Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ… "ΆΠΑΤΟΙ" ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ- ΣΤΗΝ 22Η ΘΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ 28 ΤΗΣ Ε.Ε.

Το ελληνικό Δημόσιο έχει την 4η χαμηλότερη επίδοση μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε., με βάση μία σειρά από κριτήρια αποτελεσματικότητας Καταγράφονται εξαιρετικά κακές επιδόσεις σε διαφθορά και σε οικονομική σταθερότητα (4η και 2η θέση από το τέλος, αντίστοιχα), ενώ σχετικά καλύτερες είναι οι επιδόσεις (12η από το τέλος) στον δείκτη υποδομών Αντιθέτως η Ελλάδα καταγράφει πρωτιά στον δείκτη εκπαίδευσης, αλλά δυστυχώς το δυναμικό της… φεύγει λόγω της ανεργίας και της κρίσης Σύμφωνα με το «Βαρόμετρο Καινοτομίας» της Κομισιόν για το 2016 η Ελλάδα κατατάσσεται στην 22η θέση
Ακόμη μια μελέτη, αυτή τη φορά, του ΚΕΠΕ αποδεικνύει πως το ελληνικό Δημόσιο είναι πολύ αναποτελεσματικό και αποτελεί… εχθρό επενδύσεων και ανάπτυξης!
Eιδικότερα και σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ, που δημοσιεύει η Δήμητρα Καδδά στο capital.gr, η Ελλάδα κατατάσσεται δύο θέσεις κάτω από τη Βουλγαρία σε αποτελεσματικότητα του Δημοσίου.
Το ελληνικό Δημόσιο έχει την 4η χαμηλότερη επίδοση μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε., με βάση μία σειρά από κριτήρια αποτελεσματικότητας.
Καταγράφονται εξαιρετικά κακές επιδόσεις σε διαφθορά και σε οικονομική σταθερότητα (4η και 2η θέση από το τέλος, αντίστοιχα), ενώ σχετικά καλύτερες είναι οι επιδόσεις (12η από το τέλος) στον δείκτη υποδομών.
Αντιθέτως η Ελλάδα καταγράφει πρωτιά στον δείκτη εκπαίδευσης, αλλά δυστυχώς το δυναμικό της…
φεύγει λόγω της ανεργίας και της κρίσης.
Στην πρώτη τετράδα των κρατών με το πιο αποδοτικό Δημόσιο βρίσκονται η Ολλανδία, η Σουηδία, η Βρετανία και η Γερμανία, ενώ στις τελευταίες θέσεις μετά από την Ελλάδα, ακολουθούν η Ρουμανία, η Κροατία και η Σλοβακία.
Η εργασία «Πολλαπλασιαστές δημόσιων επενδύσεων στις χώρες της Ε.Ε.: Έχει σημασία η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα;» του ερευνητή του ΚΕΠΕ, Σωτήρη Παπαϊωάννου, εξετάζει εάν οι αποκλίσεις στην αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα επηρεάζουν την επίπτωση των δημοσίων επενδύσεων στην οικονομική μεγέθυνση.
Υπολογίζονται δείκτες της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα. Το κύριο αποτέλεσμα της οικονομετρικής ανάλυσης είναι ότι η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, όντως, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, με αποτέλεσμα οι χώρες που έχουν πιο αποδοτικούς δημόσιους τομείς να έχουν συγκριτικά υψηλότερη επίδραση των δημοσίων επενδύσεων στην οικονομική τους μεγέθυνση.
Παρέχονται δύο συνολικοί δείκτες αποτελεσματικότητας. Με τον βασικό δείκτη η Ελλάδα είναι στην 4η θέση από το τέλος (απόδοση ίσου βάρους στον κάθε τομέα πολιτικής), και με βάση τον εναλλακτικό δείκτη κατατάσσεται στην 6η θέση από το τέλος, δίνοντας μεγαλύτερη στάθμιση στο δείκτη αποδοτικότητας των δημόσιων υποδομών.
Όσον αφορά στους υποδείκτες, η διαχείριση του δημοσίου τομέα (4η θέση από το τέλος) υπολογίζεται με βάση τις επιδόσεις στο πεδίο της διαφθοράς, της προστασίας των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, και της δικαστικής ανεξαρτησίας, ενώ ο δείκτης σταθερότητας (2η θέση από το τέλος) ενσωματώνει την ανεργία, τον πληθωρισμό, τις δημόσιες δαπάνες κλπ.
Στον τομέα της εκπαίδευσης (1η θέση πανευρωπαϊκά, αλλά με αστερίσκους για το αν τα στοιχεία «καθρεφτίζουν» την πραγματικότητα ή αν αυτή π.χ. καλύπτεται μέσω ιδιωτικών δαπανών παιδείας) προσμετράται η δαπάνη παιδείας, η συμμετοχή σε ΑΕΙ κλπ και στον τομέα των υποδομών (12η θέση από το τέλος) προσμετρώνται ο όγκος των μεταφορών, η χρήση τηλεφωνίας, διαδικτύου κλπ.
Στην 22η θέση η Ελλάδα όσον αφορά στην καινοτομία
Την ίδια στιγμή, εξάλλου, στην κατηγορία των «μέτριων καινοτόμων» χωρών κατατάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με το «Βαρόμετρο Καινοτομίας» της Κομισιόν, για το 2016.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό της Ελλάδας κυμαίνεται κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, καθώς οι επιδόσεις της χώρας κατατάσσονται στην 22η θέση, μεταξύ των 28 χωρών – μελών της Ε.Ε.
Η Σουηδία βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας, ενώ ακολουθεί η Δανία, η Φινλανδία και η Γερμανία. Παράλληλα, οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες, όσον αφορά την καινοτομία, είναι η Μάλτα, η Λετονία, η Λιθουανία, οι Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε επιλεγμένους τομείς καινοτομίας, την πρωτιά στην Ε.Ε. κατέχουν: η Σουηδία ως προς τους ανθρώπινους πόρους και την ποιότητα της ακαδημαϊκής έρευνας, η Φινλανδία ως προς τους γενικούς χρηματοδοτικούς όρους, η Γερμανία ως προς τις ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της καινοτομίας, το Βέλγιο ως προς τα δίκτυα και τη συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας, και η Ιρλανδία ως προς την καινοτομία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την έρευνα, κατά την επόμενη διετία αναμένεται βελτίωση των επιδόσεων της Ε.Ε. ως προς την καινοτομία, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις σχεδιάζουν να διατηρήσουν ή να αυξήσουν το επίπεδο των επενδύσεων στην καινοτομία κατά το επόμενο έτος.
Πάντως, μεγαλύτερες πιθανότητες να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην καινοτομία, κατά το επόμενο έτος, έχουν οι επιχειρήσεις στη Ρουμανία, τη Μάλτα και την Ιρλανδία.
Η Elżbieta Bieńkowska, Eπίτροπος αρμόδια για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επισήμανε: «Σε επίπεδο EE, είναι απαραίτητο να απλοποιηθεί η νομοθεσία για τον ΦΠΑ, να προσαρμοστούν οι κανόνες περί αφερεγγυότητας, να καταστεί πιο εύκολη η πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν τις κανονιστικές απαιτήσεις καθώς και να διαμορφωθεί ένα σαφέστερο και φιλικότερο προς τις ΜΜΕ πλαίσιο διανοητικής ιδιοκτησίας»
Ο Carlos Moedas, Eπίτροπος αρμόδιος για την έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία, τόνισε: «Οι χώρες και περιφέρειες που πρωτοστατούν, στηρίζουν την καινοτομία σε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών από τις επενδύσεις μέχρι την εκπαίδευση, από τις ευέλικτες συνθήκες εργασίας μέχρι την εξασφάλιση δημόσιων διοικήσεων που εκτιμούν την αξία της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας».
Η Corina Crețu, Επίτροπος αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική, δήλωσε: «Οι στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες να αντλήσουν οφέλη από τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας καθώς και να εξεύρουν ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ του επιχειρηματικού και του ακαδημαϊκού τομέα. Ως εκ τούτου, αποτελούν πυξίδα για καινοτόμες, μακροπρόθεσμες επενδύσεις που υποστηρίζονται από τα ΕΔΕΤ και, όταν είναι δυνατόν, από άλλες πηγές χρηματοδότησης της ΕΕ. Αυτό συμβάλλει σημαντικά στη μετάβαση της Ευρώπης προς μια οικονομία που θα βασίζεται στη γνώση».


Δεν υπάρχουν σχόλια: