Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

ΠΟΣΟ “ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΑΝ” ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ;

Πριν λίγες ημέρες γίναμε όλοι μάρτυρες μιας πρωτοφανούς απόφασης του Αρείου Πάγου η οποία αφήνει έρμαιο στα χέρια των funds 700.000 δανειολήπτες.

Τι μας οδήγησε όμως ως εδώ; Ποιές οι ευθύνες ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ;

Τα δεδομένα είναι σκληρά:

– Πάνω από 4 εκατομμύρια ΑΦΜ χρωστούν στην εφορία

• Περισσότερα από 1 εκατομμύριο (σε απόλυτο αριθμό) είναι τα ‘’κόκκινα δάνεια’’

• Απροσδιόριστος αριθμός οφειλετών σε εταιρείες ενέργειας, οι οποίοι “ρυθμίζουν” το χρέος ώστε να μην κοπεί το ρεύμα, αλλά χρωστούν όλο το υπόλοιπο… μαζί με τα τρέχοντα

• Άγνωστος αριθμός οφειλετών σε δήμους για τους οποίους ετοιμάζεται νομοθετική παραγραφή μετά την παρέλευση 5ετίας.

• Το 2022 αναρτήθηκαν 39.000 πλειστηριασμοί στη σχετική πλατφόρμα (e-auction), ενώ για το 2023 υπολογίζεται ότι θα αναρτηθούν περίπου 50.000, σύμφωνα με έγκυρες πηγές από τον συμβολαιογραφικό κλάδο.

• Με βάση δηλώσεις εκπροσώπων των εταιρειών διαχείρισης των δανείων, μέχρι το 2025 θα έχουν διενεργηθεί 250.000 πλειστηριασμοί ακινήτων (περίπου το 1/3 των ακινήτων που συνδέονται με ‘’κόκκινα’’ δάνεια)

• Παρά την προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης της κατάστασης από την κυβέρνηση (με δηλώσεις όπως ‘’η κυβέρνηση δεν θα νομοθετήσει υπέρ των funds’’), ο ρυθμός προσδιορισμού των πλειστηριασμών όχι μόνο δεν μειώθηκε από τον Νοέμβριο (οπότε και ανέκυψε η διχογνωμία στις τάξεις του Αρείου Πάγου) μέχρι και σήμερα, αλλά αυξήθηκε.

• Με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, από τους 3.060 πλειστηριασμούς κατοικιών που είχαν προσδιοριστεί ως τα τέλη Ιουλίου του 2022, το 70% αφορούσε κατοικίες με αξία ως 100.000 ευρώ. Άρα, ούτε πολυτελείς κατοικίες, ούτε κατοικίες πλούσιων κακοπληρωτών

Με μόλις 3.320 δανειολήπτες να έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους με τον εξωδικαστικό μηχανισμό που εισήγαγε η κυβέρνηση της ΝΔ είναι φανερό από όλους ότι έχει αποτύχει.

Άλλωστε όμως τόσο η ΝΔ ,όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχαν να προστατεύσουν την λαϊκή κατοικία με τις επιλογές τους.

 – Τον ‘’νόμο Κατσέλη’’ του ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ τον ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2010

• Ο ‘’νόμος Κατσέλη’’ του ΠΑΣΟΚ καταργήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με τον Ν.4605/19,

• Η προστασία της κύριας κατοικίας καταργήθηκε με τον πτωχευτικό νόμο της ΝΔ (Ν.4738/2020)

• Σήμερα, στην Ελλάδα η κύρια κατοικία μπορεί να προστατευτεί μόνο για περίπου 3.500 (το πολύ) ευάλωτους δανειολήπτες, οι οποίοι εντάσσονται στην περίμετρο υπαγωγής στο φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ.

• Μέχρι τις 31/12/2022, έχουν ενταχθεί μόλις 20(!) ευάλωτοι δανειολήπτες στο σχετικό ενδιάμεσο πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, αφού 2,5 χρόνια μετά ο φορέας που ψήφισε η ΝΔ… δεν έχει συσταθεί!

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ σταθερά δίπλα στο πλευρό…των funds

Δεν υπάρχουν σχόλια: