Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ, ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

Μπορεί οι διεθνολόγοι του κομμωτηριού του Facebook, διάφοροι ταξιτζήδες και ο γέροντας Παΐσιος να διαψεύστηκαν, μιας και δεν ξεκίνησε ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος μετά τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, υπάρχει όμως ένα ασφαλές συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί από όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Όσο μειώνεται ο αριθμός των δημοκρατικών ηγετών που καθορίζουν τις τύχες του κόσμου, τόσο πιο απρόβλεπτα και επικίνδυνα γίνονται τα πράγματα. 
Αν ένας Γάλλος σκότωνε τον Γερμανό πρέσβη στο Παρίσι, κανείς δεν θα σκεφτόταν ότι ίσως οι δυο χώρες οδηγηθούν σε πόλεμο. 
Γιατί εύλογα αναμένει κανείς από δυο δημοκρατικές χώρες να λειτουργήσουν με ψυχραιμία και σύνεση, να μην τινάξουν τα πάντα στον αέρα εξαιτίας κάπου εξτρεμιστή.

Όταν όμως το ίδιο περιστατικό συμβαίνει μεταξύ δυο χωρών που κυβερνώνται από δυο...καουμπόηδες, κανείς δεν μπορεί να είσαι σίγουρος για τίποτα. 

Όταν η εξωτερική πολιτική ασκείται με όρους μαγκιάς σε φόντο ανατολίτικο, τότε όλα μπορούν να συμβούν. 
Και τα καλύτερα και -συνήθως- τα χειρότερα,
ανάλογα με το τι κάθε φορά θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κάθε «μεγάλου ηγέτη».

Γι' αυτό και είναι αληθινά επικίνδυνη η εκλογή Trump στις ΗΠΑ, γι' αυτό και είναι τρομακτική η γοητεία που ασκούν οι αυταρχικοί ηγέτες σε μεγάλα κομμάτια των δυτικών κοινωνιών. Γι' αυτό και η υπεράσπιση της Δημοκρατίας είναι πάντα μια καλή ιδέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: