Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

ΟΙ ΤΗΛΕ-ΑΔΕΙΕΣ, ΤΟ ΣΤΕ, Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ «ΦΑΝΤΑΣΜΑ» ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ

Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό δημιουργεί η επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Εάν το Ανώτατο Ακυρωτικό κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, η κυβέρνηση θα έχει υποστεί μια βαριά πολιτική ήττα και μάλιστα σε ένα ζήτημα που είχε ποντάρει πάρα πολλά και έτσι θα είναι δύσκολο να τη διαχειριστεί.
Το γεγονός αυτό – παρά τις επίσημες διαψεύσεις ακόμη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό – ρίχνει στο τραπέζι ξανά τα εκλογικά σενάρια, με το επιχείρημα απ’ όσους τα εισηγούνται στον Αλέξη Τσίπρα πως διανύουμε το τελευταίο θετικό momentum για την κυβέρνηση. Αφενός διότι ακολουθούν δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση και αντιλαϊκές αποφάσεις π.χ. για τα εργασιακά, αφετέρου διότι ακόμη δεν έχει επέλθει σε ολοκληρωμένο βαθμό η φθορά της κυβέρνησης στην κοινή γνώμη,
αφού δεν έχουν καταγραφεί στο 100% οι συνέπειες από την πολιτική της περικοπής συντάξεων και αύξησης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Ενδεικτικό είναι δε ότι ο… γνωστός και μη εξαιρετέος Παύλος Πολάκης έσπευσε χθες στο Facebook να χρεώσει στη ΝΔ «διαπλοκή» με τη δικαστική εξουσία, «για να ανατραπεί η εκλεγμένη κυβέρνηση μέσα από δικαστικές αποφάσεις». Και να επαναλάβει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας…
Σε κάθε περίπτωση, τα σενάρια αυτά ενισχύει και ο εκλογικός νόμος, καθώς σε περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές και δεν σχηματίσει κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να στηθούν ξανα κάλπες, θα εφαρμοστεί η απλή αναλογική. Αυτό σημαίνει ότι, με βάση τους αριθμούς, η κυβερνητική λύση περνάει μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και αν είναι δεύτερο κόμμα. Και αυτό φαίνεται ότι είναι το πιο ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης για να «απειλήσει» οποιαδήποτε στιγμή τη ΝΔ με εκλογές, παρά το γεγονός ότι η ρητορική της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη περιστρέφεται γύρω από το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες – περισσότερο για να τις… ξορκίσει.
Οι πιο ψύχραιμες απόψεις μέσα στην κυβέρνηση, ωστόσο, λένε ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος και να έρθει ανάσα για την κοινωνία μέσα από την οικονομία, αφού τώρα αρχίζει – όπως έχει πει και ο κ. Τσίπρας σε ομιλίες του – η «εκτίναξη του ελατηρίου» και η επιστροφή στην ανάπτυξη. Γεγονός που θα ωφελήσει στο βάθος της τετραετίας τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού θα μπορέσει να προχωρήσει έστω και σε περιορισμένες κοινωνικές παροχές τότε και να διεκδικήσει έτσι μια νέα κυβερνητική θητεία.
Άλλωστε, και η ομιλία του πρωθυπουργού στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε προς αυτή την κατεύθυνση: εάν έλθουν, όπως είπε, άμεσα τα μέτρα για το χρέος και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η κυβέρνηση θα έχει πετύχει το στόχο της και ο θετικός αντίκτυπος στην κοινωνία θα είναι ορατός.
Σε διαφορετική περίπτωση, η αποστροφή Τσίπρα ότι «άλλη λύση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» ασφαλώς φωτογραφίζει όλα τα ενδεχόμενα. Πρώτο, αυτό της «απόδρασης» μέσα από τις κάλπες…

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: