Του Μιχάλη Ψύλου
Μια εικόνα χίλιες λέξεις, Πόσο μάλλον ένα …βιντεο! : «Εμ»…ακούστηκε να λέει με έκδηλη αμηχανία η Πρόεδρος της Κομισιόν ,Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μπροστά στις κάμερες, όταν συνειδητοποίησε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είχε να της προσφέρει μία «ισότιμη» πολυθρόνα δίπλα του ,κατά τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Τρίτης στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα. Προφανώς γιατί είναι …γυναίκα. Και γι αυτό κάθισε στον καναπέ! Στην πολυθρόνα δίπλα στον Τούρκο Πρόεδρο κάθισε ως άνδρας ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Συζήτηση άνδρας με άνδρα! Τι δουλειά έχουν οι γυναίκες στις ανδρικές δουλειές! Και η φον ντερ Λάιεν κατάλαβε για τα καλά ποια είναι η θέση της γυναίκας στην νέο-Οθωμανική νοοτροπία του νέου Σουλτάνου της Αγκυρας.
Το βίντεο με το «εμ» -τον ψίθυρο απόγνωσης της Προέδρου της Κομισιόν- έγινε viral σε όλον τον κόσμο. «Η φον ντερ Λάιεν υποχρεώθηκε να καθίσει στον καναπέ» γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel με μπόλικη δόση ειρωνείας. «Η διευθέτηση της θέσης της φον ντερ Λάιεν προκάλεσε εκνευρισμό και κριτική στα κοινωνικά μέσα. Ενώ δόθηκε μια πολυθρόνα στον Σαρλ Μισέλ δίπλα στον Τούρκο Πρόεδρο, στην Πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δόθηκε μια θέση σε έναν καναπέ λίγο πιο μακριά. Και έτσι η πρόεδρος της Κομισιόν κάθισε απέναντι από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου , ο οποίος μετείχε επίσης στη συνάντηση» . «Δύο καρέκλες και ένα αμήχανο … “εμ» γράφει ειρωνικά η Tagesschau , τονίζοντας ότι ο Ερντογάν θέλησε να στείλει ένα «σαφές μήνυμα: Αυτή είναι μια συνάντηση μεταξύ ανδρών» . Η γερμανική εφημερίδα κάνει μάλιστα λόγο για σκάνδαλο «#Sofagate» , που ήδη κάνει το γύρο του Διαδικτύου.Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν έγραψε στο Twitter: “Δεν έπρεπε να περιμένουμε τίποτα άλλο από τον Ερντογάν, αλλά είναι πικρό το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Κομισιόν υποβιβάστηκε σε μια αστεία φιγούρα.”
«Σεβασμός μόνο στους άνδρες»
Η ιταλική εφημερίδα “La Repubblica” κατήγγειλε τον “μηχανισμό” που βασίζεται στο πρωτόκολλο του Ερντογάν:«Ο καναπές ετοιμάστηκε, η γυναίκα επισκέπτης κακομεταχειρίστηκε» γράφει η ιταλική εφημερίδα.
Ο βουλευτής των Γερμανών Πρασίνων, Τζεμ Οζντεμίρ με ανάρτησή του στο Twitter άφησε την οργή του να ξεχειλίσει: «Τέτοιες συμβολικές κινήσεις γίνονται σκόπιμα από αυταρχικούς καταπιεστές και macho όπως οι #Putin, #Erdogan & Co. (…) Σεβασμός μόνο στους κυρίους» έγραψε ο τουρκικής καταγωγής Γερμανός πολιτικός.
Και αυτός ο Σαρλ Μισέλ; Ούτε καν να διαμαρτυρηθεί για τη μεταχείριση της Προέδρου της Κομισιόν. Στρογγυλοκάθησε δίπλα στον Ερντογάν ,φουσκωμένος σαν …γάλος.
Και η απάντηση της Κομισιόν; Από ειρωνεία ξεχειλίζει και το δημοσίευμα του Der Spiegel : «Κατά τα λοιπά , η Επιτροπή της ΕΕ επεσήμανε ότι η φον ντερ Λάιεν αξιοποίησε τη συνάντηση με τον Ερντογάν για μια μακρά και πολύ ανοιχτή συζήτηση μαζί του σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών και την απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία ,αντίστοιχα. Ωστόσο, δεν υπήρξε ανοιχτή κριτική για τη διάταξη των… καθισμάτων» έγραψε ειρωνικά το γερμανικό περιοδικό.
Όχι δηλαδή ότι η φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ κατάφεραν και τίποτα καλύτερο και στα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας ΕΕ- Τουρκίας! Ο Μισέλ χαιρέτισε «τη συνέχιση των διμερών διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» και πρόσθεσε ότι «καλωσορίζουμε την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία, καθώς τους τελευταίους μήνες, είδαμε μία αποκλιμάκωση της έντασης» Και η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι είναι ενάντια «στις μονομερείς ενέργειες εναντίον των Κρατών Μελών της ΕΕ όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά προς πολύ καλύτερες σχέσεις στο μέλλον».
Και ο Ερντογάν; Ούτε ένα ουσιαστικό βήμα πίσω στις προκλητικές, νέο-αποικιακές πολιτικές. Στάθηκε μόνο στην αναγκαιότητα σύγκλησης διεθνούς Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο ,με την ισότιμη συμμετοχή και του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο. Καθώς ο στόχος του τώρα είναι η αναγνώριση δύο κρατών στην Κύπρο. Κάλεσε μάλιστα την ΕΕ «να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την υποστήριξη της θετικής ατζέντας» ,ώστε να συμβάλουν και οι δύο πλευρές στην επίτευξη παγκόσμιας ειρήνης»
Πανηγυρίζει ο ερντογανικός Τύπος
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν συζητήθηκαν τα θέματα όπως η απόπειρα να τεθεί εκτός νόμου το φιλο-Κουρδικό HDP ή το γεγονός ότι η Τουρκία αδιαφορεί για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΔΑΔ) για την απελευθέρωση του φυλακισμένου πρώην προέδρου του HDP,Σελαχατίν Ντεμιρτάς και του φιλάνθρωπου επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά .Και κυρίως τι την κάνει να πιστεύει ότι προειδοποιήσεις χωρίς πίεση θα εισακουστούν από τον Ερντογάν; Η απάντηση της φον ντερ Λάιεν; «Η Τουρκία, ως ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι σημαντικό να σέβεται τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ…Και σίγουρα για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών …δεν πείσαμε, αλλά παροτρύναμε την Τουρκία να αλλάξει την απόφασή της»…Από παροτρύνσεις ; Άλλο τίποτε! Και ο Ερντογάν …σιάχτηκε! Και γι αυτό την έβαλε στον καναπέ! Για να μάθει…
Αλλά για να σοβαρευτούμε: Το «μήνυμα» που έστειλαν οι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ στο καθεστώς Ερντογάν ουδεμία σχέση έχει με αυστηρότητα ή προειδοποίηση. Περί διαγραμμάτων ήταν, όπως φαίνεται και από τα δημοσιεύματα του Τουρκικού Τύπου: «Θερμό μήνυμα από την Ευρώπη» είναι ο τίτλος της Yeni Safak. « Πέντε κλαδιά ελιάς από την ΕΕ στην Τουρκία» γράφει η Sabah. «Ειλικρινής χαιρετισμός από την Ευρώπη» τονίζει η Hurriyet. «Νέα δυναμική στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας» υποστηρίζει η YeniBirlik. Για «νέες υποσχέσεις από την Ευρώπη» κάνει λόγο η Aksam. Οσο για την αντιπολίτευση; Πάγωσε με τη στάση της ΕΕ ,με την Cumhuriyetνα γράφει στην πρώτη της σελίδα «Πουλώντας …Παράδεισο».
Οι Τούρκοι δημοκράτες κατάλαβαν ότι η ΕΕ βάζει πάνω από όλα τα οικονομικά και τα γεωπολιτικά της συμφέροντα. Δεν δίνει ούτε μια λίρα για την ωμή παραβίαση των πιο θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών στη Γείτονα.
«Μια περιττή επίσκεψη»
Η γερμανική εφημερίδα Die Zeit διερωτάται μάλιστα «γιατί λοιπόν η ΕΕ να δίνει στον Ερντογάν τη χαρά μιας κρατικής επίσκεψης; Γιατί η ΕΕ κάνει τον Ερντογάν τόσο χαρούμενο; Γιατί ήταν απαραίτητη αυτή η επίσκεψη, από την οποία ο Ερντογάν εξασφάλισε μια ιστορική… φωτογραφία, αλλά στην οποία η ΕΕ εξέφρασε και πάλι μόνο ελπίδες; Το τουρκικό δικαστικό σώμα δεν θα είναι πιο ανεξάρτητο από αύριο, ο Τύπος δεν θα είναι πιο ελεύθερος και ο Ερντογάν δεν θα είναι πιο αξιόπιστος όσον αφορά την εξωτερική του πολιτική» τονίζει πικρόχολα η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Πέρα από το θέμα των προσφύγων , η ΕΕ δεν οφείλει τίποτα σε αυτόν τον Πρόεδρο, ειδικά όχι μια πομπώδη κρατική επίσκεψη».
Για «το τέλος της αξιοπιστίας» στην πολιτική της ΕΕ έναντι της Τουρκίας κάνει λόγο η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα «lost in eu» : «Πόσο αξιόπιστη είναι η εξωτερική πολιτική της ΕΕ; Πιο συγκεκριμένα: Πόσο αξιόπιστες είναι οι δεσμεύσεις για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα; Ο Μισέλ και η φον ντερ Λάιεν έδωσαν την απάντηση στην Άγκυρα την Τρίτη: καθόλου. Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, η ΕΕ έχει φτάσει στο τέλος της αξιοπιστίας της. Οι δύο ηγέτες της ΕΕ μίλησαν ακόμη για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά δεν έκαναν τίποτα για να επιβάλουν αυτές τις αξίες. Είναι μια κενή ρητορική» εκτιμά η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα.
Οι διώξεις συνεχίζονται
Στη διάρκεια άλλωστε της τρίωρης συνάντησης των ηγετών της ΕΕ με τον Ερντογάν ,στην Κωνσταντινούπολη ,ένας Τούρκος εισαγγελέας ζητούσε την επιβολή ποινής κάθειρξης επτάμισι ετών στη δημοσιογράφο Μελίς Αλφάν με την κατηγορία της «τρομοκρατικής προπαγάνδας»! Το «έγκλημα» της Μελίς; Το 2015 δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram μια φωτογραφία από τους εορτασμούς του Νεβρόζ- της Κουρδικής Πρωτοχρονιάς -στο Ντιγιαρμπακίρ. Πριν έξι χρόνια δηλαδή! Και στη φωτογραφία εμφανίζονταν απαγορευμένες κουρδικές σημαίες! Η νεαρή δημοσιογράφος απέδειξε στο δικαστήριο ότι δεν μετείχε στη γιορτή ,αλλά απλά δημοσίευσε μια φωτογραφία. «Δεν ήμουν καν εκεί όπου τραβήχτηκε η φωτογραφία. Οι κατηγορίες εναντίον μου αφορούν τις σημαίες που κρατούν οι άνθρωποι στη φωτογραφία. Διώκομαι μόνο για κοινοποίηση μιας φωτογραφίας» τόνισε η Μελίς Αλφάν . Η δίκη αναβλήθηκε για τις 21 Μαίου. Ισως μέχρι τότε η ΕΕ να έχει …πείσει τον Ερντογάν για το κράτος δικαίου…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου