Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ, ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ!

Ήταν 05:30 το πρωί, σαν σήμερα 44 χρόνια πριν, όταν η Τουρκία βρήκε ανοικτή την κερκόπορτα απο τους χουντικούς της Ελλάδας και εισέβαλε για να «αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη» που ανέτρεψε το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου πέντε μέρες νωρίτερα.
Η Τουρκική στρατιωτική εισβολή στην Κυπριακή Δημοκρατία ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου 1974, 5 μέρες μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Η Τουρκία υποστηρίζει πως η επιχείρηση αποτελεί Ειρηνευτική Επέμβαση νομιμοποιημένη υπό του άρθρου 4 της συνθήκης εγγυήσεων. Τόσο τα Ηνωμένα Έθνη, ωστόσο, όσο και το Συμβούλιο της Ευρώπης θεωρούν πως είναι Εισβολή.
Το πραξικόπημα διατάχθηκε από την Χούντα των Αθηνών και πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Φρουρά σε συνεργασία με την ΕΟΚΑ Β'. Ανέτρεψε τον πρόεδρο Αρχιεπίσκο Μακάριο Γ', ενώ ο στόχος του πραξικοπήματος ήτανε η Ένωση του νησιού με την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Wikipedia, στις 20 Ιουλίου,
η Τουρκία εισέβαλε στο νησί, προφασιζόμενη το άρθρο 4 της συνθήκης Εγγυήσεων. Οι τούρκικες δυνάμεις κατέλαβαν την Κερύνεια και μια περιοχή γύρω από την πόλη εντός 3 ημερών. Στις 23 Ιουλίου κηρύχτηκε εκεχειρία και τόσο η Χούντα των Αθηνών όσο και η πραξικοπηματική κυβέρνηση της Κύπρου κατέρρευσαν.
Ακολουθήσανε 2 γύροι διαβουλεύσεων στην Γενεύη μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών, στις οποίες η Τουρκία ζητούσε ομοσπονδιακή λύση, ανταλλαγή πληθυσμού και το 34% των εδαφών της Κύπρου να ελέγχεται από τους τουρκοκύπριους. Στις 14 Αυγούστου, οι συνομιλίες της Γενεύης καταρρεύσανε και η Τουρκία ξεκίνησε δεύτερη επιχείρηση οπου και κατέλαβε το 36,2% του νησιού.
Γύρω στις 150.000 άνθρωποι προσφυγοποιήθηκαν. Ένα χρόνο αργότερα, 60.000 περίπου Tουρκοκύπριοι, μετακινήθηκαν από τις ελεύθερες νότιες περιοχές, στις ελεγχόμενες από τις τούρκικες δυνάμεις βόρειες περιοχές. Το 1983, ανακηρύχτηκε η Τούρκικη Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου, αναγνωρισμένη μόνο από την Τουρκία.
Η διεθνής κοινότητα θεωρεί τα εδάφη της ΤΔΒΚ ως κατεχόμενα από τις Τούρκικες δυνάμεις και θεωρούνται περιοχή της Δημοκρατίας της Κύπρου.
Η κατοχή εξακολουθεί και θεωρείται παράνομη, ενώ οι συνομιλίες για λύση του κυπριακού συνεχίζοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: