Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

ΔΕΚΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ας δούμε μερικές από τα πιο σημαντικές και επαναστατικές εφευρέσεις όλων των εποχών:
Πυξίδα
Ένα μοντέλο μιας πυξίδας Δυναστείας Χαν (Wiki Commons)

Πριν από την εισαγωγή της πυξίδας, τον προορισμό, τη θέση και την κατεύθυνση στη θάλασσα καθορίστηκαν κυρίως από την παρατήρηση των ορόσημα, μαζί με την παρατήρηση της θέσης των αστέρων και των ουράνιων σωμάτων.

Η πυξίδα εφευρέθηκε από τους Κινέζους μεταξύ των 9 ου και 11 ου αιώνα. Αυτό έγινε αρχικά από μαγνητίτη,

ένα φυσικό μαγνητίζονται κομμάτι του ορυκτού μαγνητίτη. Η παλαιότερη αναφορά κινεζική λογοτεχνία στο μαγνητισμό βρίσκεται στα γραπτά του Wang Xu στο 4 ου αιώνα π.Χ..

Κινητήρας εσωτερικής καύσης



Η εφεύρεση της εσωτερικής καύσης κινητήρα έφερε μηχανές όπως τα αυτοκίνητα και τα αεροσκάφη (Reuters)

Τα πρώτα στοιχεία του στροφάλου και τη σύνδεση του μηχανισμού ράβδο χρονολογείται από τον 3ο αιώνα μ.Χ. και το πριονιστήριο Ιεράπολη της Μικράς Ασίας, ένα μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας , που έχει γίνει η σύγχρονη Τουρκία.

Η σύγχρονη μορφή του κινητήρα εσωτερικής καύσης, ήρθε γύρω στο δεύτερο μισό του 19 ου αιώνα, που έφερε μαζί της η Βιομηχανική Εποχή. Σε αυτές τις μηχανές, η καύση ενός καυσίμου απελευθερώνει ένα αέριο υψηλής θερμοκρασίας, που διαστέλλεται και ασκεί δύναμη επί ενός εμβόλου, με τον τρόπο αυτό να κινείται.

Η εφεύρεση της μηχανής εσωτερικής καύσης έφερε μια ποικιλία μηχανημάτων, συμπεριλαμβανομένων των σύγχρονων αυτοκινήτων και αεροσκαφών.

Υπολογιστές

Ο Macintosh Portable 1989 (Wiki Commons)

Τσαρλς Μπάμπατζ, ένας Άγγλος μηχανικός και πολυμαθής, προήλθε η έννοια του προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών. Θεωρείται ο «πατέρας του υπολογιστή», ο ίδιος αντιλήφθηκε και εφηύρε το πρώτο μηχανικό υπολογιστή στις αρχές του 19ου αιώνα.

Η αρχή του σύγχρονου υπολογιστή περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον επιστήμονα υπολογιστών Alan Turing, ο οποίος ορίζεται η ιδέα στο σπερματικό 1936 έγγραφό του, On Computable Numbers.

Η πενικιλίνη


Alexander Flemming, ο οποίος πιστώνεται με την ανακάλυψη πενικιλίνης το 1928 (Wiki Commons)

Πενικιλλίνη είναι μία ομάδα αντιβιοτικών που παράγονται από Penicillium μύκητες. Η ανακάλυψη της πενικιλίνης αποδίδεται στο Σκοτσέζο επιστήμονα και νομπελίστα Αλεξάντερ Φλέμινγκ το 1928 που έδειξε ότι, αν Penicillium rubens καλλιεργηθεί σε κατάλληλο υπόστρωμα, θα παραχθεί μια ουσία με αντιβιοτικές ιδιότητες.

Ανέπτυξε το φάρμακο πενικιλίνη, που παλεύει έναν τεράστιο αριθμό των βακτηριακών λοιμώξεων σε ανθρώπους χωρίς να βλάπτουν τους ίδιους τους ανθρώπους.Θα είχε μαζική παραγωγή και διαφημίζεται από το 1944.

Τροχός



Οι πρώτες ζάντες έγιναν από ξύλο (Wiki Commons)

Ο τροχός εφευρέθηκε το 3500 π.Χ. και διευκόλυνε τη γεωργία και το εμπόριο, επιτρέποντας τη μεταφορά των εμπορευμάτων από και προς τις αγορές. Τροχοί έχουν αλλάξει τη ζωή μας, και χρησιμοποιούνται σε όλα από τα ρολόγια σε οχήματα.
Παγκοσμίος Ιστός -World Wide Web 


Δημιουργός Web Sir Tim Berners-Lee (Reuters)

Sir Tim Berners-Lee, ένας Βρετανός επιστήμονας υπολογιστών και πρώην υπάλληλος Cern, θεωρείται ο εφευρέτης του Παγκοσμίου Ιστού. Στις 12 Μαρτίου του 1989, έγραψε μια πρόταση για το τι τελικά θα γίνει το World Wide Web .

Ωστόσο, σε μια Μάιο του 1970 το θέμα του Popular Science περιοδικό, Arthur C Clarke προέβλεψε ότι οι δορυφόροι μια ημέρα θα "φέρει τη συσσωρευμένη γνώση του κόσμου να τα δάχτυλά σας »- χρησιμοποιώντας μία κονσόλα που θα συνδυάζει τις λειτουργίες του τηλεφώνου, φωτοτυπικό, τηλεόραση και ένα μικρό υπολογιστή. Προέβλεψε ότι θα επιτρέψει τελικά τη μεταφορά των δεδομένων και video conferencing σε όλο τον κόσμο .

Η λάμπα



Ο Thomas Edison πιστώνεται με τη δημιουργία του λαμπτήρα (Wiki Commons)

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, πολλοί άνθρωποι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επινόηση λαμπτήρες πυρακτώσεως σε όλο το 1800.

Ο Thomas Edison πιστώνεται ως η κύρια εφευρέτης επειδή δημιούργησε ένα εντελώς λειτουργικό σύστημα φωτισμού, συμπεριλαμβανομένης μιας γεννήτριας και καλωδίωση, καθώς και ένα λαμπτήρα πυρακτώσεως άνθρακα.

Αντισύλληψη



Το αντισυλληπτικό χάπι εφευρέθηκε τη δεκαετία του 1950 (Getty)



Στούς  αιγυπτιακούς πάπυρους Ebers από το 1550 π.Χ. και  Kahun  από το 1850 π.Χ. έχουνγραφτει κάποιες από τις πρώτες τεκμηριωμένες περιγραφές του ελέγχου των γεννήσεων. Ακακία φύλλα, το μέλι και τα χνούδια τοποθετήθηκαν στον κόλπο για να εμποδίσει το σπέρμα.

Η κίνηση ελέγχου των γεννήσεων που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα. Gregory Pincus και Τζον Ροκ, με βοήθεια από την Planned Parenthood Federation of America, που αναπτύχθηκε τα πρώτα χάπια ελέγχου των γεννήσεων στη δεκαετία του 1950, όπως mestranol / νορεθυνοδρελ, το οποίο έγινε διαθέσιμο στο κοινό το 1960.

Τηλέφωνο



Το πρώτο τηλέφωνο εφευρέθηκε από τον Alexander Graham Bell το 1876 (Reuters)



Ο Alexander Graham Bell ήταν ο πρώτος που θα του απονεμηθεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ηλεκτρικό τηλέφωνο στο 1876 Η πρώτη επιτυχημένη αμφίδρομη μετάδοση ομιλίας του Bell και του βοηθού του Thomas Watson έγινε Μάρτιο 1876.

Η εφεύρεση γρήγορα απογειώθηκε, και ξεσήκωσε παγκόσμια επιχείρηση και την επικοινωνία .

Χαρτί

To Χαρτί εφευρέθηκε από τους Κινέζους κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Χαν (Wiki Commons)


Το Χαρτί εφευρέθηκε στην αρχαία Κίνα κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Χαν (206 π.Χ.-220 μ.Χ.) και απλώνεται σιγά-σιγά προς τη Δύση μέσω του Δρόμου του Μεταξιού .

Υλικά που χρησιμοποιούνταν αντί του χαρτιού,  όπως πάπυροι, περγαμηνές και φοίνικόφύλλα, ήταν ακριβά και στο σύντομο ανεφοδιασμό, αλλά το χαρτί, κατασκευασμένο από ξύλο και κουρέλια, θα μπορούσαν να υποβληθεί σε επεξεργασία παντού και τελικά να προσφέρει κάποια φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις, χρησιμοποιώντας την παραγωγή μεγάλης κλίμακας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: