Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

ΑΥΞΗΣΕΙΣ-ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ανατροπές για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα εφαρμοσθούν από τα τέλη Απριλίου και θα ισχύσουν αναδρομικά από τις αρχές του έτους.
Ακριβαίνουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων, ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός φόρος, τα τεκμήρια κατοικίας, ο ΦΠΑ, οι γονικές παροχές και οι κληρονομιές.
Οι αυξήσεις που προτείνουν οι εισηγητές ακινήτων φέρνουν τα πάνω κάτω στην κτηματαγορά και ενδεχομένως να ωθήσουν την αγορά σε στασιμότητα καθώς σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και συγκεκριμένα στις περισσότερες, οι τιμές θα ανέβουν δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε όσους διαθέτουν ακίνητα αλλά και στις επιχειρήσεις για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα τους.
Η πρόταση των εκτιμητών προβλέπει αυξήσεις σε 6.070 περιοχές της Ελλάδας, μειώσεις σε 2.300 περιοχές, ενώ διατηρούν αμετάβλητες τις αξίες σε 1.700 περιοχές. Ειδικότερα Με τις αλλαγές θα αλλάξουν:
1. ΕΝΦΙΑ: Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων,
υπολογίζεται με βάση τις τιμές ζώνης των ακινήτων. Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες θα συνοδευτούν από αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές του φόρου προκειμένου η συνολική του βεβαίωση να διατηρηθεί στα περίπου 3,2 δισ. ευρώ και η η είσπραξη σε 2,65 δις. ευρώ.
2. Συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ: Εάν υπάρξουν μεγάλες μεταβολές στις αντικειμενικές η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων με περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.
3. Τεκμήριο κατοικίας: Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα επηρεάσουν τον φόρο εισοδήματος που επιβάλλεται επί των τεκμαρτών εισοδημάτων τα οποία προσδιορίζονται βάσει των αντικειμενικών δαπανών ή τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φορολογουμένων.
4. ΤΑΠ. Το τέλος ακίνητης περιουσίας, που επιβάλλεται υπέρ των Δήμων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,25‰ – 0,35‰ επί των τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.
5. ΦΠΑ σε νεόδμητα ακίνητα: με ΦΠΑ 24% επιβαρύνονται οι μεταβιβάσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία. Ο φόρος αυτός υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
6. Φόρος μεταβίβασης: Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων που υπολογίζεται με 3% επί των αντικειμενικών αξιών και επιβαρύνει τους αγοραστές των ακινήτων.
7. Φόρος γονικής παροχής ακινήτου.
8. Φόρος δωρεάς ακινήτου.
9. Φόρος κληρονομιάς ακινήτου.
10. Φόρος διανομής: Ο φόρος διανομής ακινήτων επιβάλλεται με συντελεστή 0,75%.
11. Φόρος ακινήτων που ανήκουν σε Offshore: Υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της αντικειμενικής αξίας και είναι ετήσιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: