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Έρντογαν και τη συμφωνία για αποκλιμάκωση της έντασης, η Τουρκία αποφάσισε να περάσει από το Κοινοβούλιό της το μνημόνιο με τη Λιβύη.
Η εξέλιξη αυτή δεν χαρακτηρίζεται πάντως από την Αθήνα ως μη αναμενόμενη, αλλ' αντιθέτως φαίνεται να επιβεβαιώνει τις επιφυλάξεις που υπάρχουν ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας και αν πραγματικά επιθυμεί να πέσουν οι τόνοι. 
Ούτως ή άλλως, η Αθήνα εκτιμά πως το μνημόνιο αυτό δεν έχει καμία νομική ισχύ και άρα δεν παράγει αποτελέσματα, συνεπώς δεν δεσμεύει την ελληνική πλευρά. Αυτό ξεκαθάρισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, ενώ στο πλευρό της η Ελλάδα έχει για το ζήτημα αυτό τόσο τις ΗΠΑ,
τη Ρωσία και το Ισραήλ όσο και την Ευρώπη και δη τη Γαλλία, ενώ έχει τεθεί από τον κ. Μητσοτάκη και στην Άγκελα Μέρκελ. Σημειώνεται δε ότι το μνημόνιο δεν κυρώθηκε από τη Βουλή της Λιβύης - η οποία πρόσκειται στους αντάρτες που έχουν συγκροτήσει επαναστατική κυβέρνηση στη χώρα - ούτε παραδόθηκε στα χέρια της ελληνικής πλευράς από τον πρέσβη της Λιβύης, όπως είχε ζητηθεί. Με αποτέλεσμα να λήξει χθες το τελεσίγραφο και να προχωρήσει έτσι σήμερα η Αθήνα κανονικά στην απέλασή του, εντείνοντας έτσι την πίεση που ασκείται στη λιβυκή πλευρά. 
Είναι δε πολύ πιθανό το ζήτημα να τεθεί από τον κ. Μητσοτάκη την ερχόμενη εβδομάδα και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με την ελληνική πλευρά να υπενθυμίζει τις κυρώσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί κατά της Τουρκίας μετά την εισβολή στη Συρία. Πάντως, παρά τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και την ενημέρωση των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια την ερχόμενη Τρίτη, ενόχληση υπάρχει στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάνουν λόγο για ανεύθυνη στάση Τσίπρα και ζητούν «σωφροσύνη, αποφασιστικότητα και μέγιστη εθνική συναίνεση», ζητώντας από την πλευρά της Κουμουνδούρου να εγκαταλείψουν τη μικροπολιτική και ανεύθυνη αντιπολίτευση.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: