Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΗΧΑΝΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΟΙ ΤΟΥΣ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ «Ο ΤΕΧΝΙΤΗΣ»

 Η «καλή μας» εταιρεία με πρόσχημα την πανδημία ξεδιπλώνει για μια ακόμη φορά τις «δημοκρατικές» της ευαισθησίας απέναντι και στο Σωματείο μας αλλά και σε κάθε κλαδικό Σωματείο που έχει την τόλμη να θέτει προβλήματα που έχουν να κάνουν με τον κλάδο.

   Ζητήσαμε για μια ακόμη φορά να κάνουμε συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας για τα παρακάτω θέματα όπως είναι αποτυπωμένα στο έγγραφό μας, στις 23/3/2021  

  1.     Συνεχίζετε να δίνετε σε «εξωτερικούς συνεργάτες» μηχανήματα προς επισκευή, απαξιώνοντας το υπάρχον προσωπικό, το οποίο και την όρεξη για δουλειά έχει αλλά και την τεχνογνωσία για οποιαδήποτε επισκευή, πληρώνοντας μάλιστα τεράστια ποσά, 3 και 5 φορές πάνω από το κόστος που θα στοίχιζε η επισκευή από τα υπάρχοντα τμήματα του συνεργείου.    Πολλές φορές μάλιστα σε αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες από τους «εργολάβους» που διαπιστώνονται βέβαια εκ των υστέρων, όταν θα μπορούσε να αναλάβει την επισκευή το ίδιο το τμήμα όπου και θα μπορούσε να ελεγχθεί και η ποιότητα της δουλειάς του, δίνοντας αντίστοιχα ένα ελάχιστο ποσό από αυτό που καταθέτετε στους εργολάβους
  1.     Διαπίστωση επίσης είναι ότι, τα εργαλεία που υπάρχουν και ελάχιστα είναι και δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών. Υπάρχουν φορές που τεχνίτες είναι χωρίς εργασία, ακριβώς λόγο αυτών των ελλείψεων. Το ίδιο συμβαίνει και με κάποια ανταλλακτικά που αν και είναι γνωστό ότι δεν υπάρχουν σε εφεδρεία, στην αποθήκη, εν τούτοις δεν παραγγέλλονται ώστε να υπάρχουν ως εφεδρικά, παρά μόνο η παραγγελία γίνεται μετά την βλάβη, και βέβαια η καθυστέρηση είναι μεγάλη με το μηχάνημα εκτός παραγωγής για δυο και τρείς βδομάδες!
  2.    Δεν υπάρχει κατάλληλος συντονισμός στον καταμερισμό των καθηκόντων, κυρίως στην αρχή της κάθε βάρδιας, με αποτέλεσμα να επικρατεί (αρκετές φορές) ένα αλαλούμ. Αυτό μπορεί να γίνει ξεκάθαρο με το ποια καθήκοντα έχει ο κάθε τεχνίτης, ποιες οι αρμοδιότητές του. Να γνωρίζει ο κάθε ένας μέχρι που «πάνε τα καθήκοντά του και οι υποχρεώσεις του». Αυτά και για κάθε εργαζόμενο αλλά και για γνώση των προϊσταμένων προκειμένου να απευθύνονται στους κατάλληλους ανθρώπους.

     Από όλα τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η απαξίωση συνεχίζεται και εάν θέλετε πραγματικά το συνεργείο  να αποδίδει στην εργασία του με βάση της ανάγκες που υπάρχουν θα πρέπει να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα. Σε διαφορετική περίπτωση θα γίνετε βεβαιότητα για τον κάθε έναν μας ότι  ΔΕΝ  μας θέλετε, τους εργαζόμενους στο  συνεργείο, ως προσφέροντες τη μισθωτή εργασία αλλά επιθυμία σας και πολιτική σας είναι το «πέρασμα» σε εργολάβους.

     Εμείς σας καταθέτουμε τις σκέψεις μας καθώς και το αίτημα για επανακαθορισμό των μισθών μας, όχι με βάση τις αξιολογήσεις (που σε πολλές περιπτώσεις οι κρίσεις των αξιολογητών δεν έχουν να κάνουν με την εργασία αυτή καθ’ αυτή αλλά με βάση και την προσωπικότητα του αξιολογούμενου) αλλά με την απόδοση στην εργασία.  Να είναι καθαρό (με βάση και την παραπάνω παράγραφο 3) ποιος παίρνει  τι και γιατί. Με «καθαρές» αρμοδιότητες για συγκεκριμένη «καθαρή» μισθοδοσία!

  Και πρίν στεγνώσει καλά καλά το μελάνι είχαμε απάντηση στον κάθε έναν συνάδελφο ξεχωριστά με τις μηδαμινές «αυξήσεις» ελέω των σχεδόν πανομοιότυπων αξιολογήσεων αλλά και  απάντηση στο Σωματείο ότι δεν μας δέχεται και τα όποια προβλήματα έχουμε να τα καταθέτουμε στη διοίκηση του «Εργοταξιακού» προκειμένου να τα συζητήσει μαζί του.

  Τι κάνουν λοιπόν οι κύριοι της ΙΜΕΡΥΣ για μια ακόμη φορά; Μηδαμινές αυξήσεις με αξιολογήσεις κοντά στο μηδέν (ευτυχώς δεν υπάρχει και παρακάτω) προκειμένου να βγούμε στην επαιτεία υπογράφοντας τις ορέξεις τους για κυλιόμενα και κυρίως  6ήμερα. Αντί να δώσουν λοιπόν τις ετήσιες αυξήσεις, που θα έπρεπε, δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή, όπως θα έπρεπε επάνω μάλιστα στο μισθό, αξιολογώντας τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων αρνητικά. …Και σου λένε θέλεις χρήματα; Έλα υπέγραψε, αυτά που εγώ θέλω, και θα σου δώσουμε για έναν χρόνο (ως πρόσθετη παροχή, όχι στο μισθό) αυτά τα 90 και κάτι ευρώ και βλέπουμε.

  Και μόνο αυτό το γεγονός έρχεται να δείξει ότι και αυτά τα ψίχουλα που δίνουν σε όσους υπογράφουν, είναι κλεμμένα από τις αυξήσεις που έπρεπε να δώσουν. Ότι η συμφωνίες που επιδιώκουν είναι κοροϊδία περνώντας μας για θύματα. Θέλουν και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο.                                                     

   Δηλαδή η εταιρεία ακυρώνει στην πράξη τη λειτουργία μας, ακόμη και την ύπαρξη των Σωματείων, καταργώντας ακόμη και αυτή τη συνδικαλιστική νομοθεσία. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι είναι πρωτοπόρος στο να εφαρμόζει ότι υπάρχει ως σκέψη στο σχέδιο νόμου για τις εργασιακές σχέσεις που έρχεται αυτές τις μέρες στη βουλή (πριν ακόμη γίνει νόμος του κράτους) και που έχει να κάνει τόσο με τη 10ωρη δουλειά, όσο και με την 7ήμερη λειτουργία αλλά και με τον περιορισμό έως και απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης. ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ!!                                                            

  Σύμφωνα με δημοσίευμα  στο προχθεσινό «Βήμα της Κυριακής»,  4/4/2021, το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Μάη, μετά το Πάσχα, περιλαμβάνει κατάργηση του 8ωρου χρόνου εργασίας, με πρόσχημα την «ευελιξία». Εργαζόμενοι σε εποχικές δραστηριότητες θα δουλεύουν «μέχρι 10 ώρες ημερησίως για ένα εξάμηνο και για 6 ώρες για τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου», δηλαδή ατομικές συμβάσεις εργασίας. Ακόμη για κάποιους κλάδους «θα προβλεφθεί απασχόληση και τα Σαββατοκύριακα».

   Το δημοσίευμα αναφέρει ότι θα προβλέπεται «διαβούλευση και ελεύθερη, χωρίς περιορισμούς, συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για τον τρόπο απασχόλησης, για την κατανομή του οκταώρου στη διάρκεια της ημέρας, αν δηλαδή θα εφαρμόζεται σπαστό ωράριο, όπως και για τα διαλείμματα». Στην ουσία αφήνει τους εργοδότες ελεύθερους να διαμορφώσουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων όπως τους βολεύει! Ακόμα αναφέρεται ότι θα καθιερωθεί ψηφιακή κάρτα εργασίας, μέσω της οποία θα ελέγχεται ο χρόνος εργασίας.

   Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει πλήθος αντιδραστικών αλλαγών και νέο χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση. Στην ουσία επιδιώκεται να γίνει ακόμα πιο επιθετική η παρέμβαση του κράτους και της εργοδοσίας στη λειτουργία των Σωματείων από ό,τι ήταν μέχρι σήμερα, να υπάρχει πλήρης καταγραφή και έλεγχος των μελών και της λειτουργίας των Σωματείων. Να εμποδίσουν περισσότερο την είσοδο των Σωματείων στους χώρους δουλειάς, να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο που να αποτρέπει τον εργαζόμενο να συμμετέχει στο Σωματείο και να παίρνει μέρος σε ζωντανές διαδικασίες και στη συλλογική συζήτηση. Ο στόχος είναι να επιβληθεί «σιγή νεκροταφείου» στα, Σωματεία στους χώρους δουλειάς, στους αγώνες των εργαζομένων, ώστε ανεμπόδιστα να υλοποιούνται αντεργατικά μέτρα που εξασφαλίζουν πιο φθηνούς εργάτες στη μεγαλοεργοδοσία, συνεπώς περισσότερα κέρδη.

   Όλα τα παραπάνω είναι μάλλον λίγα μπροστά σε αυτά που πραγματικά θα περιέχει το νομοσχέδιο και που μας γυρίζουν πάνω από έναν αιώνα πίσω, στον 19ο !!

    Τα Σωματεία που δίνουν τη μάχη για το μεροκάματο και για τα εργατικά δικαιώματα, κόντρα στην επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης, είναι ήδη σε θέσεις μάχης, στην καθημερινή αναμέτρηση για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων. Παράλληλα, είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα να απαντηθεί μαζικά, αποφασιστικά, με απεργιακή κινητοποίηση η προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει τις αντεργατικές αλλαγές.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: