Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

«ΒΟΡΒΟΡΟΣ»*

*«Βόρβορος», σύμφωνα με τα λεξικά, είναι η λάσπη με ακαθαρσίες και δυσοσμία που εμφανίζεται στον πυθμένα υδάτινων εκτάσεων. Μεταφορικά η λέξη αποδίδει την έσχατη ηθική κατάπτωση και διαφθορά.
Παρακράτος, παραδικαστικά κυκλώματα, και «μυστικές υπηρεσίες επίσημες, αλλά και αυτές που κάποιοι πάνε να φτιάξουν», όπως δήλωνε τον Νοέμβριο του 2018 Νίκος Κοτζιάς, συνθέτουν το παζλ της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει τους «αρμούς» της εξουσίας αλλά και όσους επέκριναν ή αντιδρούσαν στη διακυβέρνηση του. Όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας προκαλούν αντιδράσεις. Αυτά που… έρχονται ενδεχομένως να προκαλέσουν και άλλες εξελίξεις.
«Πήραμε την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία», ήταν η ρήση που επικρατούσε βλέποντας να συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα όσα συνέβησαν κατά την περίοδο 2015 – 2019.
Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας,
έρχονται απλά να επιβεβαιώσουν όσα ήταν γνωστά, ώστε να συμπληρωθεί το παζλ με στοιχεία. Το παρακράτος που παρακολουθούσε επιχειρηματίες και δημοσιογράφους και το οποίο το παρακολουθούσαν οι μυστικές υπηρεσίες, εν γνώσει και του πρωθυπουργού, καθώς και οι αναφορές του Νίκου Παππά σε κάποιους που βγάζουν «πολλά λεφτά» την ώρα που ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή κατήγγειλε πως δεχόταν εκβιασμό από τον Δ. Παπαγγελόπουλο και συνεργάτες του, δείχνουν πως η κατάσταση είχε ξεφύγει από τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Ενδεικτικές της κατάστασης που διαμορφωνόταν και του "bypass" που επεδίωκε η τότε κυβέρνηση από τους θεσμούς, είναι οι αποκαλύψεις της εφημερίδας Παραπολιτικά και η ηχογραφημένη συνομιλία μεταξύ του Νίκου Παππά και του Σάμπυ Μιωνή τον Μάιο του 2016.
Κάδρο που συμπληρώνουν οι μεσολαβήσεις, οι εκβιασμοί υπέρ τρίτων και κυρίως η στοχοποίηση πολιτικών και άλλων αντιπάλων όσων δεν έσπευσαν να ασπαστούν το ηθικό πλεονέκτημα της πρώτης φοράς αριστερής κυβέρνησης που επί 4,5 χρόνια παρενέβαινε στη λειτουργία της Δικαιοσύνης με τρόπο που οδήγησε εν ενεργεία εισαγγελείς να καταγγέλλουν πιέσεις από τον Ρασπούτιν, στέλεχος της κυβέρνησης που έχει ταυτιστεί με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Η σκευωρία στην υπόθεση Novartis αποτέλεσε την πιο ηχηρή απόδειξη μέσα από όσα συνεχίζουν να αποκαλύπτονται. Το παρακράτος και οι «ανεπίσημες» μυστικές υπηρεσίες, όπως τις περιέγραψε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τον Νοέμβριο του 2018 αφού είχε απομακρυνθεί από την κυβέρνηση έρχονται να προστεθούν στα όσα διαδραματίστηκαν.
Κουκουλοφόροι μάρτυρες που είχαν «πιαστεί με τη γίδα στην πλάτη» χρησιμοποιήθηκαν, όπως και φίλα προσκείμενα ΜΜΕ που προανήγγειλαν διώξεις και κατασκεύαζαν ενόχους. Με τον Παύλο Πολάκη να δηλώνει ανοιχτά, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση, πως πρέπει να πάνε κάποιοι πολιτικοί φυλακή για να κερδίσουμε και πάλι τις εκλογές.
To παρακράτος
Οι αποκαλύψεις για παρεμβάσεις εκτός της Δικαιοσύνης, και στις αστυνομικές αρχές δείχνουν ότι το παρακράτος στηνόταν. Και μάλιστα από στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα όμως οι επίσημες υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούσαν τα ίδια τα στελέχη της κυβέρνησης καταγράφοντας συνομιλίες και αποτυπώνοντας τις παρεμβάσεις που γίνονταν στο έργο των αρμοδίων αρχών.
Παρόλα αυτά ουδείς αντέδρασε. Όπως και όταν αποκαλύπτονταν οι συνομιλίες υπουργών με ποινικούς πάλι στα πλαίσια της προσπάθειας άσκησης διώξεων κατά συγκεκριμένων επιχειρηματιών, εκδοτών και δημοσιογράφων.
Το… μαγαζί και οι ατζέντες
Αυτό που πλέον αναδεικνύει τον τρόπο δράσης επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ είναι η ηχογραφημένη συνομιλία που είδε το φως της δημοσιότητας. Η συνομιλία μεταξύ του τότε υπουργού Επικρατείας, με έδρα το Μαξίμου, Νίκου Παππά και του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.
Τα όσα ακούγονται σε αυτή είναι πλέον γνωστά. Η υπόθεση με το «μαγαζί», όπως μάλλον αποκαλείται το Μαξίμου προκαλεί ερωτήματα. Για την κεντρική ατζέντα και τις άλλες ατζέντες καθώς και για τα «πολλά λεφτά» που κάποιοι βγάζουν.
Τα όσα αναφέρει ο Νίκος Παππάς στην συνομιλία, (για την οποία υποστήριξε πως είναι παραποιημένη), ακόμη και για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, που ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει με νύχια και δόντια στην προανακριτική δείχνουν πως το Μαξίμου γνώριζε αλλά δεν έκανε παρεμβάσεις. Εκτός αν υπήρχε πρόβλημα στη δική του ατζέντα.
Η συνάντηση στην Κύπρο τον Μάιο του 2016
Η συνομιλία κατεγράφη κατά τη παρουσία του Νίκου Παππά στην Κύπρο, μια ημέρα πριν τις εκλογές της 22ας Μαΐου. Η συνάντηση φέρεται να έχει γίνει (και δεν έχει διαψευστεί) σε χώρο ξενοδοχείου. Ο Νίκος Παππάς δεν είχε βρεθεί εκεί επισήμως. Ούτε για τις εκλογές όπως ο ίδιος αναφέρει. Ήταν μια... private visit που δεν είχε γίνει γνωστή στην Ελλάδα, για μια βάπτιση φίλου.
Και όπως τονίζει στον συνομιλητή του Σάμπυ Μιωνή «δεν πρέπει να γίνει γνωστό» για να μη θεωρηθεί όπως αφήνει να εννοηθεί ότι συνδέεται με τις εκλογές.
Επίσης δεν είχαν γίνει γνωστές,  μέχρι που αποκαλύφθηκαν από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (και δεν διαψεύστηκαν) οι επισκέψεις του τότε υπουργού Επικρατείας, κατά τη διάρκεια δύο επίσημων ταξιδιών του Αλέξη Τσίπρα σε φυλακή στην Κύπρο. Και αυτό για να συναντήσει στέλεχος του ΑΚΕΛ καταδικασμένο για θέματα οικονομικής φύσεως. Στέλεχος που είχε διατελέσει οικονομικός υπεύθυνος του ΑΚΕΛ και χρησιμοποιούσε για τις πληρωμές προς… τρίτους την εταιρεία New Winner Investmenents LTD. Μια εταιρεία που διηύθυνε η App Law Services των Αρτέμη Αρτεμίου και Λάμπρου Μιωνή.
Το 2016 άλλωστε λίγους μήνες μετά από αυτή τη συνάντηση, τον Οκτώβριο συγκεκριμένα, είχε επισκεφθεί την Ελλάδα και ο Αρτέμης Αρτεμίου, ο οποίος φωτογραφήθηκε να βγαίνει από το Μαξίμου ανοίγοντας τον Ασκό του Αιόλου. Ήταν η αφορμή να έρθει στην επιφάνεια η υπόθεση του ταξιδιού του Νίκου Παππά στην Βενεζουέλα, συνοδεία του κύπριου δικηγόρου.
Του δικηγόρου που εμφανίσθηκε και στην υπόθεση του συμμαθητή και στενού συνεργάτη του Νικου Παππά, Μανόλη Πετσίτη ο οποίος ταρακούνησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά χωρίς περαιτέρω επιπτώσεις αφού ο ίδιος επέλεξε να εξαφανιστεί, κάπου μεταξύ Κύπρου και κατεχομένων, όταν έσφιξε ο κλοιός για τη δράση του και για το ότι ως εκπρόσωπος του Μαξίμου (του «μαγαζιού» δηλαδή) έκανε παρεμβάσεις σε διάφορες υποθέσεις. Από δημόσιες υπηρεσίες και Οργανισμούς μέχρι επιχειρηματίες.
H private visit του Νίκου Παππά αφορούσε μια βάπτιση. Έπρεπε να μείνει… μυστική διότι υπήρχαν εκλογές. Και δεν έπρεπε να φανεί πως πήγε εκεί για να στηρίξει το αδελφό κόμμα, το ΑΚΕΛ.
Παραδικαστικό, παρακράτος και…
Τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν σταματούν στον Παπαγγελόπουλο και το παραδικαστικό κύκλωμα που επιχείρησε να στήσει έχοντας τη δική του… ατζέντα, όπως φέρεται να αναφέρει στην ηχογραφημένη συνομιλία, ο Νίκος Παππάς.
Ούτε φυσικά στην παρακολούθηση του Πάνου Καμμένου από την ΕΥΠ, στην προσπάθεια να στηθούν ανεπίσημες υπηρεσίες πληροφοριών και στον εκβιασμό που καταγγέλλει επισήμως ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής.
Η προσπάθεια να ελεγχθούν οι «αρμοί» της εξουσίας και η κεντρική ατζέντα ήταν διαφορετική. Η αγάπη προς καθεστώτα όπως αυτό της Βενεζουέλας δεν ήταν μόνο σε επίπεδο ιδεολογίας, πολύ δεν περισσότερο όταν το καθεστώς Τσάβες και μετέπειτα αυτό του Μαδούρο έδειχναν να στηρίζουν όλους όσοι ασπάζονται και προωθούσαν τις ιδέες της μπολιβοριανής επανάστασης.
Άλλωστε ο ίδιος ο Μαδούρο είχε στείλει μήνυμα για την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Και είχε εκφράσει και στήριξη για τις εκλογές του 2019. Ουδείς έκρυψε τις σχέσεις που υπήρχαν. Ούτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέλαβε κυβέρνηση έσπευσε να υπογράψει το 2015 συμφωνίες με την Βενεζουέλα για φθηνό πετρέλαιο με τον Γιώργο Τσίπρα, τον πρωθυπουργικό ξάδελφο, να βάζει την υπογραφή του σε εκείνη την επίσημη επίσκεψη.
Μόνο που αυτά τα καθεστώτα βρίσκονται στο επίκεντρο της διεθνούς κατακραυγής και δεν μπορούν να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Χρησιμοποιούν μεθόδους μαφίας. Με τους επικεφαλής να επικηρύσσονται ακόμη και για ναρκοτρομοκρατία και τους ταμίες όταν συλλαμβάνονται να μιλούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: