Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΤΕΑΣ

Σαράντης Μιχαλόπουλος Κάτοικος Ιτέας
Ανταποκρινόμενος στην ανοιχτή πρόσκληση της Κοινότητας Ιτέας για μία ανοιχτή συζήτηση με αντικείμενο την Τουριστική Προβολή και Ανάπτυξη της πόλης αλλά προφανώς και της ευρύτερης περιοχής, την μετα-προσεχή Τετάρτη 17 Ιουνίου στο Κυριακοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Ιτέας, έστειλα στην Υπεύθυνη Συντονισμού της Επιτροπής Τουρισμού και τον 
Πρόεδρο της Κοινότητας Ιτέας, τις παρακάτω σκέψεις μου :
Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας. Τέτοιου είδους ενέργειες πρέπει να γίνονται συχνά και για όλα τα θέματα που απασχολούν την περιοχή.
Για να επιτευχθούν οι στόχοι σας χρειάζεται :

·         Να υπάρξει η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση και συμμετοχή. Ελέγξτε ότι ενημερώθηκαν για την εκδήλωση πολύ περισσότεροι από τους γνωστούς λίγους που συμμετέχουν ενεργά στις διάφορες συνεδριάσεις της Τοπικής Επιτροπής.
·         Προσπαθήστε να μην «καπελωθεί» η εκδήλωση από κάποιους που εκφράζουν ισχυρές μεν αλλά αμετακίνητες απόψεις. Δώστε χώρο σε πραγματικό διάλογο. Αποφύγετε τα γνωστά «στερεότυπα» π.χ. «οι ανεμογεννήτριες διώχνουν τον τουρισμό».
·         Πριν από την έναρξη του διαλόγου, ενημερώστε εσείς για τις εξελίξεις βασικών θεμάτων που συνδέονται με την τουριστική ανάπτυξη, π.χ. το σχέδιο ακτομηχανικής προστασίας των ακτών της Παρνασσίδας που πρόσφατα ανακοίνωσε το ΛΤΦ. Ζητείστε και δώστε με τη σειρά σας στοιχεία, όχι μόνο για την τελευταία απόφαση της ΛΕ, αλλά και για το χρονοδιάγραμμα του έργου (πότε θα αναθεωρηθεί η μελέτη, αν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, πότε και από ποιον θα γίνουν τα έργα, κλπ.).
·         Ζητείστε προτάσεις από ανθρώπους ή φορείς που έχουν εξειδικευμένη γνώση (πρόσφατα είχα επικοινωνία με συμπολίτη μας που συντηρεί με δικά του έξοδα ιστοσελίδα προβολής της περιοχής http://www.greece-panorama.com/el/)
·         Ζητείστε από όλους συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν προτάσεις. Για παράδειγμα, ο συμπολίτης μας Χ. Βανδώρος, σε προσωπική του ιστοσελίδα (ΜΕΝΩ ΦΩΚΙΔΑ) δημοσιεύει σειρά άρθρων, στα οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων και κάποια στοιχεία όπως τα τέλη ελλιμενισμού μεγάλων κρουαζερόπλοιων (0,25 € ανά επιβάτη), τα οποία για να γίνουν πλήρως κατανοητά πρέπει να μετατραπούν σε τελικά έσοδα, π.χ. 1.000 άτομα Χ 0,25 = 250 € ανά προσέγγιση Χ 20 προσεγγίσεις τον μήνα = 5.000 € τον μήνα Χ 4 μήνες = 20.000 € τον χρόνο.
·         Ζητείστε σαφή τοποθέτηση φορέων όπως Δήμος, Λιμενικό Ταμείο, κλπ. για τα ποσά με τα οποία θα χρηματοδοτηθούν, άμεσα ή έμμεσα, οι ανάγκες, είτε συντήρησης των υποδομών, είτε βελτίωσης των ευκολιών, κλπ.  
·         Προσπαθήστε να αναλύσετε τα πλεονεκτήματα της περιοχής, πάλι με συγκεκριμένα στοιχεία. Για παράδειγμα, άκουσα από φίλο μου να λέει ότι τα τουριστικά λεωφορεία με προορισμό τους Δελφούς, δεν περιλαμβάνουν σαν επίσκεψη την Ιτέα, διότι το κόστος να ανέβει στη συνέχεια το πούλμαν πάλι στους Δελφούς είναι ασύμφορο. Είναι άραγε έτσι ;
·         Έχω πει και στο παρελθόν ότι για την προσέλκυση τουριστών, εκτός από τις βασικές υποδομές (παραλίες, ξενοδοχεία, εστιατόρια), χρειάζονται και άλλα στοιχεία (π.χ. μουσεία, πάρκα με κάτι το διαφορετικό, εκθέσεις τοπικών προϊόντων που θα συνδυαστούν με εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, κλπ.).
·         Αθλητικές, πολιτιστικές, διαγωνιστικές και άλλες εκδηλώσεις σίγουρα φέρνουν κόσμο και κάνουν ευρύτερα γνωστή την περιοχή. Ας σκεφθούμε με φαντασία και ας φτάσουμε να συζητήσουμε ακόμη και τα πιο απίθανα και φαινομενικά αδύνατα πράγματα (π.χ. γιορτή μαρμελάδας, διαγωνισμός πετάγματος χαρταετού, ιατρικά συνέδρια, κλπ.).
·         Επικοινωνήστε με γνωστούς δημιουργούς ταξιδιωτικών εκπομπών, ώστε να προβάλουν την Ιτέα. Παράδειγμα η εκπομπή «Η ΖΩΗ ΑΛΛΙΩΣ» που πρόβαλε τα Τριζόνια, ή ο Σπύρος Χαριτάτος με το γαλακτομπούρεκο του ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥ.

Σας εύχομαι κάθε επιτυχία.
Κλίνω αυτή την αναφορά με την επανάληψη του ευρηματικού «λογότυπου» που χρησιμοποίησαν οι προαναφερθέντες στην πρόσκλησή τους,


Δεν υπάρχουν σχόλια: