Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017

ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΒΩΞΙΤΗ ΤΗΣ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ ΑΕ» “ΕΡΓΟΤΑΞΙΑΚΟ”

Άμφισσα 08/04/2017
Αρ. Πρ.

Προς το
              
(Υπ’ όψιν και του Γεν. Γραμματέα)
·                    Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
·                    Κοινοποίηση: Βουλή των Ελλήνων (κοιν. Ομάδες ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΠΟΤΑΜΙ,   ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, ΑΝΕΛ
·                    Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδος (OME)
Τα τελευταία δύο χρόνια τόσο το σωματείο μας όσο και μεμονωμένα οι συνδικαλιστές δεχόμαστε πιέσεις και ύβρεις τόσο από τον διευθύνοντα σύμβουλο, τον διευθυντή, μερίδα των στελεχών καθώς και από συγκροτημένη μικρή μερίδα (10-12)εργαζομένων που με εκβιαστικούς τρόπους εκμαιεύει υπογραφές και από άλλους εργαζόμενους, τρομοκρατώντας τους. Αυτά ως γεγονότα είναι γνωστά και στον τοπικό εισαγγελέα αλλά και στο Υπουργείο εργασίας σε Υπόμνημα που κατέθεσε το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας στον Γεν. Γραμματέα, σε τριμερή συνάντηση στις 11/07/2016. Μέχρι τώρα όχι μόνο δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο αλλά η εταιρεία και οι προαναφερόμενοι άνθρωποί της στην κυριολεξία οργιάζουν. Τελευταίο κρούσμα είναι η εκδικητική τιμωρία- επιβολή ποινής σε συνάδελφό μας,
για τη συνδικαλιστική του δράση.
Πιο συγκεκριμένα:
στις 7/4/2017 συνεδρίασε η Επιτροπή Εργασίας ν. Φωκίδας (που συγκλήθηκε μετά από 5 χρόνια) για να εξετάσει την ένσταση δύο συνδικαλιστών εργαζομένων στα μεταλλεία της «ΕΛΜΙΝ ΒΩΞΙΤΕΣ ΑΕ» που εκδικητικά τιμωρήθηκαν με ποινές αργίας από τη διεύθυνση της επιχείρησης.
Στον έναν εξ’ αυτών, ο οποίος είναι μέλος της διοίκησης της Ένωσής μας, η ποινή του από 2 ημέρες αργία έγινε μία ημέρα, με τις ψήφους της προέδρου, υπαλλήλου της Τοπικής Επιθεώρησης Εργασίας και του εκπροσώπου των εργοδοτών. Μειοψήφησε ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου. Δυστυχώς το αρμόδιο ελεγκτικό όργανο αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς της εταιρείας και ποινικοποίησε τη συνδικαλιστική δράση για τον έναν εκ των δύο συναδέλφων.
Ποιος ο λόγος της τιμωρίας του;
Συγκεκριμένα η πρόφαση της εταιρείας για την τιμωρία του ήταν παράπτωμα στο οποίο υπέπεσε (όχι με αποκλειστική του ευθύνη) ακριβώς τρείς μήνες νωρίτερα (δηλαδή στις 13/12/2016). Ο συνάδελφός μας, μία μέρα νωρίτερα της επιβολής της ποινής (δηλαδή στις 12/03/2017), κατήγγειλε σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του σωματείου ότι ο προϊστάμενος του, επιβλέπων μηχανικός μεταλλειολόγος, στα παράπονα του γιατί κάθε μήνα οι αποδοχές του μειώνονται μέχρις σημείου να εξισωθούν με αυτές του 2003, του απήντησε ότι είναι μέλος της διοίκησης του σωματείου και ότι βγάζει το σωματείο ανακοινώσεις!!!! Αυτό το επανέλαβε και την επομένη παρουσία και άλλων εργαζομένων. Να σημειωθεί ότι ο εσωτερικός κανονισμός της εταιρίας παραμένει αναλλοίωτος από τη δεκαετία του 1960, επί βασιλευόμενης δημοκρατίας!!!!
  
Για το ΔΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΚΑΖΟΣ ΙΩΑΝ.                                          ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΘ.Δεν υπάρχουν σχόλια: