Ο Κυριάκος Φιλίππου ήταν ο πρώτος που βρήκε τον τρόπο αδρανοποίησης του γιαουρτιού ώστε να μπορεί να τυποποιηθεί και να διαρκεί περισσότερο
Με καταγωγή από το Δάφνο ή Βοστινίτσα της Φωκίδας, ο Κυριάκος Φιλίππου επικεφαλής του ομίλου εταιρειών ΦΑΓΕ, που πέθανε σε ηλικία 82 ετών, συνέδεσε απόλυτα το όνομά του με το ελληνικό γιαούρτι και την εξέλιξη του σε παγκόσμιο trend.
Με πτυχίο από το Τμήμα Χημικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, προτίμησε από νωρίς να μπει στην περιπέτεια του επιχειρείν -και ειδικότερα γιαούρτι- αφήνοντας την καριέρα στην Αγροτική Τράπεζα.
Το 1954, στο οικογενειακό γαλακτοζαχαροπλαστείο του πατέρα του Θανάση, στην «εξοχική» και «αριστοκρατική» (τότε) οδό Πατησίων, μαζί με τον αδελφό του, τον Γιάννη, δημιούργησαν το πρώτο δίκτυο χονδρικής πώλησης γιαουρτιού στην Αττική.Είχε προηγηθεί ο πατέρας τους που πωλούσε βούτυρο με την επωνυμία ΦΑΓΕ, δηλαδή Φιλίππου Αδελφοί Γαλακτοκομικές Επιχειρήσεις.
Δέκα χρόνια αργότερα κατασκευάζουν το πρώτο εργοστάσιο γιαουρτιού στο Γαλάτσι, το οποίο μετεγκαταστάθηκε στη Μεταμόρφωση το 1974.
Κατά την περίοδο αυτή, τα καταστήματα λιανικής πώλησης πουλούσαν το γιαούρτι χύμα, και πολύ συχνά ο καταναλωτής αγνοούσε ποιος ήταν ο παραγωγός του προϊόντος.
Εκείνη την εποχή ο Κυριάκος Φιλίππου ήταν ο πρώτος που βρήκε τον τρόπο αδρανοποίησης του γιαουρτιού ώστε να μπορεί να τυποποιηθεί και να διαρκεί περισσότερο. Η διεθνής πατέντα του γιαουρτιού Total είχε γεννηθεί, όπως και τα επώνυμα προϊόντα γιαουρτιού στην ελληνική αγορά.
Από το 1981 τα γιαούρτια που έφεραν το σήμα ΦΑΓΕ άρχισαν με μεγάλη επιτυχία να εξάγονται προς την ευρωπαϊκή αγορά, δημιουργώντας μάλιστα μια νέα κατηγορία, το «Greek yoghurt».
Για να γίνει όμως το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι παγκόσμιο trend, καθοριστικό ρόλο είχε η επέκταση των αδελφών Φιλίππου στην Αμερική.
Οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν το 1998 όπου μια δεκαετία αργότερα κατασκευάστηκε υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής γιαουρτιού στο Johnstown, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.
Για πολλά χρόνια, οι ρόλοι των δύο αδελφών στην εταιρεία υπήρξαν μοιρασμένοι. Όπως έλεγαν τότε όσοι γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα, ο Γιάννης, διευθύνων σύμβουλος, αποτελούσε την «ψυχή» της επιχείρησης και ο Κυριάκος, πρόεδρος Δ.Σ., το «μυαλό» της.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, οι «πατριάρχες» της ΦΑΓΕ άρχισαν να περιορίζουν τις αρμοδιότητές τους στον όμιλο, παραχωρώντας στην ουσία την διοίκηση στην τρίτη γενιά, τους διαδόχους τους. Από τη μεριά του Γιάννη Φιλίππου, ο γιος του Θανάσης και από την πλευρά του Κυριάκου ο Κύρος Φιλίππου.
Το 2012, η εταιρεία μετέφερε την έδρα της στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Λουξεμβούργο.
Μέσα στην τελευταία δεκαετία η ΦΑΓΕ αποχώρησε από την αγορά του φρέσκου γάλακτος, πουλήθηκε το εργοστάσιο στο Aμύνταιο Φλώρινας, καθώς και η συμμετοχή της γαλακτοβιομηχανίας σε Elbisco και BIΣ.
Σήμερα η ΦΑΓΕ με πωλήσεις πλέον του μισού δισ. ευρώ, πραγματοποιεί το 85% των πωλήσεών της εκτός Ελλάδας, ενώ στην εγχώρια αγορά εξακολουθεί να διατηρεί την ηγετική θέση της στην αγορά του γιαουρτιού με μερίδιο σε αξία 23% και σε όγκο 23,9%.
Ο Κυριάκος Φιλίππου ήταν δια βίου επίτιμος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου