Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

ΙΤΕΑ: ΚΤΙΡΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ (ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΑΠO ΤΟ «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ»:  ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΕΙ ΔΥΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ  (ΦΩΤΟ) - ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΔΡΟΜΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 
ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΤΙΡΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΟΥΝ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΜΕ ΟΛΕΘΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Σαράντης Μιχαλόπουλος 
Πριν από λίγες ημέρες, στην Αθήνα συνέβησαν καταρρεύσεις παλαιών κτιρίων που προκάλεσαν ανησυχία στους πολίτες.
Στην Ιτέα, υπήρξε πριν καιρό αντίστοιχη κατάρρευση, για την οποία διάβασα ανακοίνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, με επισήμανση ότι η ευθύνη για την άρση της επικινδυνότητας μίας παλαιάς οικοδομής ανήκει πρωτίστως στον ιδιοκτήτη ή τους κληρονόμους του.
Πράγματι, ο νόμος 1512/1985 στο άρθρο 1 επιβάλλει υποχρέωση των ιδιοκτητών για τη συντήρηση των ακινήτων τους. Επίσης, σχετικές προβλέψεις υπάρχουν και ένα πολύ παλιό Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) «περί επικίνδυνων οικοδομών» (153/Α/1929), που ορίζει τις ενέργειες που πρέπει να γίνονται για κτήρια που χαρακτηρίζονται κατόπιν κάποιας καταγγελίας ή αναφοράς ως επικίνδυνα από άποψη στατική, δομική,
υγιεινής (Υγειονομικό Περιφέρειας) και κατά του πυρός (αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας).
Τα κτήρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα βάσει αυτοψίας της αρμόδιας Υπηρεσίας των Δήμων. Οι εκθέσεις αυτοψίας κοινοποιούνται στον εισαγγελέα και το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Βάσει των εκθέσεων αυτών, απαιτείται άμεση λήψη προσωρινών μέτρων από τον ιδιοκτήτη και υποχρέωση του για μόνιμη άρση της επικινδυνότητας, εντός εξαμήνου. 
Βάσει του ΠΔ, αν ο ιδιοκτήτης δεν προβεί εμπροθέσμως στην εφαρμογή των υποδεικνυόμενων μέτρων, η Πολεοδομική Υπηρεσία προβαίνει στην άρση του κινδύνου, εφαρμόζοντας τα μέτρα της αναγκαστικής εκκένωσης και της κατεδάφισης των επικίνδυνων μερών της κατασκευής, εφόσον η αχρησία δεν κρίνεται επαρκής για την αποσόβηση του κινδύνου. 

Στην Ιτέα υπάρχουν και άλλα παλαιά κτίρια, για τα οποία είναι ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσης. Από αυτά, άλλα είναι μικρά και με σαφώς πολύ μικρότερο κίνδυνο για το κοινό, κάποια άλλα όμως είναι σε κεντρικά σημεία, από όπου διέρχονται καθημερινά πολλοί κάτοικοι αλλά και επισκέπτες.


Σαράντης Μιχαλόπουλος 




Δεν υπάρχουν σχόλια: