Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

ΝΕΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ!

Το κλείσιμο του Ισθμού της Κορίνθου μειώνει τα περιθώρια ανάκαμψης για το παραλιακό μέτωπο
Είναι από τις περιπτώσεις που η παροιμία “ήταν στραβό το κλίμα το φαγε και ο γάιδαρος” ταιριάζει απόλυτα και περιγράφει με ακρίβεια καταστάσεις. Ο λόγος για τον τουρισμό στο παραλιακό μέτωπο της Φωκίδας και την αρνητική επίδραση πάνω του από το κλείσιμο της διώρυγας της Κορίνθου.

Ο ισθμός παραμένει κλειστός από τα μέσα Ιανουαρίου μετά από την υποχώρηση του εδάφους και την  κατάρρευση των πρανών με αποτέλεσμα να κλείσει η διώρυγα, καθώς κρίθηκε επικίνδυνη η διέλευση των πλοίων. Η αρνητική αυτή εξέλιξη έχει πολύ σοβαρό οικονομικό αποτύπωμα συνολικότερα στην ελληνική ναυτιλία, κάτι που αυξάνει το κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων και καυσίμων καθώς τα πλοία καλούνται πλέον να κάνουν τον γύρο της Πελοποννήσου,

Παράλληλα όμως η εξέλιξη αυτή επιδρά άμεσα και στην τουριστική κίνηση στο βόρειο τόξο του κορινθιακού κόλπου και ειδικότερα στο παραλιακό μέτωπο της Φωκίδας, από την Ιτέα και το Γαλαξίδι έως και τα Τροιζόνια και το δωρικό παραθαλάσσιο σκέλος. Το πλήγμα που αναμένεται να επέλθει στον τουριστικό κλάδο των περιοχών αυτών είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς περιορίζει αισθητά, αν δεν εκμηδενίζει τελείως, την κίνηση που παραδοσιακά τους θερινούς μήνες αναπτύσσεται από τα σκάφη που προσεγγίζουν την περιοχή είτε ως αυτοτελή θαλάσσιο ταξιδιωτικό προορισμό είτε ως σημείο στάσης στην πορεία προς τα νησιά του Ιονίου.

Η προοπτική αυτή του περιορισμού της τουριστικής κίνησης έχει αναστατώσει τους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι περίμεναν με ανυπομονησία την μερική έστω άρση των περιορισμών που έχει επιφέρει η πανδημία, προκειμένου να πραγματοποιησουν επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων τους που έχουν υποστεί συντριπτικό πλήγμα από την αναστολή των δραστηριοτήτων τους, καθώς διαπιστώνουν ότι μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά για την απαρχή της ανάκαμψης των επιχειρήσεών τους κινδυνεύει να χαθεί, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Ταυτόχρονα, συνιστά πλήγμα και για τα δημόσια έσοδα. Και αυτό γιατί τα τέλη ελλιμενισμού στα τρία λιμενικά ταμεία του παραλιακού μετώπου της Φωκίδας (Ιτέα, Γαλαξίδι και Τροιζόνια) είναι κάθε άλλο παρά αμελητέα και σε αυτά οι διοικήσεις των φορέων βασίζουν σε ικανό βαθμό τη βιωσιμότητα και τα λειτουργικά τους έξοδα. 

“Πράγματι, η εξέλιξη αυτή είναι επιζήμια σε πολύ σοβαρό βαθμό τόσο για τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου όσο και για τα δημόσια έσοδα”, αναφέρει στην Εν Δελφοίς ο Αντιδήμαρχος της ΔΕ Γαλαξιδίου, Θύμιος Γρίβας, ο οποίος πρόσθετα δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον τομέα αυτό. “Ο κόσμος που ζει από τον τουρισμό είναι ιδιαίτερα ανήσυχος, γιατί το κλείσιμο της διώρυγας θα μας επηρεάσει άμεσα και καθοριστικά. Και σε μια εποχή μάλιστα που όλοι περίμεναν να υπάρξει κίνηση από πλευράς επισκεπτών μέσω θαλάσσης, ώστε να αρχίσουν να επανακάμπτουν κάπως και να καταφέρουν να αντισταθμίσουν τις απώλειες που έχει προκαλέσει η πανδημία. Εμείς δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, εκτός από το να πιέσουμε καταστάσεις, και περιμένουμε από την Πολιτεία να διευθετήσει το ταχύτερο δυνατό το πρόβλημα στον ισθμό”, καταλήγει. 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου, η διώρυγα δεν αναμένεται να έχει ανοίξει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, καθώς εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι εργασίες αποκατάστασης θα διαρκέσουν ως τα τέλη του φθινοπώρου…


Δεν υπάρχουν σχόλια: