Το Antinews αποκαλύπτει τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις στις -κεκλεισμένων των θυρών- συνεδριάσεις της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, σχετικά με τον «τρίτο Αττίλα» στην Κύπρο-άνοιγμα της Αμμοχώστου (Βαρώσια)
Τον κίνδυνο να καταστεί η ΕΕ «συνένοχη», όπως χαρακτηριστικά είπε, στο θέμα του ανοίγματος των Βαρωσίων, εξέφρασε, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων - ΣΕΥ), την περασμένη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.
Από τη μεριά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κινούμενος περισσότερο στη -γνωστή- γραμμή «η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα συμπαρίσταται», περιορίστηκε να εκφράσει την υποστήριξή του στον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών.
«Αλληλεγγύη» στα λόγια
Αντίθετα, ιδιαίτερα αιχμηρές απέναντι στην στάση σειράς μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, που τελικώς μπλόκαραν, για μια ακόμη φορά, κάθε αναφορά σε ενδεχόμενες κυρώσεις στην Τουρκία, ήταν άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ.
Χαρακτηριστική, σύμφωνα με τους ίδιους διπλωματικούς κύκλους, ήταν η τοποθέτηση του νέου υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας, Μίχαελ Λίνχαρτ, ο οποίος, βλέποντας το «άδειασμα» της Κύπρου από μεγάλες χώρες της ΕΕ, φέρεται να είπε: «Ελπίζω να μην βρεθεί ποτέ η χώρα μου στην ανάγκη να χρειαστεί την αλληλεγγύη σας».
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Μ.Λίνχαρτ,
στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις 13-12-2021, πρότεινε να παραπεμφθεί το θέμα των Βαρωσίων στους αρχηγούς των κρατών - μελών της ΕΕ. Κάτι που υποστήριξε και η κυπριακή πλευρά.Ως γνωστόν, στις 16-12-2021 πραγματοποιήθηκε Σύνοδος Κορυφής, στην οποία πήρε μέρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός. Το θέμα των Βαρωσίων, ωστόσο, ουδείς έθεσε.
Τελικώς, το θέμα των Βαρωσίων, ένα μείζον ζήτημα καταπάτησης της διεθνούς νομιμότητας και των αποφάσεων του ΟΗΕ, «ενταφιάστηκε» στην τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών. Αντίθετα, οι περισσότεροι ασχολήθηκαν με το Ουκρανικό και τη Ρωσία, αποφεύγοντας την παραμικρή αναφορά στο Κυπριακό.
Πάγος στην Τελωνειακή Ένωση ΕΕ-Τουρκίας
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στους Ευρωπαίους ομολόγους του, δήλωσε «απογοητευμένος» για το «κείμενο επιλογών» (options paper).
Ο ίδιος, μάλιστα, φέρεται να είπε ότι θα μπορούσε να περιλαμβάνει αυστηρά μέτρα σε βάρος της Τουρκίας, όπως, μεταξύ άλλων, το πάγωμα κάθε συζήτησης για υπογραφή νέας συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ - Τουρκίας.
Να σημειωθεί πως το «κείμενο επιλογών», εκτός από τις συνήθεις πολιτικές «παραινέσεις» προς την Άγκυρα, περιελάμβανε και το «εναλλακτικό σενάριο» να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για το άνοιγμα τμήματος των Βαρωσίων, στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.
Κάτι που αποτελεί, ουσιαστικά, νέα τουρκική εισβολή, και κατάφωρη καταπάτηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Φοβούνται την... αντίδραση Ερντογάν
Ωστόσο, κατά την συνήθη πρακτική της, η ΕΕ, για πολλοστή φορά, εμφανίστηκε απολύτως απρόθυμη να συμφωνήσει σε μια, αν όχι σκληρή, τουλάχιστον αυστηρή στάση έναντι της Τουρκίας.
Έτσι, αν και συνολικά το κείμενο «επιλογών» δεν αποτελούσε παρά ένα ευχολόγιο, μπλοκαρίστηκε από ομάδα κρατών - μελών. Ειδικότερα, πρόκειται για τις Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σουηδία και Φινλανδία.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατά τις τοποθετήσεις τους, οι υπουργοί Εξωτερικών αυτών των χωρών ζήτησαν να μην ληφθεί καμία απόφαση για κυρώσεις, χωρίς να έχουν υπολογιστεί προηγουμένως:
-Οι αρνητικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας.
-Η ενδεχόμενη ακραία αντίδραση του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.
Καθίσταται εμφανές ότι οι παραπάνω χώρες μάλλον αποσκοπούν να μετατεθεί το θέμα των Βαρωσίων στις καλένδες.
Ισπανικό «άδειασμα»
Στο «άδειασμα» Κύπρου και Ελλάδας, εκτός των άλλων χωρών, πρωταγωνίστησε, για μια ακόμη φορά εντός της ΕΕ, η Ισπανία.
Κάτι, πάντως, που δεν εμπόδισε τον Νίκο Δένδια να υποδεχτεί στην Αθήνα, την αμέσως επόμενη ημέρα από τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τον Ισπανό ομόλογό του.
Μουτρώσαμε στους Ισπανούς και τους κάναμε τη μούρη... κρέας
Είναι απορίας άξιον γιατί, υπό αυτές τις συνθήκες που σηματοδοτεί η αρνητική στάση της Μαδρίτης έναντι της Αθήνας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε να δεχθεί τον Ισπανό ομόλογό του και δεν ανέβαλε τη συνάντηση. Έστω ως ένδειξη δυσαρέσκειας της Ελλάδας προς την Ισπανία.
Σιγή «ουκρανικής ιχθύος»
Άκρως ενδιαφέρον είναι ότι στο τελευταίο ΣΕΥ, στο σύνολό τους οι υπουργοί Εξωτερικών των υπολοίπων κρατών - μελών της ΕΕ απέφυγαν ακόμα και να τοποθετηθούν, έστω για τα μάτια του κόσμου, στο θέμα των Βαρωσίων. Αντίθετα, τις παρεμβάσεις τους μονοπώλησε το θέμα της Ουκρανίας.
Οι χώρες, οι οποίες υποστήριξαν την κυπριακή θέση για υϊοθέτηση καθεστώτος κυρώσεων για τα Βαρώσια ήταν οι Γαλλία, Αυστρία, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο, όπως και η Μάλτα, η οποία, πάντως, φρόντισε να κινηθεί σε ηπιότερους τόνους.
Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην Άγκυρα ήταν ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος φέρεται να χαρακτήρισε ως «ανυπόφορες» τις τουρκικές προκλήσεις.
«Κοσκινίζουν» τις... κυρώσεις
Τελικά, μπροστά σε αυτό το «αδιέξοδο», και αφού διαπιστώθηκε, για μια ακόμη φορά, έλλειψη συναίνεσης στο θέμα των Βαρωσίων, ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας, Ισπανός, Ζοζέπ Μπορέλ, παρέπεμψε το «κείμενο επιλογών» (options paper) για περαιτέρω επεξεργασία στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων (ΕΜΑ) στην ΕΕ.
Να σημειωθεί ότι αυτό το «κείμενο επιλογών» το... επεξεργάζεται η ΕΕ εδώ και πάνω από δύο μήνες. Τώρα, παραπέμφθηκε εκ νέου σε... επεξεργασία.
Ο Ζ.Μπορέλ, ο οποίος επανειλημμένως έχει κατηγορηθεί ως υπέρμαχος της πολιτικής κατευνασμού έναντι της Τουρκίας, είχε δεσμευθεί να καταθέσει το options paper στο ΣΕΥ του Νοεμβρίου. Ωστόσο, αν και ήταν έτοιμο δεν το κατέθεσε. Από τότε, πάντως, το κείμενο είχε χαρακτηριστεί ως «άτολμο» και «δειλό».
Τον Νοέμβριο, το Antinews είχε αποκαλύψει όλο το σχετικό παρασκήνιο στις Βρυξέλλες εκ μέρους του Ζ.Μπορέλ, όσο και τα «φάλτσα» Δένδια.
Αποκλειστικό: Ωμό άδειασμα Ελλάδας-Κύπρου από την Κομισιόν - Τι θα κάνετε γι' αυτό κ. Δένδια;
Είναι προφανές ότι όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, προτιμάει να... κοσκινίζει. Και η ΕΕ, ως όλα δείχνουν, στην περίπτωση της Κύπρου δεν θέλει να ζυμώσει.
Δεν ζήτησε λίστα κυρώσεων
Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι το «κείμενο επιλογών» παραπέμφθηκε σε εκ νέου επεξεργασία, τη στιγμή που, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, κατά τη συνεδρίαση του ΣΕΥ, ουσιαστικά πρότεινε να μην υπάρξει λίστα με συγκεκριμένες κυρώσεις στην Τουρκία.
Ο ίδιος περιορίστηκε να ζητήσει μια πολιτική απόφαση - διακήρυξη, σύμφωνα με την οποία, εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί και δεν προχωρήσει σε διάλογο για την επίλυση του προβλήματος των Βαρωσίων, θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα καθεστώς κυρώσεων σε βάρος της.
Ειδικότερα, φέρεται να είπε ότι, σε πρώτη φάση, μπορεί να μείνει κενή η λίστα των κυρώσεων, προκειμένου να δοθεί ο χρόνος στην Τουρκία για να ανταποκριθεί στην πρόταση του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).
Επέμεινε, όμως, να ληφθεί απόφαση - διακήρυξη για την «πολιτική σκοπιμότητα σύστασης καθεστώτος κυρώσεων για τα Βαρώσια».
«Διάλογος» με τον εισβολέα
Παρά την «διαλλακτική» στάση του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, υπογραμμίζουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών έκλεισαν τα αυτιά τους σε όλες τις προτάσεις του.
Βέβαια, εύλογα, σοβαρά ερωτηματικά γεννά η πρόταση Αναστασιάδη περί ΜΟΕ. Άραγε, τι Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μπορεί να «κτίσει» κανείς με την Τουρκία, όταν εισβάλλει στην -χαρακτηρισμένη από τον ΟΗΕ- περίκλειστη Αμμόχωστο και καταλαμβάνει επιπλέον έδαφος στην Κύπρο, γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια τις αποφάσεις του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών;
Εάν η πρόταση Αναστασιάδη δεν αποτελεί μια κίνηση τακτικισμού, τότε τα Βαρώσια ανοίγουν το δρόμο για εκτροχιασμό του Κυπριακού.
Βρετανικός δάκτυλος στην Αθήνα
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, έντονη δραστηριότητα φέρεται να αναπτύσσει η -εκτός ΕΕ, πια- Βρετανία, η οποία, ως γνωστόν, ενδιαφέρεται σφόδρα για το Κυπριακό.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εδώ και δύο μήνες συνεχείς είναι οι κρούσεις του Λονδίνου προς την Αθήνα με σκοπό την ανίχνευση των προθέσεων της Ελλάδας για το Κυπριακό, και ειδικότερα για το πρόβλημα των Βαρωσίων.
Να σημειωθεί πως η βρετανική πλευρά έχει κατεβάσει την δική της «πλατφόρμα» επίλυσης του Κυπριακού, καλώντας τη Λευκωσία σε «ευελιξία» (!), ενώ, ως γνωστόν, το Λονδίνο, εδώ και δεκαετίες, κλίνει με κάθε ευκαιρία υπέρ των τουρκικών θέσεων.
Μπλόκο για Λευκορωσία;
Μεταξύ των άλλων, αυτό που ενδιαφέρει πολλές Δυτικές πρωτεύουσες, και βέβαια το Λονδίνο, είναι εάν η Λευκωσία θα «μπλοκάρει» ενδεχόμενες κυρώσεις στη Λευκορωσία, στην περίπτωση που η ΕΕ δεν υϊοθετήσει «απόφαση για καθεστώς κυρώσεων» κατά της Τουρκίας για τα Βαρώσια.
Να σημειωθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, και το 2020, απειλούσε με «μπλόκο» των κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας, επειδή η ΕΕ δεν ήθελε να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία. Ουδέποτε, όμως, έκανε πράξη τις «απειλές» της. Θα το κάνει, άραγε, τώρα στην περίπτωση των Βαρωσίων;
Τα πάρε-δώσε Τουρκίας - Ουκρανίας
Ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει και η τοποθέτηση του Ν.Δένδια κατά την τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Ο ίδιος επικέντρωσε την προσοχή του στις ταχέως ενισχυόμενες σχέσεις της Άγκυρας με το Κίεβο, επικρίνοντας γι' αυτό την ουκρανική κυβέρνηση. Μια τοποθέτηση που γεννά ερωτηματικά ως προς το εάν, ενδεχομένως, σηματοδοτεί κάποια αλλαγή στάσης της Ελλάδας έναντι της Ουκρανίας.
Σύμφωναμε διπλωματικούς κύκλους, ο ίδιος φέρεταινα είπεότι, ναι μεν η Ελλάδα επιδεικνύει αλληλεγγύη στηνΟυκρανία, με αποτέλεσμα μάλιστα να πλήττεται οικονομικά, εξαιτίας των εμπορικών κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία και των ρωσικών κυρώσεων, αλλά την ίδια στιγμή η Ουκρανία αναπτύσσει ολοένα περισσότερο τις σχέσεις της με την Τουρκία.
Κι' αυτό, όπως φέρεται να είπε, κατά παράβαση των αποφάσεων τηςΚοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ. Ως γνωστόν, στενή συνεργασία Κιέβου - Άγκυρας, εκτός των άλλων, υπάρχει στον στρατιωτικό τομέα και στα οπλικά συστήματα.
antinews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου