Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη σύσταση ενός σώματος «ανθρωπιστικών εθελοντών», το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει έως και 10.000 ανθρώπους σε ζώνες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, με ορίζοντα το χρονικό διάστημα 2014-20…
Η πρωτοβουλία αυτή αποβλέπει στην αντιμετώπιση της «μεγάλης αύξησης» του αριθμού των καταστροφών που ενσκήπτουν σε πλείστα μέρη του κόσμου κατά τα τελευταία έτη, «μία τάση που αναμένεται να συνεχιστεί», τόνισε η Επίτροπος αρμόδια για την Ανθρωπιστική Βοήθεια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Η επιδείνωση αυτή έχει κατά συνέπειαν,
αυξήσει την ανάγκη ύπαρξης εντός των ανθρωπιστικών οργανώσεων «καλά καταρτισμένου προσωπικού», που θα μπορέσει να, βοηθήσει επί τόπου.
Προβλεπόμενο ήδη από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, το σώμα των εθελοντών θα είναι ανοικτό στους ευρωπαίους πολίτες, αλλά και στους κατοίκους επί μακρόν χρόνο στα όρια της ΕΕ, άνω των 18 ετών. Η ανάπτυξη των πρώτων τμημάτων του σώματος αναμένεται από τον Ιανουάριο του 2014.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει για τη δημιουργία του σώματος αυτού έναν προϋπολογισμό ύψους 239,1 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα επιμερισθεί σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης (58 εκατ. ευρώ) και στην ανάπτυξη των εθελοντών (137 εκατ. ευρώ).
«Μόνον οι καλώς καταρτισμένοι θα μπορούν να κινητοποιηθούν», τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία θα δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στην ασφάλεια του προσωπικού, το οποίο θα ξεχωρίζει από τα μπλουζάκια μπλε χρώματος που θα φορά. «Η ασφάλεια των νέων αυτών είναι πολύ σημαντική για εμάς και θα είμαστε ιδιαίτερα σώφρονες. Δεν θα αποστέλλονται σε περιπτώσεις πολέμου», τόνισε η Γκεοργκίεβα.
Η ίδια τόνισε πως η ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας υποστηρίζεται από το 88% των Ευρωπαίων, που ερωτήθηκαν σχετικά από το Ευρωβαρόμετρο, παρά τις δυσμενείς χρηματοοικονομικές και δημοσιονομικές συγκυρίες.
kafeneio-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: