Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

YENISAFAK: ΜΗΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΕ ΤΟΝ ΔΕΝΔΙΑ, Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ «ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ», ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΘΕΛΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ!

Απίστευτοι ισχυρισμοί για τον έλληνα πρωθυπουργό από την τουρκική εφημερίδα

Με ένα άρθρο άκρως προκλητικό, η Γενί Σαφάκ αποδομεί πλήρως τον Νίκο Δένδια και την εμφάνισή του στην Άγκυρα, υποστηρίζοντας ότι όχι μόνο δεν ήταν εις γνώση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επαναφέρει τα πράγματα στην σωστή σειρά, καθώς συμμερίζεται τις τουρκικές θέσεις!

Ο αρθρογράφος μάλιστα πηγαίνει να βήμα παραπάνω κάνοντας λόγο για εσωκομματικό παιχνίδι του Δένδια που θέλει να αποδομήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να πάρει την αρχηγία του κόμματος. Ενώ προβλέπει ότι «μπορεί τώρα ο Μητσοτάκης να μην έλαβε σκληρά μέτρα κατά του Δένδια», αλλά είναι θέμα χρόνου να τον καρατομήσει!

Κυρίως όμως όπως φαίνεται και από τον τίτλο του άρθρου, η Τουρκία δεν πρέπει να ασχολείται με αυτά που είπε ο Νίκος Δένδιας στην Άγκυρα, διότι …υπάρχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης!

Σύμφωνα με τους τούρκους λοιπόν, όχι μόνο δεν υπήρχε συνεννόηση Μητσοτάκη – Δένδια, αλλά ο Δένδιας έφερε τον Μητσοτάκη προ τετελεσμένων! Τέλος, ο αρθρογράφος αποκαλύπτει ότι η επίσκεψη έγινε με το ζόρι,

μετά την πίεση της ΕΕ και των ΗΠΑ, στοιχείο που μπορεί να έχει κάποια βάση αφού ο έλληνας υπουργός εξωτερικών πριν μεταβεί στην Άγκυρα, επισκέφτηκε τον αμερικανό πρέσβη!

Διαβάστε σε μετάφραση τα κύρια σημεία του άρθρου:

Nedret Ersanel

«Είδαμε το Νίκο, αλλά υπάρχει και ο Μητσοτάκης»!

Η κρίση που προέκυψε στη συνέντευξη Τύπου του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Δένδια – μπορείτε να το ν φωνάζετε “Νίκο” – και του Υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου δεν προκαλείται από τις «αρχαίες» διαφορές μεταξύ των δύο χωρών. Φυσικά, υπάρχει μια εκδήλωση αυτής της «κληρονομιάς», αλλά στηρίζεται στο ότι η Ελλάδα έχει πάρει το μερίδιό της από τις μεγάλες θέσεις που καθιερώθηκαν στην περιοχή πρόσφατα.

Η προσέγγιση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών ότι «δεν συναντηθήκαμε εδώ και πολύ καιρό, ας συναντηθούμε» δεν πρέπει να μας κάνει να παραπλανηθούμε ότι η Αθήνα ήλθε «εθελοντικά» στην Άγκυρα.

Η Ελλάδα προσήλθε σε αυτήν την επίσκεψη, αναγκαστικά. Υπήρχαν προτάσεις και κίνητρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ για να μην εμβαθύνουν τις συγκρούσεις και να τις διαχειριστούν χωρίς να τις οδηγήσουν σε κρίσεις / ρήξεις!

Αναμφίβολα, αυτά τα κίνητρα δεν προέρχονται από τις ρόδινες προσδοκίες του «αφήστε τους δύο γείτονες να ζήσουν ευτυχισμένοι». Ο κύριος λόγος είναι ότι δεν υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ των θέσεων του μηχανισμού που προσπαθεί να καθιερωθεί γύρω από τη Ρωσία, ειδικά στις μέρες μας. Προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένα ανάχωμα στη γραμμή Ουκρανίας-Βαλκανίων-Μαύρης Θάλασσας-Καυκάσου, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν θέλουν η Αθήνα και η Άγκυρα να είναι σε κρίση.

Το μέγεθος και η κατεύθυνση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας αναπτύχθηκε πρόσφατα. Τα συμβαλλόμενα μέρη υποχρεούνται να συνδράμουν το ένα το άλλο, σε θέματα όπως η πολιτική μετανάστευσης, όπως τα περιφερειακά ζητήματα.

Αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος για την αναγκαστική επίσκεψη, αλλά η ζωή δεν είναι τόσο απλή …

Η ασυνήθιστη συσσώρευση των ΗΠΑ στην Ελλάδα, η αγάπη μεταξύ Μπάιντεν και Αθήνας, η ΕΕ που αναλαμβάνει όλη την «περιποίηση» της Ελλάδας, καθώς και οι απογοητεύσεις στη Μεσόγειο, ειδικά στη Λιβύη, είχε ως αποτέλεσμα η κρίση της Πέμπτης να φανερώσει επιτέλους τη σκληρότητα χειραγώγησης της ελληνικής εγχώριας πολιτικής και της κοινής γνώμης.

Επιπλέον, όταν υπάρχει η Γερμανία, η οποία έχει τη δύναμη να σύρει την ΕΕ προς την κατεύθυνση που θέλει από μόνη της, είναι κωμικό για την Ελλάδα να μιλά εξ ονόματος της Ευρώπης.

Είναι περίεργο το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτή η στάση της Ελλάδας εντός της ΕΕ και από τις ΗΠΑ. Κανείς δεν πρέπει να πιστεύει ότι η Αθήνα θα ακουστεί δημόσια. Θα ήταν έκπληξη. Όλοι βλέπουν ποιος χόντρυνε το παιχνίδι. Ωστόσο, οι τρόποι τους θα είναι διαφορετικοί. Για παράδειγμα, είναι σαφές ότι η Γερμανία δεν θα ήταν ευχαριστημένη με αυτό που έκανε ο Δένδιας. Θα δείξει. Ίσως η Γαλλία να είναι ύπουλα ευχαριστημένη από αυτό, η Ιταλία μπορεί επίσης. Θυμηθείτε η τελευταία αγενής στάση απέναντι στην Τουρκία στην ΕΕ ήταν από την Ιταλια. Ακόμα κι αν οι ΗΠΑ είναι δυσαρεστημένες με την πιθανότητα εκτροχιασμού της συζήτησης, μπορούμε να προβλέψουμε ότι δεν θα πάρει ανοιχτά θέση εναντίον της Ελλάδας.

Θα δούμε πώς θα επηρεαστεί η δυτική στάση απέναντι στη Ρωσία και οι διαφορές απόψεων από την στάση αυτή της Ελλάδας (σ. εννοεί του Δένδια)

Η Ελλάδα δεν φαίνεται να κατανοεί τη δυναμική της διαδικασίας που έχει αναπτυχθεί στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ τις τελευταίες τρεις ημέρες. Η Αμερική επιστρέφει ανοιχτά στο πλευρό της Γερμανίας, η οποία δεν θέλει προβλήματα με τη Ρωσία, για παράδειγμα στη διαμάχη North Stream-2, παρά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον που απέλασε 10 Ρώσους διπλωμάτες. Θα μπορούσε να έχει προχωρήσει περαιτέρω στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Αντίθετα, επέλεξε να αποσύρει δύο πολεμικά πλοία από τη Μαύρη Θάλασσα.

Εάν συνεχιστεί αυτή η διαδικασία, η Ελλάδα δεν κατανοεί την πιθανότητα ότι η διογκωμένη θέση της θα μπορούσε να ξεφουσκώσει ανά πάσα στιγμή. Παρά την κακή αρχή, μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι δύο χώρες θα διατηρήσουν τις θέσεις τους προκειμένου να διατηρήσουν τη θετική ατζέντα ζωντανή. Αλλά μετά την κρίση με τον Δένδια, είναι σαφές ότι το τραπέζι είναι κλειστό.

***

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είναι μια πολιτική προσωπικότητα που έχει πολιτική καριέρα με την εικόνα ενός «γερακιού». Εάν έκανε αυτή την αγένεια για να επενδύσει στην εδραίωση της εγχώριας πολιτικής του θέσης, αποδυνάμωσε την διπλωματική θέση της Ελλάδας.

Η ΕΕ Ήταν εξαιρετικά ήπια απέναντι στην Τουρκία στο θέμα των κυρώσεων. Είναι περίεργο που η Ελλάδα δεν μπορεί να δει την γενική εικόνα. Ωστόσο, πολλοί διπλωμάτες δεν το θεωρούν έκπληξη όταν βλέπουν την τύφλωση μιας χώρας που συρρικνώνει την ευρωπαϊκή διπλωματία. Λένε “αυτό αφορά την Ελλάδα” …

Αναμφίβολα, υπάρχει επίσης ο τρόπος που ο Έλληνας πρωθυπουργός θα κοιτάξει τον Δένδια, ο οποίος εκμεταλλεύεται την ελληνική εξωτερική πολιτική στο όνομά του και για λογαριασμό της ΕΕ, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν!

Ο Μητσοτάκης δεν θα «στραγγαλίσει» τον υπουργό του δημόσια. Αυτό δίνει λάθος μήνυμα για τη δική του δύναμη. Αλλά είδε τι ήθελε να κάνει ο μελλοντικός του αντίπαλος στην εγχώρια πολιτική. Επομένως, μην δώσετε μεγάλη προσοχή στις ειδήσεις που διέρρευσαν μετά την κρίση της Πέμπτης, “Ο Δενδιας δεν ακολούθησε τις οδηγίες του Μητσοτάκη! Και το γνωρίζω εκ των έσω .

Εάν συμβεί, η συνέντευξη τύπου της συνάντησης Ερντογάν-Μητσοτάκη θα είναι κάτι που αξίζει να παρακολουθήσετε! ..

Πηγή: newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: