Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Η ΤΡΟΙΚΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΞΑΝΑ -ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΠΟΛΛΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ
Μετά από ένα μήνα προσπαθειών, οι εταίροι-δανειστές επέλεξαν να χαρακτηρίσουν πάλι Τρόικα τους «θεσμούς», ξεχνώντας το νέο λεξιλόγιο για την Ελλάδα.
Οι έλεγχοι με την Τρόικα θα ξεκινήσουν την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες ώστε να εξετασθούν οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει η χώρα μας από τους τρεις θεσμούς (ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ). Στη συνέχεια τα ίδια κλιμάκια θα έρθουν στην Αθήνα για να αποκτήσουν πλήρη εικόνα για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και για τα ταμειακά υπόλοιπα.
Παρά τις όποιες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να πείσει ότι η τρόικα αποτελεί παρελθόν, οι εκλεκτές των τριών θεσμών θα ξεκινήσουν τον πλήρη έλεγχο την ερχόμενη Τετάρτη. Τόσο ο Μάριο Ντράγκι όσο και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ,
τόνισαν στο χθεσινό Eurogroup ότι η Ελλάδα έχει χάσει πολύ χρόνο και έπεισαν τον Ελληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών ότι χωρίς τον έλεγχο της Τρόικα, χρήματα δεν υπάρχουν.
Από το χθεσινό Eurogroup κατέστη σαφές ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρωζώνη έχουν συμφωνήσει στον έλεγχο από την τρόικα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ προσπαθεί να παρουσιάσει το γεγονός με άλλες λέξεις.
Είναι ενδεικτική η προσπάθεια του Γιάνη Βαρουφάκη, κατά τη χθεσινοβραδυνή συνέντευξη τύπου, μετά το Eurogroup, να πείσει ότι η Τρόικα έχει αλλάξει ρόλο. «Θα είμαστε σε συνεχή συνεννόηση με τους θεσμούς, αλλά η Τρόικα δεν θα μας λέει πια τι να κάνουμε» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Ντάισελμπλουμ: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο
Σε δηλώσεις του μετά το Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η συνεργασία με την Τρόικα ξεκινά από την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και διευκρίνισε ότι τεχνικές ομάδες θα μεταβούν και στην Αθήνα, για να κοιτάξουν καλύτερα και από κοινού τα στοιχεία.
Διεθνής Τύπος: «Ευρωπαϊκή απογοήτευση για την Ελλάδα»
Για τον χρόνο που σπατάλησε η ελληνική κυβέρνηση προσπαθώντας να βρει νέες λέξεις για να περιγράψει την πραγματικότητα, κάνει λόγο η μεγαλύτερη μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.  Το περιοδικό «Der Spiegel» αναφέρεται στην απογοήτευση της Ε.Ε. για την ελληνική κυβέρνηση που σπατάλησε πολύτιμο χρόνο για το τίποτα, ενώ και η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» αναφέρει πως «η Ελλάδα ξεκινά πάλι τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα», έπειτα από τις ασαφείς προτάσεις του κ. Βαρουφάκη και τον πολύτιμο χρόνο που σπατάλησε η ελληνική πλευρά.  
Την ίδια ρητορική υιοθετούν και τα ΜΜΕ στη Γαλλία, επαναφέροντας πλήρως τη λέξη «τρόικα». «Οι Ευρωπαίοι απαιτούν την πλήρη συνεργασία της Αθήνας με την τρόικα» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Les Echos» στην ηλεκτρονική της έκδοση, ενώ και η ιταλική εφημερίδα «La Stampa» κάνει λόγο για «χαμένο χρόνο από την ελληνική κυβέρνηση». Το αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg» αναφέρεται επίσης στην επαναφορά της τρόικα και υπογραμμίζει πως τα χρονικά περιθώρια την Ελλάδα «στενεύουν επικίνδυνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: