Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

ΚΙΝΔΥΝΟΣ «ΛΟΥΚΕΤΟΥ» ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΦΕΚΟΠΤΕΙΑ- ΘΑ ΠΙΝΟΥΜΕ 30% ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΑΠΟ ΤΟ 2017!

Με βάση τον νέο νόμο 4389/2016 που προβλέπει μεταξύ άλλων και την επιβολή φόρου στην κατανάλωση του καφέ και στα παρασκευάσματα με βάση το εκχύλισμα του καφέ αυτοί που καλούνται να πληρώσουν περισσότερα είναι τα καφεκοπτεία της γειτονιάς, οι βιοτεχνίες και τα εργοστάσια που παράγουν τον ελληνικό και άλλους τύπους καφέ στην Ελλάδα ενώ πολύ λιγότερο επηρεάζονται οι εταιρείες που εισάγουν τον καφέ σε κάψουλες και σε εκχύλισμα.
Ουσιαστικά με τον νέο νόμο «τιμωρούνται» όσοι επένδυσαν στην Ελλάδα και δεν επέλεξαν να εισαγάγουν επεξεργασμένο προϊόν από το εξωτερικό.
Με βάση τον νόμο που θα ισχύσει από 1 Ιανουαρίου του 2017 επιβάλλεται φόρος 2 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους, στον εισαγόμενο ωμό καφέ κατά την εισαγωγή του, 3 ευρώ στον ψημένο καφέ και 4 ευρώ στον στιγμιαία καθώς και στο τελικό προϊόν, στον συσκευασμένο και στα παρασκευάσματα που περιέχουν καφέ. Φαινομενικά,
μπορεί να φαίνεται ότι ο η πρώτη ύλη – αυτή που φορολογείται με 2 ευρώ – είναι η «ευνοημένη» σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες στην πράξη δεν συμβαίνει όμως αυτό. Αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό ότι σε αντίθεση με τις άλλες κατηγορίες μιλάμε για ένα προϊόν που δεν έχει επεξεργαστεί, διαδικασία στην οποία ήδη μειώνεται το βάρος του κατά 30% περίπου.
Το news247.gr ζήτησε από καφεκόπτες να προσδιορίσουν το κόστος παραγωγής τους με βάση την νέα φορολογία. Όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα οι επιχειρήσεις αυτές ήδη λειτουργούν με πολύ μικρό περιθώριο κέρδους στον ελληνικό καφέ, που αποτελεί το βασικό τους προϊόν, το οποίο ήδη γίνεται ζημιογόνο σε επίπεδο μεικτής κερδοφορίας με την επιβολή την νέας φορολογίας. Όπως φαίνεται και στον πίνακα θα πρέπει να υπάρξει αύξηση της τάξης του 30% για να επανέλθει η κερδοφορία στα σημερινά επίπεδα.
Μιλώντας στο news247 o Κων. Κωνσταντινόπουλος, πρόεδρος για την Ελλάδα της Specialty Coffee Association of Europe και μέλος της Ένωσης Καφεκοπτών ανέφερε ότι «ο φόρος στρέφει εταιρείες που είναι παραγωγικές να μετατραπούν σε εισαγωγικές καθώς είναι τεράστιο το ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι μεταποιητικές εταιρείες του κλάδου. Πρόκειται για ένα φόρο που τιμωρεί αυτούς που δίνουν προστιθέμενη αξία μέσω της επεξεργασίας και προσφέρουν τεχνογνωσία, εξειδίκευση και θέσεις εργασίας στην Ελλάδα». Παράλληλα και καθώς ο κ Κωνσταντινόπουλος γνωρίζει καλά και την αγορά της μαζικής εστίασης μιας και είναι CEO της Coffee Island, της μεγαλύτερης αλυσίδας καφεκοπτείων και πώλησης ροφημάτων καφέ στην Ελλάδα ανέφερε ότι υπάρχει μία λανθασμένη εικόνα για τον κλάδο καθώς σε σχέση με την προ κρίση περίοδο οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 50% τουλάχιστον ενώ αντίστοιχα έχουν αυξηθεί όλα τα υπόλοιπα κόστη. «Πρόκειται για ένα φορολογικό μέτρο που θα πλήξει κυρίως τις οργανωμένες αλυσίδες, αυτές που φροντίζουν να κόβουν αποδείξεις και να είναι τυπικές με τις εργοδοτικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις και να ευνοηθούν πάλι όσοι φοροδιαφεύγουν. Είναι γνωστό και από το παρελθόν και από άλλες κατηγορίες προϊόντων ότι όταν αυξάνεται η φορολογία σε ένα προϊόν και οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται και αυξάνονται τα κρούσματα λαθρεμπορίας, παραοικονομίας και φοροδιαφυγής». Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο ΦΠΑ στον καφέ μεταφέρθηκε από την κατηγορία του 9% στο 24% μειώνοντας δραματικά το περιθώριο κέρδους σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και εκμετάλλευσης.
Το 2012 πραγματοποιήθηκε μία σημαντική επένδυση στην Ελλάδα στον χώρο του καφέ. Πρόκειται για την επένδυση 8 εκατομμυρίων που πραγματοποίησε σε εργοστάσιο στο Κορωπί η βραζιλιανή Ipanema σε συνεργασία με τους αντιπροσώπους της στην Ελλάδα, την εταιρεία Kawacom. Όταν έκοβε την κορδέλα τον Οκτώβριο του 2012 ο Διευθυντής της Ipanema στην Εύρωπη μιλούσε για την κομβική θέση που έχει η Ελλάδα και για τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των δραστηριοτήτων στην χώρα μας.

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: