Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Δ.Ε.Ε.Π ΝΔ ΦΩΚΙΔΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Προς αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με το δημοσιονομικό κόστος των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα στη Δ.Ε.Θ. παραθέτουμε τα παρακάτω στοιχεία, αφήνοντας στην κρίση του Ελληνικού λαού την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Συνολικά, το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας μόνο για το 2023 ανέρχεται σε 11,5 δισ. ευρώ και επιπλέον 12 δισ. ευρώ για το πλαφόν στο ρεύμα - που απέφυγε να κοστολογήσει. Σύνολο: 23,5 δισ. ευρώ! Το μόνιμο δημοσιονομικό κόστος, χωρίς το πλαφόν στο ρεύμα για κάθε ένα από τα επόμενα έτη ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ.  Αναλυτικά:
-Μείωση Ε.Φ.Κ. καυσίμων στον κατώτερο συντελεστή Ε.Ε. (πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο): 1,5 δισ. ανά έτος.
-Μη καταβολή Ε.Φ.Κ. στο αγροτικό πετρέλαιο: 160 εκατ. ανά χρόνο.
-Μείωση του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα: (αναφέρει 960 εκατ./χρόνο): Το κόστος με βάση τα φορολογικά έσοδα ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ.
-Τιμαριθμική αναπροσαρμογή στους μισθούς δημοσίων,

υπαλλήλων (αναφέρει 1,3 δισ. για το 2023 με πληθωρισμό 8,9% για το 2022): Η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου είναι 19 δισ. ευρώ ετησίως, συνεπώς το κόστος είναι 1,7 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και βαίνει αυξανόμενο τα επόμενα έτη.
-Αναδρομικά στους συνταξιούχους : 2,5 δισ. σε 3 ετήσιες δόσεις (αναφέρει 830 εκατ. για το 2023). Η δαπάνη εγγράφεται δημοσιονομικά το έτος που γίνεται η σχετική νομοθεσία, ανεξαρτήτως πότε καταβάλλονται αυτά ταμειακά, συνεπώς το κόστος είναι 2,5 δισ. ευρώ για το 2023.
 -Η13η σύνταξη: 830 εκατ. ανά έτος (καθαρά).
-Η αναπροσαρμογή συντάξεων σημαίνει 600 εκατ. για το 2023.
-Η αύξηση αφορολόγητου στις 10.000 για όσους ήδη καλύπτονται από αφορολόγητο: 223 εκατ. / χρόνο.
-Η θέσπιση αφορολόγητου στις 10.000 για ελεύθερους Επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους σημαίνει 160 εκατ. ανά χρόνο.
-Η κατάργηση τέλους επιτηδεύματος (αναφέρει 400 εκατ./χρόνο): το κόστος ανέρχεται σε 450 εκατ. το χρόνο.
-Το νέο μισθολόγιο και οι προσλήψεις στο Ε.Σ.Υ.  2 δισ. σε βάθος τετραετίας θα έχει κόστος 500 εκατ. για το 2023.
-Οι υποσχέσεις για την Παιδεία  έχουν κόστος 291 εκατ. για το 2023.
-Οι υποσχέσεις για αύξηση του αναπηρικού επιδόματος έχουν κόστος 140 εκατ.ανά έτος (τα υπόλοιπα μέτρα για ΑμεΑ θεωρεί ότι θα είναι επιλέξιμα να χρηματοδοτούν από Ταμείο Ανάκαμψης).
-Η επέκταση και αύξηση του επίδομα Μητέρας έχουν κόστος 325 εκατ. ανά χρόνο.
-Η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες από τους 4 στους 9 μήνες έχει κόστος 70 εκατ. ανά χρόνο.
-Η ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες, αγρότισσες έχει κόστος 90 εκατ. ανά χρόνο.
-Οι υποσχέσεις για τους βρεφονηπιακούς και την επέκταση στα σχολικά γεύματα έχουν κόστος 380 εκατ. ανά χρόνο.
-Οι εξαγγελίες για επίδομα ενοικίου έχουν κόστος 255 εκατ. ανά έτος.
Υλοποίηση των υποσχέσεων αυτών θα οδηγούσε σε χειροτέρευση του πρωτογενούς αποτελέσματος της χώρας κατά 11,2% το 2023 (από πλεόνασμα 1%, οδηγούμαστε σε έλλειμμα 10% - χειρότερο από το 2020 που είχαμε πανδημία) και χειροτέρευση του πρωτογενούς αποτελέσματος κατά 5% για κάθε ένα από τα επόμενα έτη (από πλεόνασμα 2%, οδηγούμαστε σε έλλειμμα 3%).

Ο κ. Τσίπρας, με την ανερμάτιστη και ακατάσχετη παροχολογία  στη Δ.Ε.Θ., απέδειξε αφενός, ότι δεν διδάχθηκε τίποτα από τα τραγικά λάθη της πολιτικής του διαδρομής  και αφετέρου ότι δεν αντιλαμβάνεται, έστω στοιχειωδώς, τη σύνθετη και δύσκολη πραγματικότητα που διαμορφώνεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της συνακόλουθης ενεργειακής κρίσης.

Ξεπέρασε σε ανέξοδες εξαγγελίες και ψέματα τον εαυτό του, εξαγγέλλοντας μέτρα πάνω από  23,5 δισ. ευρώ για το 2023 και επιπλέον μόνιμο δημοσιονομικό κόστος 10 δισ. ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα έτη.  Έκανε με τις υποσχέσεις του, το αλήστου μνήμης «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» του 2014,  να φαντάζει  έως και μίζερο μπροστά στη σημερινή παροχολογία.

Οι Έλληνες θυμούνται ότι  το «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας το 2014, το εγκατέλειψε  το 2015 για να εφαρμόσει τα ακριβώς αντίθετα. Αντί για παροχές προχώρησε σε δεκάδες νέους φόρους και περικοπές συντάξεων. Και αν τότε είχε -όπως ο ίδιος είπε- αυταπάτες, τώρα είναι προφανές ότι καταφεύγει σε αδίστακτες πολιτικές απάτες.

 

 

 

Για την Δ.Ε.Ε.Π ΝΔ ΦΩΚΙΔΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: