Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

«ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να πηγαίνει από το ένα λάθος στο άλλο και να αδυνατεί να διαχειριστεί ακόμα και την καθημερινότητα, το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, «στήνει» γέφυρες με το εξωτερικό, διαχειρίζεται το αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων για την επομένη μέρα, καθώς εκτιμούν ολοένα και περισσότεροι, ότι η ΝΔ θα αναλάβει την εξουσία σε μερικούς μήνες - εφόσον βεβαίως οι εκλογές γίνουν το φθινόπωρο.

Ταυτόχρονα στην Πειραιώς προετοιμάζουν το κόμμα, για έναν προεκλογικό αγώνα, όπου εκτιμούν πως θα επικρατήσει ακραία πόλωση, καθώς ο «λαβωμένος» Τσίπρας, θα δώσει τη μάχη με όλα τα «όπλα» του, με σκανδαλολογία και υποσχέσεις στους ψηφοφόρους. Ήδη ψάχνει να βρει, νέο αφήγημα για την προεκλογική του καμπάνια και νέα στηρίγματα,
ώστε να εμποδίσει την αυτοδυναμία της ΝΔ.
Σ' αυτό το στόχο, φαίνεται πως συμπλέουν και στελέχη του «Κινήματος Αλλαγής» που ανησυχούν, πως σε περίπτωση αυτοδυναμίας της ΝΔ, κλείνει ο δρόμος για τη συμμετοχή τους στην επόμενη κυβέρνηση, με αποτέλεσμα το «Κίνημα» να μετατραπεί σε παρακολούθημα της αντιπολιτευτικής δεξιότητας, που έχει αποδείξει ότι διαθέτει, ο Αλέξης Τσίπρας...
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Η πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση, της κας Γεννηματά, ως απόρροια των αποφάσεων του πρόσφατου συνεδρίου του «Κινήματος Αλλαγής», ερμηνεύεται από στελέχη της ΝΔ, ως μια κίνηση που δείχνει μεν, τον προβληματισμό της ηγεσίας του κινήματος για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, αλλά και την αγωνία που διακατέχει ορισμένα στελέχη του, για το ρόλο που θα έχουν την επομένη μέρα.
Η πρόταση όπως αναμενόταν, βρήκε αμέσως ευήκοα ώτα στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο την αξιοποίησε πολιτικά, προκειμένου να προχωρήσει σε νέο διαχωρισμό των κομμάτων μιλώντας για προοδευτική αναθεώρηση και για απομόνωση της ΝΔ, τοποθετώντας και τις ψήφους από τους ΑΝΕΛ στον …προοδευτικό χώρο.
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ
Με δεδομένο όμως, ότι ο κ Τσίπρας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως πρωθυπουργός, ουδέποτε επεδίωξε την εθνική συνεννόηση, αντιθέτως, πολιτεύτηκε με βάση το διχασμό των Ελλήνων πολιτών, σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, σε προδότες - γερμανοτσολιάδες και υποστηριχτές του λαού, αντιλαμβάνεται κανείς, λένε στελέχη της ΝΔ, ότι περισσότερο από μια θεσμική μεταρρύθμιση, που έχει ανάγκη ο τόπος μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος, στο μυαλό του, έχει την πολιτική επιβίωση του κόμματος του και την υπονόμευση των αντίπαλων του.
Υπενθυμίζουν μάλιστα, μια σειρά από γεγονότα που δείχνουν τον συνεχή πολιτικό του στόχο, όπως το καλοκαίρι του 2015, όταν υποσχέθηκε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών πως, δεν θα προσφύγει άμεσα σε εκλογές και έκανε το αντίθετο - γι αυτό ο τότε αρχηγός της ΝΔ Β. Μειμαράκης τον αποκάλεσε «ψευταράκο».Το έκανε και με το Σκοπιανό, όπου σκοπός του, μέσα από τη διαχείριση ενός εθνικού ζητήματος, ήταν η αποδυνάμωση της εκλογικής βάσης της ΝΔ , γι αυτό και δεν ενδιαφέρθηκε εξ αρχής για τη διαμορφώσει εθνική γραμμή. Το έκανε με τη Novartis, όταν χωρίς στοιχεία, «έστησε» προανακριτική για δυο πρώην πρωθυπουργούς και άλλα κορυφαία στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η οποία κατέρρευσε στη Βουλή. Το έκανε όταν δέχτηκε τον Σταύρο Θεοδωράκη για το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας, θέμα για το οποίο δεν ξαναμίλησε κανείς.
Στην Πειραιώς γνωρίζουν πως όσο περνά ο καιρός και πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών και η διαφορά μεταξύ των δυο κομμάτων αυξάνεται αντί να μειώνεται, όπως έλπιζε ο κ Τσίπρας, τα πολιτικά παιγνίδια θα ενταθούν.
ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ «ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ»
Η κατάρρευση της κυβέρνησης, είναι εμφανής. Η ανικανότητα στη διαχείριση εθνικών θεμάτων αλλά και της καθημερινότητας - πολυήμερη έλλειψη νερού στη Θεσσαλονίκη, αυξανομένη εγκληματικότητα στη χώρα, ακόμα και η στείρωση των μικρών ζώων -, δείχνει πως η πορεία είναι μη αναστρέψιμη, πολύ περισσότερο που τα οικονομικά αποτελέσματα είναι πενιχρά, όσον αφορά την ανάπτυξη.
Πιο εμφαντική όμως, είναι η αποτυχία της στον τομέα της κάθαρσης. Ως αντιπολίτευση είχε ξεσηκώσει τον κόσμο για τις λίστες Λαγκάρντ, Μπόγιαρνς, Λουξεμβούργου και μεγαλοκαταθετών εξωτερικού, κατηγορούσε την προηγούμενη κυβέρνηση για συγκάλυψη των πλουσίων, είχε υποσχεθεί ότι θα φέρει 4 δισεκατομμύρια στα ταμεία τους κράτους και έφερε μόνο 107 εκατομμύρια.
Ίδια εικόνα τώρα με τις νέες υποθέσεις σκανδάλων. Η υπόθεση Novartis ξεκίνησε ως το «μεγαλύτερο σκάνδαλο» από καταβολής του ελληνικού κράτους, με δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης προς τους υπό έρευνα πολιτικούς, να ετοιμάσουν την υπεράσπιση τους και κατάληξε σ ένα κοινοβουλευτικό φιάσκο. Στην Πειραιώς γνωρίζουν πως η κυβέρνηση θα…στήνει συνεχώς παγίδες, το επόμενο διάστημα αλλά ο κ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να παραμείνει στη γραμμή που έχει χαράξει για να στηρίξει τη χώρα, την επόμενη του ΣΥΡΙΖΑ, μέρα.

Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια: