Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

H ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ: ΤΙ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ

Καταρχάς ο Σεπτέμβριος που διανύουμε θα είναι δύσκολος μήνας για τους φορολογουμένους καθώς θα συμπέσει η πληρωμή της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος με την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.
Εν συνεχεία, ο Οκτώβριος έχει τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο Νοέμβριος έχει την τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος και την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑΒαριά φορολογία περιμένει τους πολίτες και τον Δεκέμβριο, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν εκτός από την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας για το 2018, συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ, με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού τους.
Ο »χορός» των φόρων παίρνει τέλος τον Ιανουάριο του 2018 με την πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ.
Στα ύψη και φέτος ο ΕΝΦΙΑ,

Ο ΕΝΦΙΑ παραμένει και φέτος «ακριβός» για 6,3 εκατομμύρια φορολογουμένους, καθώς υπολογίζεται με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα καθώς υπερβαίνουν ακόμη και πάνω από 50% τις τιμές της αγοράς.
Αυτό σημαίνει ότι διαφορές σε σχέση με το 2016 δεν θα υπάρξουν, ενώ, παρότι ο εισπρακτικός στόχος παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι οι εισπράξεις θα κινηθούν κοντά στα 3 δισ. ευρώ.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αγροτεμάχια δεν φορολογούνται με συμπληρωματικό φόρο ακινήτων ούτε και φέτος, ενώ δεν υπάρχουν για εκπτώσεις στον φόρο.
‘Ολοι πληρώνουν- Ποιες περιοχές βρίσκονται στα ύψη
Από τον συνολικό «λογαριασμό» των 3,1 δισ. ευρώ του φετινού ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται ότι τα μισά πληρώνουν περίπου 2,8 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. 
Ο καθένας από αυτούς πληρώνει φόρο για την ακίνητη περιουσία που διαθέτει από 250 έως και 1.500 ευρώ. Μάλιστα, για περισσότερους από 400.000 φορολογουμένους το εκκαθαριστικό θα απαιτεί πληρωμές άνω των 1.000 ευρώ.
Από τους 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, περίπου 5,3 εκατ. καλούνται να πληρώσουν πάνω από 50 ευρώ ο καθένας.
Τα μεγαλύτερα ποσά ΕΝΦΙΑ πληρώνουν και φέτος οι φορολογούμενοι των μεγάλων αστικών κέντρων. 
Οι φορολογούμενοι που κατοικούν στις λεγόμενες ακριβές περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπως Κολωνάκι, Ηρώδου Αττικού, Βασ. Σοφίας, Ψυχικό, Γλυφάδα και Κηφισιά, αλλά και οι φορολογούμενοι της Μυκόνου και της Σαντορίνης θα πρέπει να βάλουν και φέτος βαθιά το χέρι στην τσέπη. 
Από τις περιοχές της Αττικής, τον υψηλότερο φόρο καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι που κατοικούν στο Κολωνάκι (1.837 ευρώ κατά μέσο όρο), ακολουθούν οι φορολογούμενοι – κάτοικοι του Ψυχικού (1.589 ευρώ κατά μέσο όρο), της Κηφισιάς (1.250 ευρώ κατά μέσο όρο) και της Γλυφάδας (1.023 ευρώ κατά μέσο όρο). 
Στη Μύκονο και τη Σαντορίνη ο μέσος ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται στα 1.100 ευρώ.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: