Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

5.700 ΕΥΡΩ ΤΟ ΠΑΓΚΑΚΙ! ΠΟΛΛΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ...ΜΕΓΑΛΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΡΠΑΧΤΕΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ! 

Εκατοντάδες ζαρντινιέρες, μερικές από τις οποίες θα έχουν διαστάσεις μικρού δωματίου, παγκάκια και 13.000 δέντρα, φυτά και θάμνους ετοιμάζεται να προμηθευτεί με επείγουσες διαδικασίες ο Δήμος Αθηναίων για να κλείσει δρόμους και να επεκτείνει τα πεζοδρόμια βάσει του σχεδίου που ανακοινώθηκε στις 11 Μαΐου 2020.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των προμηθειών φθάνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ και θα γίνει με διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προκήρυξη διαγωνισμού με βάση τις προβλέψεις των μέτρων για την μείωση κινδύνου διασποράς του κορονοϊού. Τη σχετική απόφαση καλείται να λάβει  η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, πατώντας σε προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και την Κοινή Υπουργική Απόφαση της περασμένης εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των οχημάτων εφαρμόζονται στις οδούς Πανεπιστημίου, Βασιλίσσης Όλγας, Ηρώδου Αττικού, στην Ερμού (μεταξύ Αθηνάς - Αγίων Ασωμάτων) και στην κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος (μεταξύ Καραγιώργη Σερβίας - Μητροπόλεως). Επίσης,

θα κλείσουν για τα αυτοκίνητα (πλην εξαιρέσεων) η Πλάκα και το Εμπορικό Τρίγωνο που οριοθετείται από τις οδούς, Μητροπόλεως -Ερμού -Αθηνάς - Σταδίου.

Οπως έχει ανακοινωθεί, τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν προσωρινά και έως ένα εξάμηνο για να δοθεί περισσότερος χώρος στους πεζούς αλά και να δοκιμαστεί στην πράξη το σχέδιο του Μεγάλου Περιπάτου με τις κανονικές πεζοδρομήσεις οδών που θα συνδέουν το Αρχαιολογικό Μουσείο με την Ακρόπολη και το Παναθηναϊκό Στάδιο. Αυτό που ζητείται τώρα είναι τα υλικά εκείνα που θα κλείνουν τους δρόμους προσωρινά ή θα αποκλείουν για τα οχήματα ορισμένες λωρίδες κυκλοφορίας, προκειμένου να τις αποδώσουν στους πεζούς.

Για το σκοπό αυτό, ο δήμος θα προμηθευτεί:
570 ορθογωνικές ζαρντινιέρες από λαμαρίνα, με διαστάσεις 1,5 επί 0,5 μέτρο και ύψος 50 εκατοστά. Το κόστος για κάθε μια προϋπολογίζεται σε 550 ευρώ.
22 ζαρντινιέρες «φοίνικας»με διαστάσεις 3 επί 3 μέτρα και ύψος 1 μέτρο. Κόστος ανά τεμάχιο 5.000 ευρώ
3 κυκλικές ζαρντινιέρες με διάμετρο 3,5 μέτρα και προϋπολογισμό 3.000 ευρώ ανά τεμάχιο
2 κυκλικές ζαρντινιέρες με διάμετρο 2,5 μέτρα και προϋπολογιζόμενοκόστος 3,700 ευρώ ανά τεμάχιο
41 κυκλικές ζαρντινιέρες με διάμετρο 1,5 μέτρα και κόστος 1.600 ευρώ ανά τεμάχιο
5 περιμετρικά παγκάκια για κυκλικές ζαρντινιέρες με ενδεικτικό κόστος 5.700 ευρώ ανά τεμάχιο.
50 ποδηλατοστάτες από μεταλλικό Inox σωλήνα σε σχήμα σπιράλ με κόστος 390 ευρώ ανα τεμάχιο
100 μεταλλικά καθίσματα με φωτισμό LED. Το παγκάκι είναι εξ ολοκλήρου μεταλλικής κατασκευής, έχει μήκος 1400 mm, ύψος 710mm και το πλάτος του είναι 500mm. Στην κάτω επιφάνεια του καθίσματος και συγκεκριμένα στην μπροστινή και πίσω πλευρά του τοποθετείται η ταινία LED. Ενδεικτικό κόστος ανά τεμάχιο 990 ευρώ

Δέντρα-Θάμνοι
25 ουασιγκτόνιες (οι γνωστοί υψηλόκορμοι φοίνικες σαν και αυτούς που βλέπουμε στην είσοδο του Εθνικού Κήπου) με καθαρό ύψος κορμού 6-7μ και κόστος 1.700,00 ευρώ ανά τεμάχιο.
3 ουασιγκτόνιες multi-trunk δηλαδή με τριπλο η τετραπλο κορμό υψους 6μ και κόστος 3.200 ευρώ ανά τεμάχιο. Για τους 28 φοίνικες έχει προϋπολογισθεί κόστος 170 ευρώ για την υπόγεια στήριξη του κάθενός.
38 ψευδοπιπεριές με περίμετρο κορμού 25-30 εκατοστά και κόστος 350 ευρώ ανά τεμάχιο.
10 καλλωπιστικές δαμασκηνιές με περίμετρο κορμού 25-30 εκατοστά και κόστος 600 ευρώ ανά τεμάχιο
Περίπου 12.800 θάμνους διαφόρων ειδών που θα φυτευθούν στις ζαρντινιέρες

Για το σύνολο των παραπάνω ειδών, μαζί με τα απαραίτητα χώματα, την φύτευση και την συντήρηση (πότισμα, λίπανση, βοτάνισμα) των φυτών επί δίμηνο, ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 1.108.165,80 ευρώ. Μάλιστα, αναφέρεται ότι ο ανάδοχος που θα αναλάβει όλο το παραπάνω έργο θα προχωρά σε συμπληρωματικές φυτεύσεις θαμνων και ποωδών φυτών σε ποσοστό έως 20% των αρχικών φυτεύσεων σε περίπτωση καταστροφών από «κοινωνικές ταραχές, τρομοκρατικές ενέργειες, δολιοφθορές, τυχαία περιστατικά όπως φωτιά, ανθρώπινο λάθος κλπ.». Αν φυτό καταστραφεί από αστοχία στην εγκατάσταση ή ελλιπή συντήρηση, ο ανάδοχος θα πρέπει να το αντικαθιστά χωρίς όριο επί των αρχικών φυτεύσεων.

Εκτός από τα παραπάνω είδη, περιλαμβάνεται μια μεγάλη προμήθεια υλικών και υπηρεσιών που αφορούν το βάψιμο και την σήμανση των περιοχών οι οποίες κλείνουν για τα οχήματα και αποδίδονται στους πεζούς. Προκειται για μεγάλες ποσότητες βαφών, θερμοπλαστικά και ψυχροπλαστικά υλικά και ανάγλυφες διαγραμμίσεις όπου ο συνολικός ενδεικτικός προϋπολογισμός φθάνει μαζί με τον ΦΠΑ στα 897.689,32 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: