Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

«ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ»

Ο επίσημος Τύπος της Κούβας χαιρέτισε σήμερα τα 87α γενέθλια του ιστορικού ηγέτη της κουβανικής επανάστασης και πρώην προέδρου της χώρας Φιντέλ Κάστρο, τον οποίο η εφημερίδα Juventud Rebelde (Εξεγερμένη Νεολαία) χαρακτήρισε «Ιστορικό… Δον Κιχώτη».
Ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα και η αντάρτικη οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), μεταξύ άλλων, έστειλαν ευχετήρια μηνύματα στον «Κομαντάντε», ο οποίος αποχώρησε από την εξουσία πριν από επτά χρόνια, και για τα γενέθλια του οποίου δεν διοργανώθηκαν επίσημες τελετές.
«Ο Φιντέλ έσπειρε ιδέες που άνθισαν,
σε όλη την ήπειρο και πέραν αυτής, σε κάθε γωνιά της γης όπου αγωνίζονται οι λαοί», ανέφερε ένα άρθρο της Κατιούσκα Μπλάνκο, της βιογράφου του «Λίδερ Μάξιμο» που δημοσίευσε η Χουβεντούδ Ρεμπέλδε, όργανο της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών.
Από την πλευρά της η Γκράνμα, η εφημερίδα που αποτελεί όργανο της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, δημοσίευσε ένα μήνυμα του Ούγο Τσάβες, του «πολιτικού γιου» του Κάστρο, ο οποίος απεβίωσε την 5η Μαρτίου, με το οποίο ο εκλιπών είχε αποτίσει «φόρο τιμής στο Φιντέλ και στο έργο του», το οποίο «αφυπνίζει».
Η οργάνωση FARC, αντιπροσωπεία της οποίας διεξάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Αβάνα από τον Νοέμβριο του 2012 με την κυβέρνηση της Κολομβίας, έστειλε επίσης ένα ευχετήριο μήνυμα στο οποίο χαρακτηρίζει τον Κάστρο «ένα υπόδειγμα το οποίο ενέπνευσε τον αγώνα μας» (. . .) «στην μάχη των ιδεών για μια αληθινή δημοκρατία».
«Χάρη σε εσάς, Φιντέλ, είμαστε υπερήφανοι που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματά μας, για την κουλτούρα και για τον πολιτισμό», ανέφερε στο δικό του μήνυμα ο Ορτέγα.
Μόνο μια συναυλία και μια εκδήλωση για την παρουσίαση δύο βιβλίων έγιναν για τον εορτασμό των γενεθλίων του ηγέτη της επανάστασης του 1959 στην Κούβα, ο οποίος είχε μεταβιβάσει την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ Κάστρο τον Ιούλιο του 2006, μετά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε.
Ο Κάστρο ζει ήσυχα και διακριτικά στην Αβάνα κι αφιερώνει το χρόνο του στο να μελετά θέματα που αφορούν τη γεωργία και να ενημερώνεται για τρέχοντα θέματα. Συνεχίζει να αρθρογραφεί, αν και λιγότερο συχνά πλέον, ενώ συναντάται συχνά με ξένους ηγέτες που επισκέπτονται τη νήσο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: