Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αν κι έχει δεσμευτεί για την προσέλκυση επενδύσεων, στην πράξη έχει πετύχει μόνο την αποχώρηση επιχειρήσεων από την Ελλάδα. Μετά το άδοξο τέλος του εργοστασίου της «PITSOS» στου Ρέντη και της μεταφοράς της παραγωγής στην Τουρκία, το μέλλον των εργαζομένων στην άλλοτε κερδοφόρα επιχείρηση με ιστορία 156 ετών, είναι αβέβαιο. Η κυβέρνηση, η οποία σύμφωνα με την καταγγελία των εργαζομένων, δέχθηκε την εταιρεία ως αντάλλαγμα του συμβιβασμού της με την την SIEMENS – BOSCH, για την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα, ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια ήδη προγραμματισμένη επένδυση που αφορούσε την μετεγκατάσταση του εργοστασίου της PITSOS από τον Ρέντη στην Ελευσίνα, οφείλει άμεσα να στηρίξει τους εργαζομένους, οι οποίοι βρίσκονται σε τραγικό αδιέξοδο.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς: Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κ. Χατζηδάκη
Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Αδ. Γεωργιάδη
Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα
Θέμα: «Τίτλοι τέλους για το εργοστάσιο της PITSOS στου Ρέντη»
Κύριοι Υπουργοί,
Το μέλλον των εργαζομένων στην επιχείρηση «PITSOS» – μια κερδοφόρα επιχείρηση με ιστορία 156 ετών,
η οποία ανήκει στην Bosch Siemens Hausegerate (BSH) – είναι αβέβαιο μετά την ανακοίνωση για το άδοξο τέλος της υπάρχουσας παραγωγής στου Ρέντη και της μεταφοράς της παραγωγής στην Τουρκία.Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η εταιρία BSH (PITSOS) χρησιμοποιήθηκε από την SIEMENS – BOSCH ως αντάλλαγμα στο συμβιβασμό με την Κυβέρνηση, καθώς στη συμφωνία της σύμβασης αναφέρεται σαφώς ότι, η Siemens εξετάζει την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα αξίας 60 εκατ. ευρώ και δημιουργία 700 θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η «νέα επένδυση που θα εξέταζε να πραγματοποιήσει η Siemens στην Ελλάδα ήταν μια ήδη προγραμματισμένη επένδυση και αφορούσε την μετεγκατάσταση του εργοστασίου της BSH (PITSOS) από την περιοχή του Ρέντη στην περιοχή της Ελευσίνας.
Παράλληλα, σημειώνουν ότι έως σήμερα «ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με το Ελληνικό Δημόσιο παραμένει δίχως υλοποίηση, ενώ η SIEMENS επέστρεψε στους διαγωνισμούς για δημόσια έργα».
Τέλος, σε πρόσφατη ανοιχτή επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό, οι εργαζόμενοι εκφράζουν την αγωνία τους και στη σημερινή κυβέρνηση σε συνέχεια, όπως λένε, της μηδενικής άσκησης πίεσης από τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα «για να υλοποιηθεί η συμφωνία των 60 εκατ. ευρώ και 700 θέσεων εργασίας που είχε υπάρξει μεταξύ της Siemens και της Ελληνικής Κυβέρνησης και δεν υλοποιήθηκε ποτέ» (αφορούσε την «PITSOS»).
Επειδή η «PITSOS» είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τοπική κοινωνία και αποτελεί μια από τις πρώτες επιλογές των ελληνικών οικογενειών, στις παραδοσιακές λευκές συσκευές.
Επειδή οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε τραγικό αδιέξοδο και από την απασχόληση στην εταιρία εξαρτάται η επιβίωση εκατοντάδων οικογενειών,
Επειδή ενώ η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δεσμευτεί για την προσέλκυση επενδύσεων, στην πράξη είμαστε μάρτυρες αποχώρησης επιχειρήσεων από την Ελλάδα,
Επειδή κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης βουλευτή της αντιπολίτευσης στις 30.10.2020 ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε ότι έχει αναλάβει πρωτοβουλία και βρίσκεται σε συζητήσεις με την εταιρία για την εύρεση λύσεως αλλά είναι άγνωστη η έκβασή τους,
Επειδή η υπ’ αρίθμ. 535/14-10-2020 ερώτησή μας, στην ουσία, παραμένει αναπάντητη,
Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:
- Τί άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες θα λάβει η Κυβέρνηση για την στήριξη του επιχειρείν στην τοπική κοινωνία;
- Ποια μέτρα θα λάβετε ώστε να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας και η μισθοδοσία των εργαζομένων της επιχείρησης;
- Τι απαντάτε στις καταγγελίες περί συμβιβασμού της Κυβέρνησης με την εταιρία SIEMENS – BOSCH;
- Ποια προληπτικά́ μέτρα θα λάβετε ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω συρρίκνωση του επιχειρείν στη χώρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική́ ζωή και την αγορά εργασίας;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές,
Γεώργιος Μουλκιώτης
Μιχάλης Κατρίνης
Κώστας Σκανδαλίδης
Βασίλης Κεγκέρογλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου