Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

ΠΤΗΣΗ MH370: ΛΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΟΪΑΣ

Δύο χρόνια μετά την εξαφάνιση της πτήσης ΜΗ370 της Malaysia Airlines, το μεγαλύτερο μυστήριο στην ιστορία της αεροπορίας φαίνεται πως βρίσκεται κοντά στη λύση του.
Τα συντρίμμια που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής φαίνεται να ανήκουν πράγματι στο μοιραίο Boeing, προσθέτουν ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ και κάνουν τους ερευνητές και τους συγγενείς των επιβαινόντων να αναπτερώνουν τις ελπίδες τους.

Τα νέα ευρήματα

Φως στην εξαφάνιση του αεροσκάφους έρχονται να ρίξουν τα συντρίμμια που βρέθηκαν στις αρχές Μαρτίου στη Μοζαμβίκη, τα οποία όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Αυστραλίας είναι σχεδόν σίγουρο πως ανήκουν στη μοιραία πτήση.
Τα δυο κομμάτια από το αεροσκάφος είχαν βρεθεί από έναν αμερικανό δικηγόρο και έναν έφηβο από τη Νότια Αφρική και αμέσως στάλθηκαν στην Αυστραλία για εξέταση,

Οι ερευνητές από την Αυστραλία, τη Μαλαισία και τη Boeing στην προσπάθειά τους να δώσουν απαντήσεις πέρασαν αρκετές ημέρες εξετάζοντας προσεκτικά τα κομμάτια. Τα συντρίμμια ξεπλύθηκαν καλά και στη συνέχεια το νερό κοσκινίστηκε, ώστε να συλλεχθεί τυχόν βιολογικό υλικό.
«Η ανάλυση που έγινε στα συντρίμμια αποδεικνύει ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτά ανήκουν στην πτήση MH370», δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Ντάρεν Τσέστερ.
«Οι διαστάσεις, τα υλικά και η κατασκευή των δύο τμημάτων που εντοπίστηκαν ταιριάζουν με αυτά του Boeing 777 της Malaysia Airlines», εκτίμησε ο μαλαισιανός υπουργός Μεταφορών, Liow Tiong Lai.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα συντρίμμια αυτά εντοπίστηκαν σχεδόν 6.000 χιλιόμετρα μακριάαπό το σημείο που είχαν εστιαστεί οι έρευνες για την ανεύρεση του αεροσκάφους, ενώ υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο στο νησί Ρεϊνιόν στον Ινδικό Ωκεανό είχαν εντοπιστεί και άλλα συντρίμμια, τα οποία επιβεβαιώθηκε ότι προέρχονται από το συγκεκριμένο Boeing 777.
Αν λοιπόν αποδειχτούν αληθινές οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, τότε θα επιβεβαιωθεί το σενάριο που ήθελε το Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών να έχει συντριβεί κάπου στα βάθη του Ινδικού Ωκεανού.
Πάντως, στόχος των ερευνητών παραμένει να εντοπιστούν κάποια υποβρύχια συντρίμμια και το «μαύρο» κουτί ή σύστημα καταγραφής στοιχείων και εντοπισμού του αεροσκάφους/ FDR (Flight Data Recorder).
Ως γνωστόν, η διερεύνηση ενός αεροπορικού ατυχήματος αρχίζει από την εύρεση και εξέταση του «μαύρου» κουτιού. Ωστόσο, στην περίπτωση της πτήσης MH370 στην αρχή των ερευνών αναλώθηκε πολύτιμος χρόνος στην προσπάθεια εύρεσης του καταγραφέα, η οποία αποδείχθηκε ανούσια, ενώ ο χρόνος των 30 ημερών που διαρκεί η μπαταρία εκπομπής σήματος από τον καταγραφέα δεν στάθηκε αρκετή.

Τι θα δείξουν τα συντρίμμια

Αυτά τα ευρήματα είναι εξαιρετικά σημαντικά, καθώς ίσως αποκαλύψουν στους ερευνητές και κάποιες νέες πληροφορίες για την πορεία της πτήσης, όπως για παράδειγμα την γωνία της πτώσης ή αν έγινε έκρηξη στον αέρα.
«Η προσεκτική εξέταση των συντριμμιών θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει κάποιες επιπλέον πληροφορίες σχετικά με την αναζήτηση, αλλά είναι απίθανο», λέει ο Dan O' Malley, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Μεταφορών της Αυστραλίας.
Πάντως, οι έρευνες στο σημείο που υπολογίζεται ότι συνετρίβη το αεροσκάφος έχουν καλύψει περίπου το 70% της θαλάσσιας περιοχής ερευνών, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο, καθώς τότε θα χειμωνιάσει στο νότιο ημισφαίριο κάτι που δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τις ούτως ή άλλως δύσκολες επιχειρήσεις αναζήτησης του αεροσκάφους.
Εν τω μεταξύ, χαρακτηριστικό της κινητοποίησης για τον εντοπισμό της πτήσης MH370 είναι ότι οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε μια τεράστια έκταση στον Ινδικό Ωκεανό, από τη Μαλαισία έως και νοτιοδυτικά της Αυστραλίας, με τη συμμετοχή πολλών χωρών, ενώ τοκόστος υπολογίζεται στα 124,17 εκατ. δολάρια.

Συνέχιση των ερευνών ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων

Από την πλευρά τους, οι οικογένειες των επιβατών που χάθηκαν στη μοιραία πτήση MH370 υποστηρίζουν ότι η έρευνα για τον εντοπισμό των συντριμμιών του αεροσκάφους, θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά τον Ιούνιο.
Μάλιστα, μπροστά στις τελευταίες εξελίξεις οι συγγενείς των αδικοχαμένων επιβατών αντέδρασαν με ανάμικτα συναισθήματα.
«Προσωπικά πιστεύω ότι όλες αυτές οι πληροφορίες είναι χρήσιμες για να βρούμε το αεροπλάνο» είπε ο Στιβ Γουάνγκ, ο οποίος έχασε τη μητέρα του στο αεροπορικό δυστύχημα.
Αντίθετα, η Γιάνγκ Χουι θεωρεί πως ο εντοπισμός των συντριμμιών ρίχνει λίγο φως στο τι συνέβη στη μητέρα της. «Το να βρεις τα συντρίμμια του αεροσκάφους δεν είναι το ίδιο με το να βρεις τους αγαπημένους σου» δήλωσε στο CNN.
Παράλληλα, πολλοί συγγενείς ζητούν επίμονα από τους ερευνητές να διερευνήσουν ξανά το ενδεχόμενο πιθανών λαθών, που μπορεί να έγιναν κατά τα πρώτα στάδια των ερευνών.
Υπενθυμίζεται ότι τα ίχνη της πτήσης MH370 εξαφανίστηκαν μετά την απογείωση του αεροσκάφους από την Κουάλα Λουμπούρ κι ενώ πετούσε με προορισμό το Πεκίνο, στις 8 Μαρτίου του 2014, με 239 επιβάτες και πλήρωμα. Το αεροσκάφος εξαφανίστηκε στις 01.26 ώρα Μαλαισίας, πάνω από τον Κόλπο της Ταϊλάνδης, στον εναέριο χώρο μεταξύ Μαλαισίας και Βιετνάμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: