Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ, ΠΟΙΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ

ΓΥΡΙΣΕ Η ΚΛΕΨΥΔΡΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

  • Τα κριτήρια του Αλέξη Τσίπρα για υπουργούς, βουλευτές και στελέχη
  • Υπό εξέταση η δομή των υπουργείων και η αξιολόγηση της Κοινοβουλευτικής ομάδας
Η κλεψύδρα των κυβερνητικών αλλαγών έχει αρχίσει αργά, αλλά σταθερά να αδειάζει και η ώρα του ανασχηματισμού φαίνεται πως τοποθετείται χρονικά στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αξιολογεί το έργο των υπουργών του με βάσει την παραγωγικότητα του καθενός και την κινητικότητα που δείχνει στο κυβερνητικό έργο. Η ολοκλήρωση της Γ’ αξιολόγησης που συνδέεται με υπουργούς κυρίως του οικονομικού τομέα, αφήνεται τελευταίο, ενώ όπως αναφέρουν πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη, η ώρα της κρίσης όταν φτάσει τα κριτήρια για τον κ. Τσίπρα θα είναι αυστηρά. Για αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από όλους να έχουν «συναίσθηση αυτής της μεγάλης ευθύνης από την οποία οι πολίτες αναμένουν πολλά».
Οι αλλαγές που θέλει να κάνει,
ο πρωθυπουργός περιλαμβάνει εκτός από αλλαγές και μετακινήσεις στα πρόσωπα, περιλαμβάνει και αλλαγές στη δομή των υπουργείων. Για να δώσει μάλιστα την αίσθηση πως η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα ύστερα και από την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 , θέλει να σηματοδοτήσει την έξοδο αυτή, με έναν κυβερνητικό τομέα που θα ασχοληθεί επισταμένως προετοιμάζοντας την χώρα για την μετά μνημόνιο εποχή. Δεν αποκλείεται να σπάσει στα δύο το υπουργείο οικονομικών και το ένα κομμάτι του να ασχολείται με την φορολογική πολιτική, και το άλλο κομμάτι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που αυτομάτως στη συνέχεια θα δείξει και το δρόμο της «νέας εποχής»  που πιθανότητα θα συνδυαστεί και με προεκλογικούς ρυθμούς και υψηλούς τόνους ως προς την αντιπολίτευση.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας κρίνει τους υπουργούς του με βάσει το φάκελο παραγωγικότητας του καθενός. Για παράδειγμα, ο υφυπουργός υποδομών Νίκος Μαυραγάνης, ενημερώνει ο ίδιος το Μέγαρο Μαξίμου όχι μόνο για το τι κάνει στον τομέα του, αλλά και για τα ταξίδια και τις επαφές του στο εξωτερικό, διότι πρέπει ο κ. Τσίπρας να είναι ενημερωμένος σε ότι αφορά τη γενική διπλωματία σε σχέση με τους ευρωπαίους ομολόγους του.
Δεύτερη περίπτωση, ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής Νίκος Παππάς, ο οποίος δεν θα ήταν αντίθετος σε μια μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο, με αναβαπτισμένο ρόλο και με χαρτοφυλάκιο που θα έχει παραγωγικό -οικονομικό περιεχόμενο. Αντίθετα, η εικόνα που έχει το Μέγαρο Μαξίμου, για άλλους υπουργούς φαίνεται να μην περνάνε τον πήχη και να μένουν εκτός κυβέρνησης. Στην περίπτωση αυτή , λέγεται για τον κ. Παπαδημητρίου στο υπουργείο οικονομίας και ανάπτυξης, ενώ στην ίδια κατηγορία ανήκει και η υπουργός πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Αν και ο κ. Φλαμπουράρης έχει εκφραστεί θετικά για την ίδια και ως στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού λογικά έχει μεταφέρει την αντίληψή του, ωστόσο φαίνεται ότι οι αρνητικές απόψεις υπερτερούν έναντι των θετικών με αποκορύφωση τα όσα συμβαίνουν επί ημερών της στην επένδυση του Ελληνικού που δεν προχωρά λόγω της εμπλοκής με τους αρχαιολόγους και το ΚΑΣ.
Ο κ. Τσίπρας παράλληλα με την αξιολόγηση των υπουργών του ψάχνει να βρει και τους αντικαταστάτες αυτών στην περίπτωση που αλλάξει και θέσει εκτός κυβέρνησης κάποιους υπουργούς, αναπληρωτές υπουργοί  ή υφυπουργούς. Για αυτό το λόγω του έχουν αποστείλει στη βουλή τα στοιχεία που διαθέτει το γραφείο της κοινοβουλευτικής ομάδας, για τον κάθε έναν βουλευτή και την δραστηριότητά του στις επιτροπές που συμμετέχουν και στο κοινοβουλευτικό έργο. Από τη δική τους πλευρά και οι βουλευτές αξιολογούν τους υπουργούς με βασικό κριτήριο για αυτούς, ποιός από τους υπουργούς συνεργάζεται μαζί τους και ποιος δεν βγαίνει στα τηλέφωνα.
Σίγουρα, εκτός της αξιολόγησης για τον κάθε υπουργό, ο κ. Τσίπρας θα λάβει υπόψη του και την κομματική γεωγραφία του καθενός. Θα λάβει υπόψη του, σε ποια εσωκομματική τάση ανήκει, και ανάλογα θα αποφασίσει. Αν θέλει δηλαδή να αναδείξει τον ρόλο κάνοντας υπουργούς κάποιους από την ομάδα των ΠΑΣΟΚογενών ή από τη λεγόμενη ομάδα των 53 στην οποία ανήκει ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσκαλώτος και μια σειρά βουλευτών. Ειδικά για την περίπτωση του υπουργού οικονομικών, απο την οδό Νίκης λέγεται ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν θα ήθελε να μετακομίσει. Βέβαια , η γνώμη του δεν είναι αμελητέα στον κ. Τσίπρα. Μετράει, όπως όμως μετράει και κάθε φορά που ο κ. Τσακαλώτος συνομιλώντας με τους δανειστές, ανεβάζει την πίεση στο Μαξίμου με αποτέλεσμα να ακούγονται διάφορα που δεν είναι και ότι καλύτερο για τον υπουργό.
Από τη θέση του δεν ακούγεται ότι θα φύγει ο υπουργός των εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, και η υπουργός εργασίας Έφη Αχτσιόγλου  ενώ ερωτηματικό μέχρι και την τελευταία στιγμή, παραμένουν οι υπουργοί Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και υγείας Π. Πολάκης.
Ξεχωριστή περίπτωση είναι πλέον με τα σημερινά δεδομένα ο υπουργός ναυτιλίας Πάνος Κουρουμπλής. Αρκετοί βουλευτές με αφορμή την υπόθεση του ναυαγίου του πλοίου Αγ. Ζώνη ΙΙ , και το πρόβλημα ρύπανσης που προκάλεσε στις ακτές της αττικής, φαίνεται ότι ζητούν την κεφαλή επί πίνακι. Όμως ο κ. Κουρουμπλής λόγω του ότι ανήκει στην ομάδα των ΠΑΣΟΚογενών, ο κ. Τσίπρας δεν θα ήθελε να ανοίξει μέτωπο μαζί τους όταν μάλιστα έχει απέναντί τους τις διεργασίες που συντελούνται στην κεντροαριστερά, και γι αυτό, αν ο κ. Κουρουμπλής φύγει από το πόστο που βρίσκεται σήμερα, το πιθανότερο είναι να τοποθετηθεί σε κάποιο άλλο. Το ίδιο ισχύει και για τον έτερο υπουργό προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ αλλά στην ουσία πολιτικά ανήκει στην κίνηση «πράττω» του Νίκου Κοτζιά κύριο Νίκο Τόσκα που είναι επικεφαλής στο υπουργείο προστασίας του πολίτη.
Εκεί που ο κ. Τσίπρας δεν έχει να σκεφτεί πολλά γιατί αντίθετα από πολλούς άλλους υπουργούς το έργο του φαίνεται , είναι στην περίπτωση του υπουργού υποδομών και δικτύων Χρήστο Σπίρτζη. Ειδικά μετά τα εγκαίνια των νέων οδικών αξόνων και την παράδοση στους πολίτες των νέων αυτοκινητόδρομων ο κ. Σπίρτζης, έχει «ανεβασμένες» μετοχές κάτι που τον κάνει να μην ανησυχεί ο ίδιος καθώς όπως λέγεται η αναβάθμισή του είναι μάλλον δεδομένη και η μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο, αποφασισμένη.
Ο κ. Τσίπρας θα εξετάσει και το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής στο οποίο προΐσταται ο κ. Γιάννης Μουζάλας με υφυπουργό τον Γιάννη Μπαλάφα. Δεν αποκλείονται αλλαγές στο συγκεκριμένο υπουργείο μιας και φαίνεται πως ο κ. Μουζάλας θα ήθελε να αποχωρήσει.  Εκτός του κ. Μπαλάφα, σε επίπεδο υφυπουργών και αναπληρωτών υπουργών, το Μέγαρο Μαξίμου διαθέτει πολύ καλή εικόνα πρωτίστως για τον κ. Χαρίση αλλά και για τον κ. Πιτσιόρλα ενώ δεν έμειναν απαρατήρητοι οι κύριοι Σαντορινιός και Φάμελλος.
Όλα αυτά βέβαια είναι πολιτικές εκτιμήσεις και πληροφορίες και κανείς δεν είναι σίγουρος το πως θα κινηθεί ο πρωθυπουργός αλλά και ποια θα είναι τα τελικά του κριτήρια για τις αλλαγές στο κυβερνητικό του σχήμα. Το βέβαιον είναι πως ο πρωθυπουργός μελετά τις αλλαγές αυτές και είναι θέμα χρόνου πότε θα προχωρήσει στην εφαρμογή τους. Είναι πιθανόν επίσης ανάμεσα στα άλλα κριτήρια να είναι και το κριτήριο ποιοι υπουργοί θα μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος της πολιτικής αντιπαράθεσης σε μια χρονιά που θα έχει τα χαρακτηριστικά παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: