Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: ΦΑΓΑΜΕ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΑΛΙΟ!

Όλο το Φεβρουάριο έλεγαν.. 
"Δεν θέλουμε μετρητά, δεν θέλουμε τη δόση, θέλουμε μόνο χρόνο... τώρα εκλιπαρούν για μετρητά… τώρα ξαφνικά ζητάνε και λεφτά! 
Σουλτς: Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι επικίνδυνη -Χρειάζεται άμεσα 2-3 δισ. ευρώ
Όλο το Φεβρουάριο κορόϊδευαν αυτούς που τώρα εκλιπαρούν για μετρητά και έλεγαν "Δεν θέλουμε μετρητά, δεν θέλουμε τη δόση, θέλουμε μόνο χρόνο για να αναπνεύσουμε και να αποδώσει το πρόγραμμά μας (φορδιαφυγή, λίστες κ.λπ παπαριές). Μέχρι τον Ιούνιο τα βγάζουμε πέρα μόνοι μας"....

...τώρα ξαφνικά ζητάνε και λεφτά

Προφανώς πιστεύουν ότι οι ευρωπαίοι είναι ηλίθιοι και θα τους τα δώσουν έτσι "αέρα πατέρα"...

Η ελληνική αντιπροσωπεία πηγαίνει στις κρίσιμες διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες με την οικονομική ασφυξία να την τοποθετεί σε πολύ δύσκολη θέση.

Εκτός από τα θέματα για τον τρόπο αξιολόγησης, συμπεριφοράς, κινήσεων, διαπραγματεύσεων των τεχνικών κλιμακίων η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα 2-3 δισ ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες του Μαρτίου. Ενδεικτική της κατάστασης ήταν και η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε πως αν δεν βρεθεί λύση η Ελλάδα έχει άμεσο πρόβλημα ρευστότητας.

Οπως είχε γράψει το iefimerida.gr ενδεικτικό του δυσμενούς οικονομικού κλίματος στο οποίο βρίσκεται η χώρα είναι πως εως το τέλος του μήνα το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να καλύψει ανελαστικές δαπάνες που φτάνουν στα 2,7 δισ ευρώ. Τους αριθμούς επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς μιλώντας στο Reuters.

Δραγασάκης: Χρειάζεται λύση, αλλιώς το πρόβλημα ρευστότητας είναι άμεσο

Από τα πλέον αρμόδια χείλη, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη έγινε γνωστό πως η Ελλάδα έχει άμεση ανάγκη μία συμφωνία-λύση με τους εταίρους καθώς σε αντίθετη περίπτωση στο τέλος Μαρτίου θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρόβλημα ρευστότητας.

Ο κ.Δραγασάκης μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στην τηλεόραση του Alpha τόνισε «από τον περασμένο Αύγουστο δεν έχουμε πάρει δόση και πληρώνουμε και εμείς και η προηγούμενη κυβέρνηση όλες τις υποχρεώσεις στους εταίρους. Έχουμε μια οικονομία που παίρνει χρήματα για να πληρώνει δάνεια και αυτό δημιουργεί ασφυξία. Πρόβλημα ρευστότητας υπάρχει, έχουμε υποχρεώσεις που για να καλυφθούν θα πρέπει να υπάρξει καλή συνεργασία με τους εταίρους. Θα υπάρξει πρόβλημα εάν δεν εξασφαλιστεί πως όλοι οι θεσμοί και οι φορείς δεν παίξουν το ρόλο τους».

Σουλτς: Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι επικίνδυνη -Χρειάζεται άμεσα 2-3 δισ. ευρώ

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μέσω του Reuters, χτυπάει «καμπανάκι» στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας «επικίνδυνη» και συμπλήρωσε πως η Ελλάδα θα χρειαστεί άμεσα 2-3 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της μέχρι το τέλος του μήνα.

Όπως αναμεταδίδει το Reuters, ο κ. Σουλτς μιλώντας και σε γερμανικό ραδιόφωνο την Πέμπτη τόνισε: 

«Ο χρόνος λιγοστεύει. Η Ελλάδα για τις άμεσες ανάγκες της θα χρειαστεί δύο με τρία δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της». Επισήμανε, δε, πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε άμεσες πληρωμές μέχρι το τέλος του μήνα, οι τράπεζές της χρειάζονται χρήματα, ενώ η ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να παρέχει ρευστότητα, έχει εξαντληθεί. «Επομένως, αυτό που χρειάζεται να κάνει η Ελλάδα είναι να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της – αυτές για τις οποίες έχει συμφωνήσει με τους εταίρους και εν συνεχεία θα λάβει χρήματα», συμπλήρωσε με νόημα.

Το ύστατο μήνυμα που έστειλε στην Αθήνα ήταν το εξής: «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βελτιώσει την επιθυμία της για συνεργασία. Δεν γίνεται να μην δίνει πληροφορίες στα τεχνικά κλιμάκια σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

Τι πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα μέχρι το τέλος Μαρτίου

Η τελευταία δόση του μήνα προς το ΔΝΤ είναι 336 εκατ. ευρώ, ενώ πρέπει να εκταμιευθούν άλλα 400 εκατ. ευρώ για πληρωμές κάλυψης συναλλαγματικών κινδύνων. Προς το εσωτερικό υπάρχουν πληρωμές 1,1 δισ ευρώ για μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου, καθώς και 860 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών των ασφαλιστικών Ταμείων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο ψάχνει εναγωνίως σε όλες τις "κρυφές" γωνίες φορέων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, προκειμένου να εντοπίσει όλα τα ρευστά διαθέσιμα. Με μια πρώτη ματιά, υπολογίζεται ότι 1 ως 2 δισ ευρώ από κρατικές επιχορηγήσεις είναι "παρκαρισμένα" σε διάφορους φορείς, αλλά πάντα παραμένει η δυσκολία του να πειστούν οι διοικήσεις αυτών των φορέων να επενδύσουν τα ρευστά τους σε repos του Δημοσίου. 

Όσον αφορά, δε, στις σκέψεις για υποχρεωτική διάθεση αυτών των ρευστών, μέσω σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, επί του παρόντος απορρίπτεται καθώς μεταξύ άλλων θα ερμηνευθεί από την ΕΚΤ ως χρηματοδότηση του Κράτους, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη συνέχιση της χρηματοδότησης μέσω ELA. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: