Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

ΤΟ «ΜΥΣΤΙΚΟ» ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ Ο «ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ»

Είναι πασιφανές ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αποκαλύψει τα χαρτιά του σε ώρα ακατάλληλη και θεσμικά ακατανόητη- ούτε προτίθεται να αλλάξει σταθμούς στο χρονοδιάγραμμα που επιβάλλει το πρωτόκολλο. 
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχει ανοιχτές τις αντένες προκειμένου να συγκεντρώσει εγκαίρως όλα τα μηνύματα που λαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου, από την περασμένη ΔΕΘ μέχρι σήμερα. 
Ο ίδιος αποφεύγει να δώσει στοιχεία που να αποκαλύπτουν εν πολλοίς το προφίλ του προσώπου που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Κορυφαίοι υπουργοί και βουλευτές πάντως “συνωμοτούν” δημοσίως για “ένα πρόσωπο που θα ενώνει όλους τους Έλληνες” και μόνο κάποιοι εξ αυτών κάνουν ένα βήμα παρακάτω: φανερώνουν τις προτιμήσεις τους και προβάλλουν στην πραγματικότητα “ενδοοικογενειακές εικόνες”,
στιγμιότυπα και έντονες συζητήσεις που γίνονται συνήθως μακριά από τις κάμερες. Το ερώτημα που ακούγεται τελευταίως όλο και πιο συχνά είναι αν ο πρωθυπουργός θέλει με την επιλογή του να διαμορφώσει συνθήκες πολιτικής συναίνεσης ή και προστιθέμενης αξίας για την παράταξή του και για το μοντέλο διακυβέρνησης που ακολουθεί. 
Η αλήθεια είναι ότι το εσωκομματικό παζλ της Νέας Δημοκρατίας έχει πολλά δύσκολα σημεία και δεν επιτρέπει γρήγορες κινήσεις που μπορεί να αποδειχθούν άστοχες. Για παράδειγμα κάθε άλλο παρά τυχαία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κίνηση του Νικήτα Κακλαμάνη να επιχειρηματολογήσει δημοσίως για την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου- όπως και η στήριξη του Μάκη Βορίδη (υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης) στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. 
Τα ερωτήματα πληθαίνουν μετά και την πρόσφατη ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, όπου ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίστηκε, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη, αποφασισμένος στο να απαντήσει στα σενάρια της προεδρολογίας που τον αγγίζουν. Ο κ. Σαμαράς μιλώντας για την συμφωνία των Πρεσπών και τους “λαθρομετανάστες”, όχι μόνο καταχειροκροτήθηκε από πολλούς Συνέδρους αλλά έστειλε ταυτόχρονα και μήνυμα ότι θα συνεχίζει να υποστηρίζει δυναμικά τις απόψεις του εντός και εκτός της Νέας Δημοκρατίας. 
Τις σχετικές προβλέψεις συμπληρώνουν στελέχη που αντιλαμβάνονται ότι ο κ. Σαμαράς δεν αποτελεί προτεραιότητα του κ. Μητσοτάκη για την προεδρική εκλογή και ως εκ τούτου δεν έχει λόγους πλέον να μην υπενθυμίζει τις απόψεις του για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, την συμφωνία των Πρεσπών και τα ελληνοτουρκικά. 
“Δεν είναι φαιδρότητες, είναι απειλή”, είπε χαρακτηριστικά για τις τουρκικές προκλήσεις ο κ. Σαμαράς από το βήμα του Συνεδρίου, το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιοποίησε για να αναδείξει την μεταρρυθμιστική ατζέντα και την συζήτηση γύρω από ζητήματα που απασχολούν το παγκόσμιο στερέωμα, όπως για την Κλιματική Αλλαγή. 
Την στιγμή εν τω μεταξύ που οι “σαμαρικοί” βουλευτές διεκδικούν χώρο στην ...προεδρολογία προτείνοντας τον Αντώνη Σαμαρά, οι καραμανλικοί συσπειρώνονται γύρω από την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου. 
Ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίζει να ασκεί ανεπηρέαστος τα κορυφαία καθήκοντά του και όπως λένε “γαλάζια” στελέχη δεν έχει κάνει την παραμικρή συζήτηση με τον κ. Μητσοτάκη. 
Όπως και να ΄χει, το προφίλ του ..ιδανικού προέδρου έχει στην παρούσα φάση διαφορετικά χαρακτηριστικά για τον σημερινό πρωθυπουργό- άλλωστε ποιος δεν θυμάται ότι διαφώνησε στην προηγούμενη ψηφοφορία στην βουλή με την επιλογή του κόμματός του εξηγώντας μάλιστα γιατί δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ του κ. Παυλόπουλου; 
Οι καλά γνωρίζοντες επιμένουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε ένα πρόσωπο που να δημιουργεί κλίμα συναίνεσης- ει δυνατόν γυναίκα συμπληρώνοντας στην προσδοκώμενη δυναμική με τον ισχυρό συμβολισμό- και να δημιουργεί προστιθέμενη αξία στο εσωτερικό και διεθνώς με το κύρος, την εμπειρία και το λαμπρό βιογραφικό του. 
Θα προέρχεται από τον κεντροδεξιό ή τον κεντροαριστερό χώρο; 
Και με την ανακοίνωση του ονόματος θέλει ο κ. Μητσοτάκης να εξασφαλίσει το “ναι” και από τον Αλέξη Τσίπρα και από την κυρία Γεννηματά η οποία κατέθεσε στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν την εισήγησή της και την δέσμευσή της ότι εφόσον διαφωνήσει με την πρότασή του τότε θα καταθέσει την δική της; 
“Δεν πρόκειται να μπει σε διαπραγματεύσεις, ούτε να δώσει έμφαση στο αν είναι κεντροαριστερός ή κεντροδεξιός ο προτεινόμενος για την Προεδρία της Δημοκρατίας”, υποστηρίζει έμπειρο στέλεχος που εκτιμά ότι αυτή η “λογική” ισχύει και για το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να μπει στην διαδικασία του ζυγίσματος εσωκομματικών αντιδράσεων. 
Κάποιες πληροφορίες πάντως δείχνουν στην κατεύθυνση των αντιδράσεων από τους “καραμανλικούς” στην περίπτωση που επιλεγεί πρόσωπο με διαδρομή ή σύνδεση με την περίοδο του Κώστα Σημίτη- κίνηση που βρίσκει απέναντι και τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που διατηρούν επιθετικούς τόνους για την περιγραφή της διακυβέρνησης Σημίτη...

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: