Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

BINTEO - ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΙ, ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟΙ ΜΕ ΓΚΛΟΜΠΣ: ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

Η διεθνής οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει συγκεντρώσει αξιόπιστα στοιχεία» για περιπτώσεις βασανιστηρίων κατά κρατουμένων στα κέντρα κράτησης στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

«Η Διεθνής Αμνηστία διαθέτει αξιόπιστες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η τουρκική αστυνομία στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη κρατεί ανθρώπους σε επώδυνες στάσεις για χρονικές περιόδους που μπορεί να φτάσουν και στις 48 ώρες», αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωση, στην οποία καταγγέλλει στέρηση τροφής και νερού, καθώς και φαρμάκων, εξύβριση και απειλές και στις σοβαρότερες περιπτώσεις ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια και βιασμούς κατά των κρατουμένων.

«Οι πληροφορίες για ξυλοδαρμούς και βιασμούς κατά την κράτηση είναι εξαιρετικά ανησυχητικές, ιδιαίτερα δεδομένου του μεγάλου αριθμού των κρατουμένων» μετά την απόπειρα πραξικοπήματος,
δηλώνει ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη Τζον Νταλχούιζεν.
Η οργάνωση καταγγέλλει ότι ορισμένοι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο ούτε μπορούν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους και δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις κατηγορίες που τους αφορούν.
Δύο δικηγόροι της Άγκυρας έχουν καταγγείλει στην Διεθνή Αμνηστία ότι αξιωματικοί του στρατού έχουν «βιαστεί με γκλομπς» από την αστυνομία.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων να επισκεφθεί «επειγόντως» την Τουρκία για «να εποπτεύσει τις συνθήκες κράτησης».
Οι καταγγελίες της οργάνωσης διαψεύσθηκαν από ανώτατο Τούρκο αξιωματούχο. «Η ιδέα σύμφωνα με την οποία η Τουρκία, χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν σέβεται τον νόμο είναι παράλογη (…)», είπε.
«Αρνούμαστε κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς και ενθαρρύνουμε τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να δώσουν αντικειμενικές αναφορές», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, περισσότερα από 13.000 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση μετά τα γεγονότα της 15ης και 16ης Ιουλίου και περισσότερα από 5.800 κρατούνται, ανάμεσά τους 3.718 στρατιώτες και 123 στρατηγοί.



Δεν υπάρχουν σχόλια: