Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

Θέμα ημερών είναι πλέον να φανεί αν τελικά η Σκλαβενίτης θα αναλάβει τον ρόλο του 'λευκού ιππότη rdquo; για τη διάσωση της Μαρινόπουλος. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, αν προχωρήσει το σενάριο που θέλει τη Σκλαβενίτης να συναινεί στη διάσωση της Μαρινόπουλος, έως το τέλος του μήνα θα πρέπει να υπογραφεί το MoU μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.
Το επόμενο milestone είναι στις 20 Αυγούστου όπου αναμένεται να ολοκληρωθεί το due diligence, ενώ έως τις 30 Αυγούστου αναμένεται η τελική συμφωνία Τραπεζών, Σκλαβενίτη, Μαρινόπουλου, επίσης να έχει συνταχθεί το συμφωνητικό με βάση το 106Β, να έχει περάσει το θέμα από τα διοικητικά συμβούλια των εμπλεκομένων μερών και από τις γενικές τους συνελεύσεις.
Το χρονοδιάγραμμα για τη Μαρινόπουλος και η κορύφωση των διαπραγματεύσεων© Capital.gr Το χρονοδιάγραμμα για τη Μαρινόπουλος και η κορύφωση των διαπραγματεύσεων
Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 1η Σεπτεμβρίου, οπότε θα 'βγει rdquo; το συμφωνητικό στους προμηθευτές με στόχο εντός του πρώτου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου,
να υπάρχει feedback από τους προμηθευτές επί του σχεδίου. Με βάση αυτό το feedback, και αν έχει συμπληρωθεί το απαιτούμενο ποσοστό που ορίζει ο νόμος, ήτοι να συναινεί εγγράφως το 60% των πιστωτών της Μαρινόπουλος επί του σχεδίου διάσωσης, και πριν την εκδίκαση της κύριας αίτησης υπαγωγής που έχει ορισθεί για τις 21 Σεπτεμβρίου, θα κατατεθεί η αίτηση για υπαγωγή της Μαρινόπουλος στο άρθρο 106Β του πτωχευτικού κώδικα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τρεις άλλες συγγενείς με την Μαρινόπουλος εταιρείες που και αυτές έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 φέρεται να έχουν εξασφαλίσει τη συναίνεση του 60% των πιστωτών τους σε σχέδιο διάσωσης και αυτό γιατί ο βασικός πιστωτής τους είναι η Μαρινόπουλος Γενική Εμπορίου.
Το σχέδιο που προετοιμάζεται για τη Μαρινόπουλος, βασίζεται στην παραδοχή ότι τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν βρει κοινό τόπο και οι τράπεζες έχουν εγκρίνει την απαιτούμενη χρηματοδότηση για να τρέξει το συγκεκριμένο deal διάσωσης. Επίσης με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, τα οποία ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, η συμφωνία θα προβλέπει και 'κούρεμα ' οφειλών της Μαρινόπουλος προς τους πιστωτές της, το ύψος του οποίου παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο.
Ο κρίσιμος παράγοντας
Ωστόσο αυτό το σενάριο δεν λαμβάνει υπόψιν του έναν κρίσιμο παράγοντα. Ο παράγοντας αυτός είναι η ίδια η αγορά. Σε αυτή την περίπτωση δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά και μόνο στους πιστωτές ndash; προμηθευτές της αλυσίδας, αλλά στο υπόλοιπο κομμάτι αυτής, ήτοι στους υπόλοιπους παίκτες του λιανεμπορίου. Και αυτό γιατί το πως θα αντιδράσουν σε ένα ενδεχόμενο κούρεμα των οφειλών της Μαρινόπουλος προς τους πιστωτές της, θα καθορίσει εν πολλοίς την επόμενη ημέρα στην αγορά και τις σχέσεις προμηθευτών, αλυσίδων και τραπεζών. 'Κούρεμα ' οφειλών το οποίο ας σημειωθεί ότι δεν ακολουθήθηκε προ μηνών σε ένα αντίστοιχο deal διάσωσης. Αναφερόμαστε στην εξαγορά της Βερόπουλος από την αλυσίδα METRO.
Τι δηλώνει ο Αριστοτέλης Παντελιάδης
Τι λέει όμως ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, πρωταγωνιστής στο deal με τη Βερόπουλος, για όλα αυτά; 'Αν και δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς περιλαμβάνει το deal διάσωσης της Μαρινόπουλος, ωστόσο αν προβλέπεται 'κούρεμα rdquo; των οφειλών που έχει προς τους πιστωτές της αυτό θα ήταν νόθευση του ανταγωνισμού. Γιατί σε αυτή την περίπτωση θα ισχύσουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, κάτι που δεν πρέπει να συμβεί rdquo;, δήλωσε στο Capital.gr.
'Στη δική μας περίπτωση (σ.σ. αναφέρεται στην εξαγορά της Βερόπουλος από τη Metro) όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις με τις τράπεζες, οι τελευταίες μας κατέστησαν σαφές πως δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα γιατί θα ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου, οπότε το θέμα βγήκε από το κάδρο rdquo; είπε ίδιος. Αντίστοιχα εκτός συζήτησης ήταν και το κούρεμα των οφειλών της Βερόπουλος προς τους προμηθευτές της. Το βασικό μότο της METRO για την εξαγορά της Βερόπουλος ήταν άλλωστε πως 'οι προμηθευτές της Βερόπουλος θα πληρωθούν άμεσα και στο ακέραιο. Η συνεργασία (σ.σ. με τους προμηθευτές) πρέπει να έχει αμοιβαίο όφελος, θέλουμε τη συνεργασία και τη βοήθειά τους και όταν λέω βοήθεια δεν σημαίνει κανενός είδους haircut. Όλες οι υποχρεώσεις θα πληρωθούν στο ακέραιο '.
Ποια όμως θα είναι η 'απάντηση rdquo; της METRO, εν προκειμένω, στο ενδεχόμενο που το deal Σκλαβενίτη ndash; Μαρινόπουλος προβλέπει haircut; Ο κ. Παντελιάδης απέφυγε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα επί του θέματος, δηλαδή για το αν θα πάει σε επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών με τις τράπεζες ή τους προμηθευτές με τους οποίους συνεργάζεται. Απλά περιορίσθηκε να επαναλάβει ότι ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία οπότε οποιαδήποτε συζήτηση πάνω σε ένα θεωρητικό σενάριο δεν έχει βάση.
Το μόνο σίγουρο είναι πως η λογική του μη χείρον βέλτιστον μπορεί να βρει αντίκρισμα σε μεγάλη μερίδα προμηθευτών οι οποίοι φοβούνται τα χειρότερα, δηλαδή να μην πάρουν τίποτε στο τέλος αν ο Μαρινόπουλος οδηγηθεί στην κατάρρευση ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι θα βρει σε όλους ευήκοα ώτα.
alexandra.gitsi@capital.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: