Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

TO «ΝΤΟΥ» ΤΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ ΤΗΣ ΕΡΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤO '64 ΚΑΙ Η ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΟΥ ΣΤΗΛΙΤΕΥΣΕ «ΤΟΥΣ ΒΕΒΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ»

Στις 3 Ιουλίου 1964 μια εισβολή διαδηλωτών στο ελληνικό κοινοβούλιο συντάραξε τον πολιτικό κόσμο.  
Περίπου 50 υποστηρικτές της ΕΡΕ  "μπούκαραν" στο Κοινοβούλιο φωνάζοντας συνθήματα όπως «Προδότη Παπανδρέου», «Καραμανλή γύρισε πίσω», «Παπανδρέου, παπατζή». Επικεφαλής των διαδηλωτών ήταν ο συγγραφέας Ρένος Αποστολίδης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του Πλύτα της ΕΡΕ, ο οποίος φέρεται να έδωσε το σύνθημα της εισβολής.
Η βουλή βρισκόταν σε συνεδρίαση  για το Κυπριακό, καθώς ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου είχε μόλις επιστρέψει από το ταξίδι του στην Αμερική, όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Λίντον Τζόνσον και ενημέρωνε τα κόμματα,
της Βουλής για το Κυπριακό ζήτημα. Λίγο νωρίτερα ο Παυσανίας Πλύτας είχε δώσει ομιλία στην πλατεία Κλαυθμώνος, καθώς την περίοδο εκείνη ήταν σε εξέλιξη ο προεκλογικός αγώνας για τη θέση του δημάρχου Αθηναίων. Υποψήφιος με την Ένωση Κέντρου ήταν ο απόστρατος στρατηγός Παυσανίας Κατσώτας, με την ΕΡΕ ο ασφαλιστής Γεώργιος Πλυτάς και ο καθηγητής του ΕΜΠ, Νίκος Κιτσίκης με την αριστερή ΕΔΑ.
Μετά την ομιλία του Πλύτα περίπου 50 υποστηρικτές του κατευθύνθηκαν με "άγριες" διαθέσεις προς το Σύνταγμα, κρατώντας πλακάτ με το πρόσωπο του Καραμανλή.  Διέκοψαν την κυκλοφορία και στη συνέχεια έφθασαν στο προαύλιο της Βουλής και προσπάθησαν να εισέλθουν στην αίθουσα των συνεδριάσεων. Αφού υπερφαλάγγισαν τη φρουρά έφτασαν μέχρι την είσοδο της αίθουσας. Εκείνη τη στιγμή ο Μαρκεζίνης μιλούσε στο βήμα της βουλής, και επικράτησε σύγχυση. Η συνεδρίαση διεκόπη και βουλευτές και δημοσιογράφοι βγήκαν από την αίθουσα τρέχοντας για να δουν τι συμβαίνει.
Ακολούθησαν μάχες σώμα με σώμα με τους βουλευτές της Ένωσης Κέντρου, οι οποίοι προσπάθησαν να σταματήσουν τους εισβολείς. Από τις συμπλοκές μεταξύ της φρουράς και των διαδηωτών τραυματίστηκαν οι βουλευτές Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος, Γεώργιος Μπακατσέλος, Ιωάννης Τσιριμώκος, Χρήστος Αποστολάκος, Ιάκωβος Διαμαντόπουλος. Μάλιστα, τραυματίστηκε σοβαρά ο Μιχάλης Λεφάκης, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του τότε Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Η φρουρά συνέλαβε 32 διαδηλωτές και στις 11 το βράδυ η συνεδρίαση συνεχίστηκε. Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου ανέβηκε στο βήμα της Βουλής και στην ομιλία του στηλίτευσε «τους βέβηλους και βαρβάρους, καθώς και τους ηθικούς αυτουργούς». Όπως ανέφερε η εφημερίδα "Ελευθερία" ο Καραμανλής αρνήθηκε να αποδοκιμάσει τους βανδαλισμούς στη Βουλή ενώ ο Γεώργιος Παπανδρέου σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους δήλωσε ότι "αι ασχημίαι εκείναι δεν αποτελούν εκδήλωσιν φρονήματος αλλά παράνομον και βέβηλον πράξιν".  Η Νεολαία της ΕΡΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αποδοκίμαζε τα επεισόδια.
Η δίκη
Οι 32 που συνελήφθησαν για την "τρομοκρατική επίθεση", όπως αναφέρει ο Τύπος της εποχής,  οδηγήθηκαν στα κρατητήρια της Γενικής Ασφάλειας με βάση τον νόμο 4000 «περί τεντιμποϊσμού». Αμέσως, διατάχθηκε η ανάκριση τους για να διαπιστωθούν οι ευθύνες των οργάνων της Χωροφυλακής. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω  από τα δικαστήρια για να διαμαρτυρηθούν για τους "τραμπουκισμούς" των υποστηρικτών της ΕΡΕ. Ανάμεσα στους μάρτυρες κατηγορία στη δίκη τους ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Δημήτριος Παπασπύρου.
Ο εισαγγελέας τόνισε ότι "τα διαπραχθέντα αδικήματα ήταν πρωτάκουστα εις τα χρονικά της Ελλάδος και πρόκειται περί καταχρήσεως της ελευθερίας και καταλύσεως του νόμου, διότι η ελευθερία είναι συνυφασμένη με την τήρησιν των νόμων". 
Στις 15 Ιουλίου ανακοινώθηκε η ετυμηγορία. Ο Ρένος Αποστολίδης και ο νομαρχιακός υπάλληλος Αχιλλέας Βήττας, καταδικάσθηκαν σε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών και άλλοι 22 σε μικρότερες ποινές. Σημειώνεται ότι μεταξύ των αθωωθέντων ήταν και ο 18χρονος Παναγιώτης Μιχαλόλιας ή Μιχαλολιάκος, ο γνωστός ποινικολόγος Τάκης Μιχαλόλιας, αδελφός του ηγέτη της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου έδωσε στη δημοσιότητα λίστα με τις παρακρατικές οργανώσεις που δρούσαν την εποχή εκείνη και σε διάστημα ενός έτους οι περισσότερες είχαν διαλυθεί.
Πληροφορίες: sansimera/εφημερίδα "Ελευθερία"/εφημερίδα "Εμπρος"

Δεν υπάρχουν σχόλια: