Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Ο ΜΑΓΟΣ ΤΟΥ ΟΖ, ΑΛΕΞΗΣ

Ο μάγος του οζ ήταν ένας τσαρλατάνος που κορόιδευε τον κόσμο με ψεύτικα εφέ, χάρη στα οποία είχε πείσει όλους για τις μαγικές του ικανότητες.

Θα πρέπει να έχει κανείς, πολύ μεγάλες ικανότητες για να μπορεί εν ριπή οφθαλμού να κάνει το άσπρο μαύρο και να πείθει μια μικρή- έστω- μερίδα ακροατηρίου, ότι τα όσα λέει, δεν είναι μόνον αληθοφανή αλλά έχουν και βάση.

Και βέβαια μέσα στην πλήρη σύγχυση που επικρατεί, ουδείς θυμάται, ότι ο «ρήτορας», πριν από λίγο καιρό, έλεγε τα άκρως αντίθετα. Τέτοια αλχημιστική τεχνοτουργία και πρακτική μετέρχεται ο Αλέξης Τσίπρας, θυμίζοντας τον «μάγο του Οζ», έναν τσαρλατάνο που κορόιδευε τον κόσμο με ψεύτικα εφέ, χάρη στα οποία είχε πείσει όλους για τις μαγικές του ικανότητες.

(Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο μάγος του Οζ είναι ταινία μιούζικαλ παραγωγής 1939 σε σκηνοθεσία Βίκτορα Φλέμινγκ με πρωταγωνίστρια την Τζούντι Γκάρλαντ και αποτελεί μεταφορά του μυθιστορήματος του Λ.Φράνκ Μπάουμ).

Ο εγχώριος Οζ, σε κάθε του δημόσια παρέμβαση η εμφάνιση μας αιφνιδιάζει,

πιστεύοντας ότι απευθύνεται σε αμνήμονες, αφελείς υπηκόους της χώρας των Λωτοφάγων. Μερικές μόνο σκηνές του έργου από την δραστηριότητα του… μάγου, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Την Παρασκευή το πρωί, ροβόλισε κατά το Προεδρικό Μέγαρο και συζητώντας με την κυρία Σακελλαροπούλου, αφού κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι έχασε τον έλεγχο με την πανδημία, έκανε μερικές αποσπασματικές προτάσεις (ξεχωριστές συμφωνίες με την Ε.Ε. για το εμβόλιο) επανήλθε στο μόνιμο… ντέρτι του. Ζήτησε- πάλι- συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με συμμετοχή επιστημόνων για την εκπόνηση εκτάκτου σχεδίου αντιμετώπισης της κατάστασης.

Μερικές ερωτήσεις προς τον… μάγο. Υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να έχει υιοθετήσει παρόμοια πρόταση; Εάν ναι να μας την αναφέρει, γιατί ενδεχομένως, με τις… μαγικές ικανότητες που διαθέτει, για σίγουρες λύσεις, μπορεί να ενδιαφερθούν και άλλες κυβερνήσεις της Ε.Ε. ,( Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο κλπ) και να δεχθούν τις εισηγήσεις του. Επίσης μια απαραίτητη διευκρίνιση.

Κατά την πενταετή θητεία του ως πρωθυπουργός, πόσες φορές συνεκάλεσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, όταν, μάλιστα διαχειρίστηκε ζέοντα θέματα, όπως η εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς ή όταν προχώρησε στο δημοψήφισμα- φιάσκο, το οποίο ανέτρεψε το ίδιο βράδυ, αλλά και σε άλλα ζητήματα.

Όχι, λοιπόν μονά- ζυγά δικά μας. Προχωράμε σε άλλο… μαγικό συμβάν. Μετά τα θλιβερά επεισόδια στην Ουάσιγκτον και την εισβολή ορδών του Τράμπ, στο Καπιτώλιο, κατήγγειλε ότι τα επεισόδια τα προκάλεσαν ακροδεξιοί.

Συμφωνούμε ασμένως. Με μια όμως παρατήρηση: Το 2010-11, όταν είχε φουντώσει το κίνημα των αγανακτισμένων στην Αθήνα, στο οποίο ο Αλέξης έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής", απετράπη εισβολή διαδηλωτών και στην Ελληνική Βουλή, βάσει ενός σχεδίου της ΕΛΑΣ.

Ωστόσο, την αλήστου μνήμης εκείνη την περίοδο, οι επιθέσεις τραμπούκων εναντίον πρωτοκλασάτων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας ήταν στην ημερήσια διάταξη.

Για τα αίσχη εκείνα, αλλά και για τον θάνατο τριών υπαλλήλων της ΜΑΡΦΙΝ (δύο γυναίκες, η μία έγκυος και ένας άνδρας) από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούστηκε μέχρι σήμερα καμία συγγνώμη. Υπάρχουν και άλλα ανομήματα (σκάνδαλα, χρηματισμοί κ.α) για τα οποία τηρείται άκρα του τάφου σιωπή.

Παρ’ όλα αυτά, ο… μάγος εξακολουθεί και παίζει τον ρόλο του μετρ των ψευδαισθήσεων. Αλλά μέχρι πότε…

Του Γιάννη Μιχαήλ

Δεν υπάρχουν σχόλια: