Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

ΣΤΟ ΚΕΝΟ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΝΑ «ΧΤΥΠΗΣΕΙ» ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ... ΞΑΦΝΙΚΟ ΕΡΩΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ

Ακόμη και τη... ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατάφερε να ξεσηκώσει σε βάρος του ο Αλέξης Τσίπρας με το περιβόητο άρθρο του για τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Έτσι, η προσπάθεια του πρωθυπουργού να οικειοποιηθεί τη φήμη του ιστορικού ΠΑΣΟΚ και του ιδρυτή του πέφτει στο κενό, καθώς ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις για την τακτική που ακολουθεί, προφανώς φοβούμενος τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και τον αντίκτυπο που θα έχουν στο πολιτικό σκηνικό.
Η χρονική συγκυρία ασφαλώς δεν θεωρείται τυχαία, καθώς συμπίπτει τόσο με την 43η επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη εκδήλωση που είναι προγραμματισμένη το απόγευμα στο Ζάππειο όσο και με τις γενικότερες διεργασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς, στο δρόμο προς την ανάδειξη του ηγέτη του νέου της φορέα, μέσα από τις διαδικασίες του Νοεμβρίου. Φαίνεται δηλαδή πως ο κ. Τσίπρας ξεκάθαρα επιχειρεί να «χτυπήσει» την Κεντροαριστερά,
όχι μόνο φοβούμενος τη δυναμική που ανακύπτει γι' αυτήν, αλλά για να μπορέσει να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει από τις δημοσκοπήσεις να χάνει με ραγδαίο ρυθμό την επιρροή του στην κοινή γνώμη.
Η Φώφη Γεννηματά έσπευσε από την πρώτη στιγμή να μιλήσει για αλαζονεία και ύβρι του κ. Τσίπρα. «Ο άνθρωπος που αλυσόδεσε τη χώρα, που εκχώρησε τον εθνικό πλούτο, που υπονομεύει τους θεσμούς και διχάζει συνειδητά τους Έλληνες, ο λαθρέμπορος ελπίδας, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον μεγάλο ηγέτη των αξιών. Τον άνθρωπο που έφερε την εθνική συμφιλίωση και έκανε το αίτημα της Αλλαγής πράξη», σημειώνει μεταξύ άλλων στη δήλωσή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Έντονη ήταν η αντίδραση και του Γιώργου Παπανδρέου. «Ο απολογητής και συνεργάτης του Πάνου Καμμένου, ο πρωθυπουργός που βάφτισε την απάτη "αυταπάτη" για να δικαιολογήσει τη ζημία που χαμογελώντας προκάλεσε στη χώρα, επιχειρεί σήμερα να σκυλεύσει τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου», σημειώνει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Θεωρεί τους πολίτες ηλίθιους, αμνήμονες και εύκαιρα θύματα στον καιροσκοπισμό του. Στην ασυδοσία του κυνισμού του, στις απομιμήσεις-μαϊμούδες, δεν θα απαντήσουμε εμείς, αλλά ο λαός».
Αμήχανη ήταν η αντίδραση κυβερνητικών στελεχών, με πλέον ενδεικτική αυτή του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος δήλωσε στον Σκάι πως... «έτυχε το άρθρο να δημοσιευτεί την 3η Σεπτέμβρη». Αντιθέτως, υπέρ της παρέμβασης Τσίπρα τάχθηκαν στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως οι Χρήστος Σπίρτζης και Παναγιώτης Κουρουμπλής, χωρίς, όπως φαίνεται, να πείσουν συντρόφους τους στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού στελέχη του σε κατ' ιδίαν συνομιλίες τόνιζαν πως «δεν μπορούμε να αποθεώνουμε αυτό που κρίναμε στο παρελθόν ως λαϊκίστικο».
Ενδεικτικός ήταν και ο τρόπος με τον οποίο απάντησε στον κ. Τσίπρα η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ο κ. Τσίπρας στο παρελθόν έκανε την αγιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τώρα του Ανδρέα Παπανδρέου και ίσως του χρόνου κάνει του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Μονίμως ψαρεύει σε θολά νερά, γυρνώντας στο παρελθόν, γιατί εκείνος έχει υποσκάψει το παρόν και το μέλλον της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ.
Η απάντηση του Μαξίμου, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν μάλλον εξίσου αμήχανη και... εκτός θέματος: «Δεν χρειάζεται να διαμαρτύρεται. Έχει να γράψει άρθρα για τον ομοϊδεάτη του, Κώστα Σημίτη», δήλωσε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: