Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Πριν μερικούς μήνες αποκαλύφθηκε ότι ο Ρεξ Τίλερσον είχε αποκαλέσει τον Ντόναλντ Τραμπ ηλίθιο. Μετά την απόλυση του μέσω tweet δεν ξέρει κάνεις ποιος είναι ο ηλίθιος ή ο πιο ηλίθιος; Το βέβαιο είναι ότι ο Τραμπ αντιλαμβάνεται την αμερικανική προεδρία ως τηλεπαιχνίδι «φύγε εσύ έλα εσύ». Φαίνεται πως ο Τραμπ αρέσκεται να ταπεινώνει τους συνεργάτες του, με αποτέλεσμα τις συχνές παραιτήσεις και απολύσεις αλλά και την αυξανόμενη δυσκολία εξεύρεσης ικανών κυβερνητικών στελεχών.

Η διαρκής αναστάτωση στην Ουάσινγκτον είναι μέρος της αντισυμβατικής και αντισυστημικής στρατηγικής που πρεσβεύει ο Τραμπ και ικανοποιεί ένα κομμάτι της αμερικανικής κοινής γνώμης που σιχαίνεται τους πολιτικούς και τη «διεφθαρμένη» Ουάσινγκτον. Όμως, ταυτόχρονα, επιτείνει τη σύγχυση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Όσο κι αν προσπαθούν οι παραδοσιακοί και ικανοί διπλωμάτες τύπου Τζέφρι Πάιατ, η αμερικανική επιρροή διεθνώς βρίσκεται σε υποχώρηση. 

Αυτό έχει την ιδιαίτερη σημασία του για την Ελλάδα, μιας και μέχρι τώρα οι ΗΠΑ ήταν ο επιδιαιτητής της ελληνο-τουρκικής διαμάχης. Ο κίνδυνος είναι πως στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, οι ΗΠΑ είτε θα πάψουν να ενδιαφέρονται είτε δεν θα μπορούν να διατηρήσουν μια στοιχειώδη ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο.



Του Δημήτρη Καιρίδη  onalert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: