Πρόσφατα μάθαμε ότι κάποιος έχει κάνει
αγωγή και ζητά αποζημίωση από τον Γιώργο Παπανδρέου για το “λεφτά υπάρχουν”,
και ότι σύντομα θα γίνει δικαστήριο για το αν αυτός έχει νόμιμο συμφέρον για να
εκδικαστεί η αγωγή.
Λοιπόν αυτό το περίφημο «λεφτά υπάρχουν» ειπώθηκε από τον
Παπανδρέου ή όχι;
To σκίτσο είναι του Ηλία Μακρή |
Με το νόημα που δίνουν οι αριστεροδεξιοί αντιμνημονιακοί, όχι
δεν ειπώθηκε:
Αν εγώ πω στην γυναίκα μου «θα σου χαρίσω ένα αυτοκίνητο αν κερδίσω το
λαχείο» και η γυναίκα μου ισχυριστεί ότι της υποσχέθηκα ότι θα της χαρίσω ένα
αυτοκίνητο διότι είπα τις λέξεις «θα σου χαρίσω ένα αυτοκίνητο» - τότε
ψεύδεται, σωστά; Ακριβώς το ίδιο ψέμα έχει ειπωθεί για τον Παπανδρέου. Συστηματικά και απ’ όλους και μέχρι σήμερα.
Και ο λόγος που το πελατειακό/δημοσιογραφικό σύστημα μόνο τον Παπανδρέου βρίσκει να λασπολογήσει σε τέτοιο βαθμό και εν πολλοίς αφήνει στο απυρόβλητο,
τους πολύ χειρότερους Καραμανλή, Σαμαρά και Τσίπρα δεν μπορεί να είναι άλλος ότι ο Παπανδρέου προσπάθησε να αποδομήσει το σαθρό κατεστημένο, ενώ Καραμανλής/Σαμαράς/Τσίπρας το υπηρετούν. (Σύριζα/ΑνΕλ δεν προσπάθησαν να αποδομήσουν την διαπλοκή μεταξύ κομμάτων και ΜΜΕ όπως ισχυρίζονται, αλλά να την αντικαταστήσουν με τα δικά τους ΜΜΕ.)
Εν τω προκειμένω. Απ’ ότι μπόρεσα να βρω ο Παπανδρέου άρθρωσε τις λέξεις «λεφτά υπάρχουν» λίγες φορές στην προεκλογική καμπάνια.
Εδώ τι είπε σε τέσσερις περιπτώσεις:
1. «Λεφτά υπάρχουν αν τα διεκδικήσεις, αν τα προσελκύσεις με επενδύσεις, αν νοικοκυρέψεις το κράτος, αν αξιοποιήσεις τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας ώστε να αυγατίσουν και δημιουργήσουν νέο πλούτο. Αλλά αυτά θέλουν σχέδιο, σχέδιο που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, και όχι το συμφέρον των κομματικών παραγόντων, των ημέτερων, και των ισχυρών στην χώρα μας.» [1]
2. Μια παραλλαγή – λεφτά υπάρχουν όταν δεν τα σπαταλάς: «θα χρειαστεί να συγκρουστούμε με πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος. Μία από αυτές, για την οποία σιωπά η κυβέρνηση, δεν είναι απλώς πού θα βρούμε τα λεφτά, αλλά πού πηγαίνουν τα λεφτά. Γιατί λεφτά υπάρχουν. Υπάρχουν τεράστιες σπατάλες, πελατειακής φύσης. Σας δίνω παραδείγματα: [... διάφορα περί ανείσπρακτων φόρων...] Έχουμε χαριστικές πράξεις, όπως ασφαλιστικές εισφορές στις τράπεζες, που έφτασαν στα 5 δις. Έχουμε ένα φορολογικό σύστημα, που χαρίζει 1 δις ευρώ το χρόνο σε μεγαλομετόχους. Έχουμε πάνω από 400 επιτροπές, τις οποίες δημιούργησε τα τελευταία χρόνια αυτή η κυβέρνηση, που κάποιοι υπολογίζουν ότι μπορεί να έχουν κοστίσει στον Ελληνικό λαό 2 δις ευρώ. Υπάρχουν διάφοροι κομματικοί παράγοντες που παίρνουν μισθούς, σε διάφορες επιτροπές, όπου δεν έχουν καμία, μα καμία δουλειά. Έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες προσλήψεις, όταν μας μιλάει η κυβέρνηση για το πάγωμα των προσλήψεων. Δείγμα αναξιοπιστίας και υποκρισίας. Άρα, λοιπόν, το ένα σκέλος είναι να σταματήσουμε αυτές τις σπατάλες. Και εκεί, πρέπει να συγκρουστούμε και με συμφέροντα, όπως παραδείγματος χάριν με τα Νοσοκομεία, για την ακρίβεια, με τους ανθρώπους που εκμεταλλεύονται τα Νοσοκομεία. Από 1 δις χρέη, 6 δις χρέη έχουν τα Νοσοκομεία. Ο ΟΟΣΑ έχει ονομάσει τα νοσοκομεία μας ‘άνδρο διαφθοράς’. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λέει ότι ‘λειτουργούν με 30% άνω του κόστους’, από ό,τι θα χρειαζόταν τα δικά μας νοσοκομεία.» [2]
3. «Λεφτά υπάρχουν εάν χτυπήσουμε φαινόμενα φοροδιαφυγής, αδιαφάνειας, αναξιοκρατίας, κλειστών επαγγελμάτων, σπατάλης και γραφειοκρατίας που εμποδίζουν την υγιή επένδυση και πρωτοβουλία. Εάν αυτά δεν απαντηθούν, οι προσπάθειες του ελληνικού λαού θα είναι ημιτελείς ή ακόμα και χωρίς αντίκρισμα. Ναι λεφτά υπάρχουν, αν πατάξουμε την εισφοροδιαφυγή, αν καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή, αν αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Λεφτά υπάρχουν, αλλά σπαταλιούνται ή χαρίζονται με πελατειακές διευθετήσεις». Δεν έχω βρει μια αξιόπιστη πηγή, αλλά υποθέτω είναι ακριβής.
Μέχρι εδώ, σωστός. Βέβαια υπήρχαν και περιπτώσεις λαϊκισμού που θυμίζουν όμως δεν φτάνουν στο χαμηλό επίπεδο των Σαμαρά ή Τσίπρα, όπως εδώ:
4. «Λεφτά υπάρχουν. Βρέθηκαν στα γρήγορα για τις τράπεζες εκατοντάδες δισεκατομμύρια, τρισεκατομμύρια, λεφτά ξέρουμε ότι βρίσκονται και για τον πολίτη όταν υπάρχει η πολιτική βούληση, και αυτή την πολιτική βούληση εμείς, το ΠΑΣΟΚ, την έχουμε. Και προτείνουμε συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης: Όπως τα αυξημένα έσοδα του δημοσίου από το ΦΠΑ στα καύσιμα, ή την έκτατη φορολόγηση των μεγάλων κερδοφόρων επιχειρήσεων. Για μας στόχος είναι η ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, η ανακούφισή τους, ως πρώτη προτεραιότητα»
Αν κάποιος γνωρίζει άλλες αναφορές παρακαλώ να τις καταθέσει.
Αν όχι, παρακαλώ να αναρωτηθεί γιατί τόσο πολλοί πιστεύουν στο ότι το προεκλογικό σύνθημα του Παπανδρέου το 2009 ήταν το “λεφτά υπάρχουν”. Στην πραγματικότητα το προεκλογικό σύνθημα «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Αποδεικνύεται από μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο σε δημοσιεύσεις της εποχής όπως π.χ. του Δεκέμβρη 2009 εδώ http://citypress-gr.blogspot.com/2009/12/blog-post_509.html . Το «λεφτά υπάρχουν αν ...» ήταν η απάντηση στο προεκλογικό “που θα βρείτε τα χρήματα;” της ΝΔ. Της ίδιας ΝΔ που το 2009 δανείστηκε και ξόδεψε σε πρωτογενείς δαπάνες 24 δις παραπάνω απ' ότι είχε σε έσοδα. Η ΝΔ ήξερε που έβρισκε τα λεφτά, αλλά επίσης ήξερε ότι η κάνουλα νομοτελειακά θα έκλεινε τον επόμενο χρόνο.
Επίσης είναι γεγονός ότι αντίθετα με τους αντιμνημονιακούς Σαμαρά και Τρίπρα ο προεκλογικός λόγος του Παπανδρέου δεν βασιζόταν σε τεράστια ψέματα. Σίγουρα δεν βασιζόταν σε παροχολογία, τουλάχιστον όχι στον βαθμό των άλλων. Αντίθετα, στην επίσημη ομιλία του στην ΔΕΘ ήταν σαφής ότι έπρεπε να γίνουν βαθιές δημοσιονομικές τομές:
“Μόνο η ανάταξη της οικονομίας θα αποφέρει και νέα έσοδα σε μόνιμη βάση. Όσους φόρους και να βάλουμε, τα έσοδα θα είναι λίγα. Η ανάταξη όμως της οικονομίας δεν είναι εφικτή, αν δεν τολμήσουμε τις τομές και ρήξεις στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα χρήματα των πολιτών - με σεβασμό - τους δημόσιους πόρους. […] Μέχρι τον Ιανουάριο η Στατιστική Υπηρεσία θα είναι πραγματικά ανεξάρτητη. Τέρμα στα παιχνίδια με τους αριθμούς, που απαξιώνουν διεθνώς τη χώρα μας. Σήμερα, το έλλειμμα ξεπερνάει το 7% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα δεν είναι εφικτό να πέσει στο 3% ούτε σε ένα, ούτε σε δύο χρόνια. Για να μειωθεί, χρειάζονται μεγάλες τομές στη δημοσιονομική διαχείριση. Όχι μέτρα εντυπωσιασμού.” [3]
Και πράγματι ο Παπανδρέου έκανε σημαντικές δημοσιονομικές τομές ήδη από τους πρώτους μήνες της κυβέρνησής του. Έτσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ, το πρώτο τρίμηνο το 2010 μείωσε το πρωτογενές έλλειμμα κατά ένα τεράστιο 25% εν σχέσει με το ίδιο τρίμηνο του περασμένου έτους, και το δεύτερο τρίμηνο το μείωσε κατά ένα απίστευτο 60% [4].
Και πράγματι εφήρμοσε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για να γνωρίζουν οι πολίτες τι κάνει η κυβέρνησή τους, όπως το Διαύγεια [5], το OpenGov, την ανεξαρτοποίηση της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκρίνατε τι έκαναν οι επόμενες κυβερνήσεις: Κυνήγησαν (και συνεχίζουν να κυνηγούν) τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Γεωργίου διότι έκανε το καθήκον του και δημοσιοποίησε τα αληθινά στοιχεία, προσπάθησαν να περιορίσουν το σύστημα Διαύγεια, το OpenGov στόχος του οποίου ήταν η εξάλειψη του νεποτισμού ουσιαστικά δεν υπάρχει, το σύστημα ΗΛΙΟΣ [6] καταργήθηκε τελείως από την σημερινή αντιμνημονιακή κυβέρνηση που θέλει να αποκρύψει την αλήθεια.
Τέλος, πριν ελλείψει άλλων επιχειρημάτων κατηγορηθώ ότι είμαι “οπαδός” του Παπανδρέου, να διευκρινίσω ότι το κόμμα που υποστηρίζω είναι η Δημιουργία Ξανά, καθώς θεωρώ απόλυτη προτεραιότητα να φέρουμε στην εξουσία δυνάμεις που θα εφαρμόσουν φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την παραγωγική μας οικονομία να πάει μπροστά. Γενικά ο στόχος είναι να φέρουμε στην εξουσία δυνάμεις που θα μας απαλλάξουν από το πελατειακό κατεστημένο που έχει καθίσει ως νέος οθωμανικής κοπής ζυγός στον ελληνικό λαό. Θεωρώ λοιπόν ότι το Κίνημα του Παπανδρέου είναι δίπλα στην Δημιουργία Ξανά ένα από τα ελάχιστα κόμματα *εκτός* του πελατειακού τόξου, και προτρέπω όσους πιστεύουν στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία να το υποστηρίξουν.
Διανέλος Γεωργούδης, μέλος της Εθνικής Επιτροπής της Δημιουργία Ξανά
Σημειώσεις:
[1] Στο λεπτό 2:40 προεκλογικής ομιλίας στην Κοζάνη https://www.youtube.com/watch?v=Nvg8LG3aRNw )
[2] Στο λεπτό 1:25 από την προεκλογική συνέντευξη στην ΔΕΘ του 2009 https://www.youtube.com/watch?v=4ewX7p8egpE )
[3] Εδώ όλη η επίσημη προεκλογική ομιλία του Παπανδρέου http://bit.ly/alithies-GAP
[4] Για την ακρίβεια: Πρωτογενές έλλειμμα το πρώτο τρίμηνο το 2009 επί Καραμανλή 5,655 δις ευρώ έναντι 4,330 δις ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2010 επί Παπανδρέου. Και πρωτογενές έλλειμμα το δεύτερο τρίμηνο το 2009 επί Καραμανλή 5,873 δις ευρώ έναντι 2,372 δις ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2010 επί Παπανδρέου. Πηγή http://bit.ly/ecb-greece-prim-res
[5] Σύμφωνα με νόμο του Παπανδρέου για να ισχύει νομικά μια υπουργική απόφαση πρέπει να δημοσιευθεί στο Διαύγεια https://diavgeia.gov.gr/
[6] www.idika.gr – μνημονιακό μέτρο που εφήρμοσε η κυβέρνηση Σαμαρά και όπου δημοσιεύονται κάθε μήνα τα στοιχεία για τις συνταξιοδοτικές δαπάνες. Το κατήργησε η σημερινή κυβέρνηση διότι προφανώς δεν θέλει ο κόσμος να αντιλαμβάνεται πόσο μείωσε τις συντάξεις. Βέβαια υπάρχουν τα στοιχεία της Eurostat όμως δημοσιεύονται πολύ αργότερα και με πολύ μικρότερη λεπτομέρεια. Τέλος να παρατηρήσουμε ότι όλα τα κόμματα της σημερινής βουλής δεν αντέδρασαν σε αυτή την προσπάθεια να μην γνωρίζει ο ελληνικός λαός τι κάνει η κυβέρνηση με τα χρήματά του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου