Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΚΑΡΟΛΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

Η Ελλάδα αποχαιρετά με βαθιά λύπη τον πατριώτη Κάρολο Παπούλια ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών.

Με τον Ανδρέα Παπανδρέου ως πρωθυπουργό, οι ενέργειες του σαν υπουργού εξωτερικών τον Μάρτιο του 1987, όταν η Ελλάδα παρότι μέλος του ΝΑΤΟ σύναψε συμφωνία με την Βουλγαρία, ιδρυτικό μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας, για την απόκρουση της τουρκικής απειλής, διδάσκουν ακόμα και σήμερα ότι η υπεράσπιση του Έθνους υπερβαίνει κόμματα και ιδεολογίες, και αποτελούν μάθημα εξωτερικής πολιτικής.

Υπήρξε συνεργάτης του γνωστού Ινστιτούτου Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Μονάχου. Καθ' όλη τη διάρκεια της δικτατορίας (1967-1974) συνεργαζόταν τακτικά με την ελληνική εκπομπή της Deutsche Welle καταγγέλλοντας το καθεστώς των Συνταγματαρχών. 

Στα νεανικά του χρόνια ήταν αθλητής πετοσφαίρισης, αγωνιζόμενος στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος, ενώ υπήρξε και μέλος της Εθνικής Ομάδας. 

Επίσης υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος εφήβων στο άλμα επί κοντώ το 1947 και 1948 και αθλητής των 110 μέτρων με εμπόδια και του ακοντισμού. 

Το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Ιωαννίνων για 26 χρόνια (1977-2004),

Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης υπουργικής του θητείας ταυτίστηκε με μια διορατική και πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική. Τη δεκαετία του 1980 πρωταγωνίστησε σε όλες τις προσπάθειες επίλυσης του μεσανατολικού ζητήματος με κορυφαίο γεγονός την επιτυχή διαμεσολάβησή του για την ασφαλή αποχώρηση των εγκλωβισμένων μαχητών της παλαιστινιακής αντίστασης και του ίδιου του Γιάσερ Αραφάτ με ελληνικά πλοία από την Τρίπολη του Λιβάνου (1983).

Με την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον το 1985 και την αντεπίσκεψη του τότε επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζ. Σουλτς συνέβαλε σημαντικά στην επανατοποθέτηση και εξομάλυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που τα προηγούμενα χρόνια είχαν δοκιμαστεί σκληρά.

Απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία στέρεων σχέσεων με τον αραβικό κόσμο, είναι δε ενδεικτική η εξομάλυνση των ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων και η θεσμοθέτηση της τριμερούς συνεργασίας Ιράν-Αρμενίας-Ελλάδας. Συνομίλησε με δώδεκα συνολικά Υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας και ήταν σταθερά προσανατολισμένος στη διαρκή και επίπονη προσπάθεια εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η προσπάθεια αυτή κορυφώθηκε με την υπογραφή του Μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ το 1988. Υποστήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας υπό τον όρο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του κοινοτικού συστήματος αξιών. Την τριετία 1993-96 υπήρξε σημαντική η συμβολή του στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα στο καθοριστικό για την ένταξη της Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στο Έσσεν.

Ως εκπρόσωπος της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το δεύτερο εξάμηνο του 1994 συμμετείχε στην Ομάδα Επαφής για την πρώην Γιουγκοσλαβία, μαζί με τους Κρίστοφερ, Κίνκελ, Ζιπέ, Κόζιρεφ και Βαν ντερ Μπρουκ. Υπέγραψε την Ενδιάμεση Συμφωνία με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (13 Σεπτεμβρίου 1995), στην οποία η πΓΔΜ υποχρεώθηκε να αλλάξει τη σημαία της μετά το ελληνικό εμπάργκο.

Διατηρούσε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με όλους τους Βαλκάνιους ηγέτες και λειτούργησε κατ’ επανάληψη ως μεσολαβητής της ΕΕ. Είχε έντονο ενδιαφέρον για τις σχέσεις Ελλάδος με τις βαλκανικές χώρες και με δική του πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαβαλκανική διάσκεψη Υπουργών Εξωτερικών στο Βελιγράδι (1988), όπου πέτυχε την έναρξη συνομιλιών με τη Βουλγαρία και την τότε ΕΣΣΔ για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Ο Κάρολος Παπούλιας υποστήριξε με αμείωτο ενδιαφέρον κάθε θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της ύφεσης της ειρήνης και του αφοπλισμού. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται: Η «πρωτοβουλία των έξι» για την ειρήνη και τον αφοπλισμό (Αλφονσίν, Ντελαντρίντ, Νυερέρε, Πάλμε, Γκάντι, Παπανδρέου). Η συμμετοχή στη Διάσκεψη για τον αφοπλισμό και την ειρήνη στην Ευρώπη, στη Διάσκεψη για την κατάργηση των χημικών όπλων, οι προτάσεις για τη δημιουργία αποπυρηνικής ζώνης στα Βαλκάνια, η προώθηση της ιδέας για τη μετατροπή της Μεσογείου σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Υπήρξε εμπνευστής της τριμερούς Διάσκεψης συνεργασίας Ελλάδος-Βουλγαρίας-Ρουμανίας (JANNINA 1) και ένθερμος υποστηρικτής της Διάσκεψης των παρευξεινίων χωρών, της οποίας διατέλεσε και πρόεδρος επί σειρά ετών. Την περίοδο 1997-2003 διετέλεσε Πρόεδρος της επιτροπής της Ελληνικής Βουλής για τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στις 12 Δεκεμβρίου 2004 προτάθηκε από τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπέρ της πρότασης εκφράστηκε και το ΠΑΣΟΚ. Στην πρώτη ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή στις 8 Φεβρουαρίου του 2005 ο Κάρολος Παπούλιας εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο με 279 ψήφους. Οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν «παρών».

Στις 3 Φεβρουαρίου 2010 ο Κάρολος Παπούλιας επανεξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας με 266 ψήφους στο σύνολο των 298 ψηφισάντων. Υπερψηφίστηκε από σύσσωμες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ενώ 32 βουλευτές των ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν «παρών». Με το αποτέλεσμα αυτό έγινε ο τρίτος Πρόεδρος που επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία.Ορκίστηκε για δεύτερη φορά στις 12 Μαρτίου 2010.

Yπενθυμίζεται ότι ο Κάρολος Παπούλιας διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας την περίοδο 2005 – 2015. Υπήρξε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και υπουργός Εξωτερικών, υπουργός ή υφυπουργός σε όλη τη διάρκεια των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου. Ήταν νυμφευμένος με τη Μαρία Πάνου και είχε τρεις κόρες.

Τα συλλυπητήριά της για την εκδημία του Κάρολου Παπούλια εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μητσοτάκης για Παπούλια: Οι Έλληνες σκύβουν με σεβασμό το κεφάλι

Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του Καρόλου Παπούλια, απέστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως σημειώνει, «η πατρίδα αποχαιρετά, σήμερα, έναν μεγάλο Έλληνα. Γιατί ο Κάρολος Παπούλιας την υπηρέτησε πιστά σε όλη τη διάρκεια της ζωής του». Σημειώνει στην συνέχεια ο πρωθυπουργός πως ο Κάρολος Παπούλιας ήταν ο πρόεδρος της ενότητας, της πραότητας, αλλά και της αποφασιστικότητας.

«Οι Έλληνες σκύβουν με σεβασμό το κεφάλι με τη σκέψη στον υπεύθυνο Πρόεδρο, τον οραματιστή υπουργό, τον ευγενή αντίπαλο και αφοσιωμένο πατριώτη», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εκφράζει και τη βαθιά του θλίψη. «Στην οικογένειά του, στους αγαπημένους του Ηπειρώτες, στους αμέτρητους φίλους του», καταλήγει.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:

Η πατρίδα αποχαιρετά, σήμερα, έναν μεγάλο Έλληνα. Γιατί ο Κάρολος Παπούλιας την υπηρέτησε πιστά σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Από έφηβος ακόμη πολέμησε τον Γερμανό κατακτητή. Στα χρόνια της ωριμότητάς του αντιστάθηκε στη δικτατορία. Και, αργότερα, ως βουλευτής και υπουργός Εξωτερικών, υπήρξε απ’ τις εμβληματικότερες προσωπικότητες της δημοκρατικής ζωής της χώρας.

Αποκορύφωμα της πορείας του, η ομόθυμη και πανάξια εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θέση που υπηρέτησε με σύνεση και με σοφία επί μία δύσκολη δεκαετία. Απαντώντας στις προκλήσεις των καιρών με πολιτική συνέπεια. Και κρατώντας ψηλά τη σημαία της αλήθειας κόντρα στα κύματα του λαϊκισμού. Ήταν ο Πρόεδρος της ενότητας, της πραότητας, αλλά και της αποφασιστικότητας.

Οι Έλληνες σκύβουν με σεβασμό το κεφάλι με τη σκέψη στον υπεύθυνο Πρόεδρο, τον οραματιστή υπουργό, τον ευγενή αντίπαλο και αφοσιωμένο πατριώτη. Στον προσιτό και ήπιο πολιτικό αλλά και στον ευαίσθητο και καλλιεργημένο άνθρωπο. Κρατούν τις δεκαετίες της ζωής του ως παράδειγμα πορείας ενός αληθινού δημόσιου άνδρα. Και εμπνέονται από το μήνυμα ενότητας και αξιοπρέπειας που θα εκπέμπει για πάντα.

Για την απώλεια του Κάρολου Παπούλια εκφράζω και εγώ τη βαθιά μου θλίψη. Στην οικογένειά του, στους αγαπημένους του Ηπειρώτες, στους αμέτρητους φίλους του.

Αλέξης Τσίπρας: Θα τον θυμόμαστε με σεβασμό και συγκίνηση ως τον πολιτικό και τον Πρόεδρο που ταύτισε το εθνικό με το αληθινό.

Βαθιά δημοκρατικός, άνθρωπος του μέτρου, αλλά και της πράξης, ο Κάρολος Παπούλιας αφήνει βαθύ αποτύπωμα στην πολιτική ζωή του τόπου.

Η αφοσίωσή του στην πατρίδα, το λαό, την ελευθερία και τη δημοκρατία, καθορίζει τη ζωή του, από τα μαθητικά χρόνια της Εθνικής Αντίστασης και τον αγώνα κατά της Χούντας, μέχρι την ανάδειξή του στο ύπατο θεσμικό αξίωμα της χώρας.

Τίμησε τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το ήθος, τον ανθρωπισμό, την προσήλωση στο διάλογο και τους θεσμούς, και το σεμνό ενωτικό του παράδειγμα.

Θα τον θυμόμαστε με σεβασμό και συγκίνηση ως τον πολιτικό και τον Πρόεδρο που ταύτισε το εθνικό με το αληθινό.

Νίκος Ανδρουλάκης: Ο Κάρολος Παπούλιας συνέδεσε τη ζωή του με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ

«Με θλίψη και ευγνωμοσύνη αποχαιρετούμε τον πρ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Ο Κάρολος Παπούλιας συνέδεσε τη ζωή του με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο υπηρέτησε με συνέπεια και αξιοπρέπεια», αναφέρει Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης για τον Κάρολο Παπούλια.

Ο κ. Ανδρουλάκης επισημαίνει ότι κάθε σταθμός της πολιτικής του διαδρομής υπήρξε ξεχωριστός. Υπογραμμίζει ότι «συμμετείχε στην Αντίσταση ενάντια στις δυνάμεις κατοχής και ανέπτυξε έντονη αντιδικτατορική δράση. Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης υπουργικής του θητείας ταυτίστηκε με τη διορατική, πατριωτική και εθνικά υπερήφανη εξωτερική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Τίμησε τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας στην πιο κρίσιμη μεταπολιτευτική περίοδο της χώρας με μετριοπάθεια και σύνεση. Παρέμεινε μέχρι τέλους ένας οραματιστής της ειρήνης και του ανθρωπισμού, ένας ακούραστος υπερασπιστής της Δημοκρατίας. Θα τον θυμόμαστε με σεβασμό. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του».

Παυλόπουλος για Παπούλια: Ευπατρίδης πολιτικός με λαμπρές αντιστασιακές περγαμηνές

Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Καρόλου Παπούλια, απέστειλε ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτηρίζει τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας ευπατρίδη πολιτικό με λαμπρές αντιστασιακές περγαμηνές και επισημαίνει την ανιδιοτελή του αφοσίωση στο καθήκον.

Το μήνυμα του Προκόπη Παυλόπουλου:

Ο Κάρολος Παπούλιας, Ευπατρίδης Πολιτικός με λαμπρές αντιστασιακές περγαμηνές, υπηρέτησε πολλαπλώς τον δημόσιο βίο της Χώρας, ιδίως δε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με υψηλό πατριωτικό αίσθημα, ανιδιοτελή αφοσίωση στο καθήκον και ανεπίληπτο ήθος. Αιωνία η Μνήμη του.

Βενιζέλος: Υπουργός των Εξωτερικών με γνώση και άποψη

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος με ανάρτησή του στο Facebook τονίζει: «ολιγόλογος και ουσιώδης, εξέφρασε την πιο ευπρεπή εκδοχή της μάχιμης πολιτικής ως αδελφικός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου και για πολλά χρόνια υπουργός των Εξωτερικών με γνώση και άποψη»

Σαμαράς για Παπούλια: Υπήρξε ένας συνεπής αγωνιστής για τα ιδεώδη του

«Ήταν ένας άψογος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, με αποφασιστικό και συνάμα διακριτικό ρόλο σε γεγονότα που έμελλε να ήταν καθοριστικά»

Τις πολιτικές στιγμές που έζησε με τον Κάρολο Παπούλια, αναπολεί μέσω ανακοίνωσής του ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο Κάρολος Παπούλιας πέθανε το πρωί της Κυριακής σε ηλικία 92 ετών.

«Ο Κάρολος Παπούλιας υπήρξε ένας συνεπής αγωνιστής για τα ιδεώδη του και ταυτόχρονα ένας λαμπρός και καλλιεργημένος άνθρωπος. Υπηρέτησε με προσήλωση και μετριοπάθεια την πατρίδα, την παράταξή του, τον τόπο καταγωγής του μα προπάντων τους θεσμούς της χώρας. Το εθνικό συμφέρον υπήρξε γνώμονας της πολιτικής του διαδρομής. Σε κρισιμότατες στιγμές για την Ελλάδα είχαμε την τύχη να προϊσταται της Πολιτείας, γεγονός ιδιαίτερα θετικό για τον τόπο. Ήταν ένας άψογος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, με αποφασιστικό και συνάμα διακριτικό ρόλο σε γεγονότα που έμελλε να ήταν καθοριστικά. Ο Κάρολος Παπούλιας πέρασε στην Ιστορία όπως έζησε: με σεμνότητα. Εκφράζω τα θερμά μου συλληπητήρια στους οικείους του» αναφέρει σε δήλωση του ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: