ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Συντάξεις και Σκοπιανό είναι γνωστό ότι θα κρίνουν το χρόνο των εκλογών, αλλά ήδη τα... στοιχήματα έχουν αρχίσει να πέφτουν βροχή. Ακόμη και μέσα στην κυβέρνηση. Και την πολύ ενδιαφέρουσα εκτίμηση-πρόταση του Πάνου Καμμένου ότι οι εξελίξεις για το Σκοπιανό δεν θα έλθουν πριν από το δεύτερο μισό του 2019 ή ότι θα μπορούσε να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών η επόμενη Βουλή έρχεται να διαψεύσει ο Νίκος Βούτσης.
Εμμέσως πλην σαφώς, ο πρόεδρος της Βουλής έδειξε το Μάιο ως το χρόνο των εκλογών, λέγοντας - σε συνέντευξή του στον Alpha - πως «καλά έκανε ο πρωθυπουργός κι άφησε το ενδεχόμενο να γίνουν 2-3 μήνες νωρίτερα οι εκλογές». Ο κ. Βούτσης είναι, άλλωστε, από αυτούς που υποστηρίζουν εδώ και καιρό το ενδεχόμενο πολλαπλών εκλογών το Μάιο, με το Μαξίμου,
ωστόσο, να επιχειρεί να το διαψεύσει και να επαναλαμβάνει μονότονα πως ο σχεδιασμός προβλέπει εκλογές στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2019. Όμως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήταν αυτός που στη ΔΕΘ είπε πως αυτό θα συμβεί εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες κι οι εξελίξεις: «Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των πραγμάτων», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Την ίδια στιγμή, το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μην επιτύχει τελικώς την αναστολή των περικοπών στις συντάξεις θα την έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση κι ενδεχομένως θα πυροδοτούσε άμεσες πολιτικές εξελίξεις, ιδιαίτερα εάν η συνταγματική αναθεώρηση στην πΓΔΜ ολοκληρωθεί μ' επιτυχία έως το τέλος του έτους και την ίδια περίοδο προκύπτει η ανάγκη κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. Άρα, μέσα απ' όλα αυτά, γίνεται φανερό πως τόσο οι συντάξεις όσο και το Σκοπιανό θα καθορίσουν τον τελικό χρόνο των εκλογών. Το μόνο δεδομένο είναι πως στο πρωθυπουργικό επιτελείο απορρίπτουν είτε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το Σκοπιανό είτε το ενδεχόμενο ψήφισης της συμφωνίας από την επόμενη Βουλή, όπως έχει προτείνει ο κ. Καμμένος, με αποτέλεσμα και αυτό να ενισχύει τα εκλογικά σενάρια σε περίπτωση... «ατυχήματος».
Μια αποστροφή, εξάλλου, του κ. Καμμένου στη ΔΕΘ έχει ανάψει φωτιές γενικότερα στο πολιτικό σκηνικό. Η εμμονή του υπουργού Άμυνας ότι ο ίδιος κι οι ΑΝΕΛ εκφράζουν την «καραμανλική» Δεξιά και οι προνομιακές σχέσεις τις οποίες εμφανίζεται να έχει με αυτή την πτέρυγα της συντηρητικής παράταξης ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν έντονες αντιδράσεις. Στην «καραμανλική» Δεξιά δήλωσε, εξάλλου, ότι ανήκει και η Κατερίνα Παπακώστα, η οποία εντάχθηκε στην κυβέρνηση κι άρα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης - ως ανεξάρτητη συνεργαζόμενη βουλευτής - στον πρόσφατο ανασχηματισμό.
Εντύπωση προκαλεί, άλλωστε, το γεγονός ότι στον ΣΥΡΙΖΑ κρατούν πράγματι διακριτικές αποστάσεις και αποφεύγουν να σχολιάσουν οτιδήποτε για τις ευθύνες της διακυβέρνησης Καραμανλή (2004-2009), πόσω μάλλον για τις ευθύνες της σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση της χώρας και την προσφυγή στα μνημόνια. Τούτο έχει πολλάκις ερμηνευτεί ως έμμεση αλληλοϋποστήριξη, γεγονός που έχει επισημανθεί (κυρίως) από την Κεντροαριστερά, ενώ την τακτική της σιωπής φαίνεται ότι επιλέγει ο Κώστας Καραμανλής και σήμερα, όταν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ομνύουν στο όνομά του...
Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου