Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΤΑ FUNDS

Με μία απόφαση η οποία πάρθηκε με αρκετά μεγάλη πλειοψηφία ο Άρειος Πάγος τάχθηκε υπέρ των funds.Σύμφωνα με την απόφαση οι servicers, μπορούν πλέον να προχωρούν σε πλειστηριασμούς.

Η απόφαση αυτή η οποία ανοίγει τον δρόμο για 700.000 πλειστηριασμούς.Πλέον οι διαχειριστές των funds θα μπορούν να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με δική τους επωνυμία και όχι ως εκπρόσωποι των funds.

Όπως ήταν αναμενόμενο η απόφαση η οποία θα εκδοθεί τον ερχόμενο μήνα σήκωσε πληθώρα αντιδράσεων.

Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε με τους δανειστές το «3ο Μνημόνιο» στους όρους του οποίου υπήρχε η κατάργηση μετά το έτος 2018 της προστασίας της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών την οποία παρείχε μέχρι τότε ο Ν. Κατσέλη.

Λίγο αργότερα με το Ν. 4354/2015 παραχώρησε τη διαχείριση των απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις που χορηγούνται ή έχουν χορηγηθεί από πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα σε εταιρίες (funds) που έδρευαν σε κράτη μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου

Με τον νομο  Ν. 4738/2020 που ψηφίστηκε από τη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας δεν έχει ως σκοπό την προστασία του ευάλωτου οφειλέτη και δεν προβλέπεται καμία προστασία κύριας κατοικίας.

Άμεση και η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ :

Η Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου,

ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηρισμούς των Funds:

Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που λήφθηκε με ταχύτητα ασφαλιστικών μέτρων, ανοίγει διάπλατα το δρόμο στα funds για πλειστηριασμούς.

Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν καταναλωτές και επιχειρήσεις δεν απειλούνταν με τόσο μαζικούς πλειστηριασμούς. Ποτέ, όμως, δεν ήταν και τόσο απροστάτευτοι όσο σήμερα.

Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πλέον πίσω από έναν ανεπαρκή και αναποτελεσματικό εξωδικαστικό μηχανισμό. Κανένας, άλλωστε, εξωδικαστικός μηχανισμός δεν μπορεί να καλύψει το κενό από την κατάργηση της προστασίας της κατοικίας και την εξάλειψη κάθε διαπραγματευτικής δύναμης των οφειλετών που η ίδια προκάλεσε.

Κατόπιν αυτών, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καταθέτει και πάλι τροπολογία στη Βουλή για την επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς και τους εκβιασμούς των funds.

Με καθορισμό χαμηλότερων δόσεων και σταθερό, χαμηλό επιτόκιο για τις ρυθμίσεις δανείων.

Με επιδότηση από το δημόσιο των δόσεων αποπληρωμής για αποδεδειγμένα αδύναμους δανειολήπτες.

Με προστασία της αγροτικής γης.

Η αποδοχή της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής από όλα τα κόμματα συνιστά πράξη ευθύνης απέναντι στους πολίτες.

Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την μόνη πολιτική δύναμη με συγκεκριμένες θέσεις – Προτάσεις για την προστασία της λαϊκής πρώτης κατοικίας.

Αρχής γενομένης από τον Νόμο Κατσέλη (2010) το Κίνημα επαναφέρει με καίριες τροπολογίας και προτάσεις το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: