Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Ο ΚΙΚΙΛΙΑΣ (ΧΩΡΙΣ ΑΙΔΩ) ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ! «ΕΛΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑΤΙ ΠΕΤΣΟΚΟΨΑΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ...»

"Η Ελλάδα προσκαλεί τους Αυστριακούς να περάσουν το χειμώνα" είναι ο τίτλος της συνέντευξης που έδωσε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας στο αυστριακό  μέσον "RegionalMedien Austria"  και δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου με αφορμή την επίσκεψή του στην Βιέννη και την υπογραφή μνημονίου με την αυστριακή κυβέρνηση.  
Στην ερώτηση όμως που έχει να κάνει με τις τιμές στην χώρα μας ο κ. Κικίλιας δίνει μια απίστευτη απάντηση επιχαίροντας ότι είναι πολύ χαμηλότερες από την υπόλοιπη Ευρώπη 
 "επειδή οι συντάξεις και οι μισθοί είναι πολύ χαμηλότεροι", όπως τονίζει.   Κι αυτό είναι "μια εξαιρετική ευκαιρία" όπως προσθέτει. Δηλαδή θεωρεί μια ...εξαιρετική ευκαιρία το πετσόκομμα των μισθών και συντάξεων που έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια λόγω των μνημονίων και της τρομακτικής εσωτερικής υποτίμησης που έφεραν οι κυβερνήσεις στις οποίες μετείχε και ο ίδιος. Πανηγυρίζει δηλαδή για την εξαθλίωση των Ελλήνων ο κ.Κικίλιας λέγοντας ότι αυτό προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για να έρθουν οι Αυστριακοί να περάσουν τον χειμώνα τους πιο ...φτηνά στην Ελλάδα από ο,τι στη δική τους χώρα!!!
"Πώς όμως εξελίσσονται οι τιμές στην Ελλάδα;"  ρωτά συγκεκριμένα η δημοσιογράφος και εκείνος απαντά
Βασίλης Κικίλιας: "Οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες επειδή οι συντάξεις και οι μισθοί είναι πολύ χαμηλότεροι εδώ από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία."

Ολόκληρη η συνέντευξη όπως δημοσιεύθηκε έχει ως εξής: 

ΑΥΣΤΡΙΑ. Με μια ασυνήθιστη και γοητευτική πρόταση, ο Ελληνας υπουργός Τουρισμού προσελκύει την προσοχή στην κρίση: Προσκαλεί τους Αυστριακούς να περάσουν τον χειμώνα στην Ελλάδα για να αποφύγουν τα τεράστια έξοδα στην Αυστρία. Ο Κικίλιας το προωθεί αυτό σε συνέντευξή του στην RegionalMedien Austria.

RegionalMedien Austria: Κατά την επίσκεψή σας στη Βιέννη, υπογράψατε μνημόνιο συνεργασίας με την Susanne Kraus-Winkler, υφυπουργό Τουρισμού. Ποιος είναι ο σκοπός αυτού;

Βασίλης Κικίλιας: Λοιπόν, πρώτα απ' όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω την κα Kraus-Winkler για τη φιλική και στενή συνεργασία - είναι πολύ παραγωγική, προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα και έτσι έχει μεγάλη κατανόηση της δουλειάς της. Συζητήσαμε από κοινού θέματα που σχετίζονται με την τουριστική εκπαίδευση και μοιραστήκαμε την τεχνογνωσία μας, επίσης, για παράδειγμα, όσον αφορά τις διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ θερινού και χειμερινού τουρισμού. Αλλά ανταλλάξαμε επίσης απόψεις σχετικά με τις ευκαιρίες για τα επόμενα χρόνια, τα μοντέλα βιώσιμου τουρισμού. Και φυσικά για τις πολλές κρίσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε: πρώτα η παγκόσμια πανδημία, και τώρα ο πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης, και η ενεργειακή κρίση, η κρίση του πληθωρισμού. Αλλά είμαστε αισιόδοξοι. Φυσικά, η συνεργασία πάντα βοηθάει και μας οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα. Τα ευκολότερα ταξίδια με λιγότερη γραφειοκρατία, οι ψηφιακές υπηρεσίες, έχουν επιταχύνει και πάλι την επιστροφή του τουριστικού τομέα. Ιδιαίτερα στην κρίση, είναι σημαντικό να επιδείξουμε μια κοινή ευρωπαϊκή στάση. Αν μείνουμε ενωμένοι και δείξουμε αλληλεγγύη, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι διακοπές στην Ελλάδα ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς φέτος. Ένα νέο ρεκόρ ταξιδιών αναμενόταν πριν από το καλοκαίρι. Αυτό επαληθεύτηκε και πόσο υψηλό ήταν το ποσοστό των Αυστριακών τουριστών;
Η στρατηγική μας ήταν να προσφέρουμε ποιοτικό τουρισμό και ταυτόχρονα να επιτύχουμε οικονομικά υψηλότερα κέρδη, και θέλαμε να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο για μοντέλα βιώσιμου τουρισμού καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Και καταφέραμε να προσελκύσουμε έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Ξεκινήσαμε τις πτήσεις και τις κρουαζιέρες στις αρχές Μαρτίου και η σεζόν διαρκεί πλέον μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Και αυτό παρά το γεγονός ότι, με τις κρίσεις που αναφέρθηκαν προηγουμένως, δεν πρόκειται δυστυχώς για έναν συνηθισμένο χειμώνα στην Ευρώπη.

Προσκαλέσατε τους Αυστριακούς να περάσουν τον χειμώνα στην Ελλάδα. Τι σημαίνει αυτό συγκεκριμένα για τους επισκέπτες στην Ελλάδα; Πού ακριβώς θα περάσουν το χειμώνα;
Για τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη, ο χειμώνας είναι πιο αισθητός από ό,τι στο νότο. Η περίοδος θέρμανσης διαρκεί επτά μήνες. Το ερώτημα εδώ είναι πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε αυτό και πώς εμείς οι Ευρωπαίοι μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Σκεφτόμαστε λοιπόν να φέρουμε τους Βορειοευρωπαίους και τους Κεντρικοευρωπαίους, ιδίως τους συνταξιούχους, στην Ελλάδα για το χειμώνα. Έρχονται ήδη από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο ούτως ή άλλως. Οι χειμώνες μας είναι πιο ήπιοι, με μέγιστο αριθμό 30 έως 40 κρύες ημέρες. Έτσι, οι Αυστριακοί δεν χρειάζεται να πληρώνουν για ηλεκτρικό ρεύμα ή φυσικό αέριο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ζωή γενικά είναι επίσης φθηνότερη εδώ: το νερό, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ταξί, το φαγητό ή η έξοδος για φαγητό στις μικρές ταβέρνες, τα καφενεία ή τα εστιατόριά μας - όλα είναι φθηνότερα. Και τα ξενοδοχεία που οργανώνονται από ταξιδιωτικά γραφεία θα παραμείνουν ανοιχτά όλο το χειμώνα, για παράδειγμα στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω, την Κέρκυρα, την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Έχουμε επίσης πολιτισμό, μουσεία και ζούμε στα νησιά σε οργανωμένες κοινότητες, ακόμη και το χειμώνα. Επομένως, νομίζω ότι έχουμε τις δυνατότητες να προσελκύσουμε συνταξιούχους ή γενικά Βορειοευρωπαίους για να μείνουν στην Ελλάδα. Οι αεροπορικές εταιρείες και τα ταξιδιωτικά γραφεία είναι προετοιμασμένα, οπότε θα είναι εύκολο για πολλούς ανθρώπους να έρθουν σε εμάς το χειμώνα και να περάσουν το χειμώνα στην Ελλάδα πιο φτηνά κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης.

Πώς όμως εξελίσσονται οι τιμές στην Ελλάδα;
Οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες επειδή οι συντάξεις και οι μισθοί είναι πολύ χαμηλότεροι εδώ από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία. Η Ελλάδα είναι ένας από τους πέντε κορυφαίους προορισμούς για τους τουρίστες παγκοσμίως. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια κατάσταση win-win εδώ. Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί οι Αυστριακοί που πήγαιναν στη Μαγιόρκα ή στα Κανάρια Νησιά το χειμώνα να μην έρχονται τώρα στην Ελλάδα, η οποία προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες.

Πόσο ασφαλής είναι η κατάσταση στην Ελλάδα σε σχέση με τις τρέχουσες δυσκολίες στα σύνορα με την Τουρκία;
Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίσαμε την πανδημία στην Ελλάδα - είχα την τιμή να είμαι τότε Υπουργός Υγείας - απέδειξε πόσο σταθερή και ασφαλής είναι η Ελλάδα ως προορισμός διακοπών. Αυτό μας βοηθά τώρα και στον τομέα του τουρισμού. Έχουμε εφαρμόσει ολόκληρο το σύστημα δοκιμών και εμβολιασμού Covid σε όλη τη χώρα. Είμαστε επίσης γνωστοί ως μια φιλική χώρα με την περίφημη ελληνική "φιλοξενία". Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις χαρακτηρίζονται από μια δύσκολη ιστορία, έχουμε επίσης δύσκολους γείτονες στα Βαλκάνια, αυτό ισχύει και για το νότιο τμήμα της Μεσογείου. Δεν θέλουμε να έχουμε μια κατάσταση "χάνουμε-χάνουμε". Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε διαχειριστεί τα σύνορά μας -ιδιαίτερα στο βορρά, είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα- καλά με τον τρόπο που τα προστατεύουμε, σκεφτείτε για παράδειγμα τη μεγάλη μεταναστευτική κρίση πριν από μερικά χρόνια. Δεν ενεργούμε προκλητικά, σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, αλλά φυσικά σεβόμαστε και τα σύνορά μας και τη χώρα μας και θα ανταποκριθούμε σε όλες τις ανάγκες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάστε ή να φοβάστε την ανασφάλεια. Αντιθέτως, φέτος ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός Τούρκων ήρθε στην Ελλάδα για διακοπές. Μερικές φορές η κοινωνία ή οι άνθρωποι δεν βρίσκονται στην ίδια γραμμή με τις κυβερνήσεις και τους επίσημους φορείς.

Η Ελλάδα συγκλονίζεται επανειλημμένα από σεισμούς. Πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση και για τους Αυστριακούς τουρίστες;
Η περιοχή γύρω από τα Βαλκάνια είναι όντως μια σεισμογραφικά εκτεθειμένη περιοχή - εδώ δεν είχαμε μεγάλους σεισμούς για αρκετό καιρό, παρά μόνο μικρότερους. Χτίζουμε τα σπίτια και τα ξενοδοχεία μας αντισεισμικά - η κοινωνία μας είναι επίσης προετοιμασμένη γι' αυτό. Πίσω σε αυτό που έχουμε να προσφέρουμε: Μπορείτε να δείτε ότι μετά την πρόσκλησή μας σε όλους τους τουρίστες, είχαμε μια τεράστια αύξηση των επισκεπτών και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα να αντιμετωπίσουμε την βιασύνη. Σε αντίθεση με πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια, όλα κύλησαν ομαλά στα αεροδρόμιά μας, τόσο στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" της Αθήνας όσο και σε όλα τα άλλα αεροδρόμια της χώρας. Χάρη στην εξυπηρετικότητά μας, ιδίως οι Αυστριακοί απολαμβάνουν να έρχονται σε εμάς κάθε χρόνο. Νομίζω ότι είναι αυτό το μοναδικό πνεύμα που μπορείς να νιώσεις μόνο στην Ελλάδα. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 25% του οικονομικού μας εισοδήματος. Είναι στο DNA μας εδώ και πολλά χρόνια να φιλοξενούμε ταξιδιώτες, να τους διασκεδάζουμε και να τους προσφέρουμε διασκέδαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: