Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

ΝΤΙΠ.. ΚΑΜΜΕΝΟΣ

Δριμύτατη επίθεση, με βαριές αιχμές και χωρίς ίχνος διπλωματίας, εξαπέλυσε ο Πάνος Καμμένος εναντίον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Και το πλέον ενδιαφέρον είναι ότι επέλεξε να εξαπολύσει αυτήν την επίθεση, μιλώντας στην ... Bild, την πιο κίτρινη εφημερίδα της Γερμανίας, που έχει κατεξακολούθηση αναπαράγει αρνητικά στερεότυπα για την Ελλάδα. [huffpostgreece]
Ο Υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, κατηγόρησε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πως δηλητηριάζει τις σχέσεις των λαών της Ελλάδας και της Γερμανίας και πως «δεν έχει πάντα δίκιο να κάνει κριτική για τη διαφθορά στην Ελλάδα, γιατί αφενός έχει κι ο ίδιος εμπλακεί σε υπόθεση υπεξαίρεσης και αφετέρου, η Γερμανία δεν έχει εκδόσει τον Χριστοφοράκο».

Πάνος Καμμένος: «Δεν υπάρχει πρόβλημα ανάμεσα στους λαούς, αλλά ανάμεσα,
στις κυβερνήσεις. Η γερμανική κυβέρνηση ανακατεύεται σε πράγματα που δεν την αφορούν. Παραβιάζει τη συμφωνία μη εμπλοκής της στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Πώς γίνεται ο Γερμανός πρέσβης να έχει πιέσει τον ΣΥΡΙΖΑ να μην κάνει μαζί μας κυβέρνηση; H Deutche Bank συνέταξε έγγραφο ενάντια στο σχηματισμό κυβέρνησης με το κόμμα μου. Έχω την αίσθηση ότι η γερμανική κυβέρνηση και κάποιοι άλλοι θέλουν να μας διώξουν από την ευρωζώνη».

Δημοσιογράφος: Εννοείτε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε;

Καμμένος: «Δεν καταλαβαίνω γιατί κάθε ημέρα κάνει νέες δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας. Είναι σαν ψυχολογικός πόλεμος και ο Σόιμπλε δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο χωρών. Δεν έχω πρόβλημα που ο κ. Σόιμπλε δεν συμπαθεί εμένα και τον κ. Βαρουφάκη. Αλλά και οι δύο εκλεχθήκαμε από τον ελληνικό λαό και μιλάμε εκ μέρους τους. Αυτή είναι η Δημοκρατία και πρέπει να τη σεβαστεί. Ο κ. Σόιμπλε τώρα έχει να κάνει μαζί μας. Και όλη η κριτική για τη διαφθορά στην Ελλάδα από τη Γερμανία και τον κ. Σόιμπλε δεν είναι πάντα σωστή».

Δημοσιογράφος: Τι εννοείτε;

Καμμένος: «Εμείς οι Έλληνες θυμόμαστε καλά ότι ο κ. Σόιμπλε έπρεπε να εγκαταλείψει τη θέση του ως ηγέτης κόμματος γιατί είχε εμπλακεί σε υπόθεση δωροδοκίας. Αλλά σήμερα είναι υπουργός Οικονομικών. Όσο για τη διαφθορά, είναι σαν την αγάπη ή το ταγκό, πάντα χρειάζεται δύο. Για παράδειγμα, γιατί προστατεύονται από τη γερμανική κυβέρνηση CEO της Siemens που ενεπλάκησαν σε υποθέσεις διαφθοράς; Γιατί πάντα πρέπει να πληρώνουν πρόστιμα εκατομμυρίων για διαφθορά μόνο στη Γερμανία οι γερμανικές εταιρείες, αλλά όχι εδώ στην Ελλάδα; Υπάρχουν πολλά παραδείγματα γερμανικών εταιρειών που έχουν εμπλακεί σε διαφθορά, αλλά δεν ακούγεται τίποτα. Αν ζητάμε ονόματα ή στήριξη, δεν υπάρχει βοήθεια».

ΣΧΟΛΙΟ: Η πρώτη αντίδραση στις δηλώσεις Καμμένου ήρθε από τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς (βλ. εδώ), ο οποίος δήλωσε χαρ/κα ότι "ένας ελέφαντας σε υαλοπωλείο είναι καλύτερος διπλωμάτης". Ο Καμμένος, χωρίς να έχει συναίσθηση της θέσης που βρίσκεται και αγνοώντας πλήρως κάθε έννοια διπλωματίας, πυροδοτεί με τις δηλώσεις του την ένταση με την Γερμανία, επιλογή που αρχίζουμε και πιστεύουμε ότι δεν γίνεται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Αυτή η στρατηγική όξυνσης με τη Γερμανία, και η εθνολαϊκιστική ρητορική που εκστομίζεται από τον Καμμένο, σε πλήρη γνώση και υπόθαλψη από τον Τσίπρα καθιστά εξαιρετικά δύσκολο την εξεύρεση συμβιβασμού με τους εταίρους και την Γερμανία, που η λογική λέει (αν και μ' αυτούς ποτέ μην είσαι σίγουρος) αναπόφευκτη. Κι αυτή η πεζοδρομιακή τσάμπα μαγκιά του Καμμένου, τσάμπα γιατί ζητάς δανεικά από τον "διεφθαρμένο" Σόιμπλε, συνεπικουρείται και από τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, πλήττοντας ανεπανόρθωτα το διεθνές προφίλ της χώρας, εγκαινιάζοντας μια νέα περίοδο "περήφανου απομονωτισμού".


Δεν ξέρουμε ποιοι συμβουλεύουν τον Καμμένο να λέει αυτά τα πράγματα, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί η εξωτερική πολιτική της χώρας να άγεται και να φέρεται από τις ονειρώξεις και τα απωθημένα ενός τύπου όπως ο Καμμένος, ιδρυτή του λεκτικού χρυσαυγιτισμού. Και είναι εξαιρετικά επικίδυνος ο δρόμος που έχει διαλέξει η ελληνική κυβέρνηση, μ' αυτόν τον απίθανο τύπο για κυβερνητικό εταίρο..

Δεν υπάρχουν σχόλια: