Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

ΜΠΑΙΝΕΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΣΤΗ ΔΕΗ; ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ ΖΑΕΦ (ΕΙΚΟΝΕΣ+VIDEO)

Σάλο και μεγάλες αναταράξεις έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι η ΔΕΗ, κατόπιν εντολής που δέχθηκε αλλά και με την έγκριση από τον βασικό μέτοχο, το ελληνικό Δημόσιο δηλαδή, δύο μήνες πριν υπογραφεί η συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, είχε εξαγοράσει Σκοπιανή επιχείρηση ηλεκτρισμού που ανήκε στον Κότσο Ανγκιούσεφ,αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων και «στενό» συνεργάτη του Σκοπιανού πρωθυπουργού, έναντι 4,8 εκατομμυρίων ευρώ.
Μάλιστα, από εχθές που έγινε η αποκάλυψη μέσα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και μέχρι αυτή την ώρα, δεν έχει δοθεί ακόμα απάντηση για το ποιος υπουργός ή αξιωματούχος έδωσε την εντολή για την εξαγορά της EDS του Ανγκιούσεφ, ο οποίος θεωρείται προσωπικός φίλος του Ζόραν Ζάεφ, ενώ και το καλοκαίρι, σύμφωνα με πληροφορίες, έκαναν οικογενειακώς διακοπές στη Χαλκιδική.
Η ΔΕΗ σε ανακοίνωση της υποστηρίζει ότι έλαβε μια «επιχειρηματική απόφαση» που θα της άνοιγε την πόρτα για την εμπορία ενέργειας στα Βαλκάνια, ενώ η ελληνική κυβέρνηση στην πραγματικότητα απέκρυψε τη συγκεκριμένη απόφαση και ενέργεια, η οποία ολοκληρώθηκε λίγες ημέρες πριν την υπογραφή της Συμφωνίας στις Πρέσπες για το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων.
Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι το κόστος της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει του δημοψηφίσματος στα Σκόπια ανήλθε σε πέντε εκατομμύρια ευρώ, σχεδόν όσα και τα χρήματα που έδωσε η ΔΕΗ,
για την εξαγορά της EDS, με διαχειριστές ανθρώπους του ιδίου του Σκοπιανού αντιπροέδρου.

Ποια είναι η EDS

Ο Ομιλος EDS, αποτελεί μία ανερχόμενη εταιρεία στον τομέα της εμπορίας και προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, στη FYROM.
Ιδρύθηκε το 2012 και έχει θυγατρικές στη Σερβία, στη Σλοβακία και στο Κόσσοβο. Είναι μέλος του Ουγγρικού Χρηματιστηρίου Ηλεκτρικής Ενέργειας (HUPX) και διαθέτει άδειες εμπορίας (trading) Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Σερβία, στο Κόσσοβο, στην Κροατία, στη Βουλγαρία και στην Ουγγαρία.
Είναι από τους σημαντικότερους συμμετέχοντες στο απελευθερωμένο τμήμα της Ηλεκτρικής Αγοράς προμήθειας της γειτονικής χώρας και παρέχει ηλεκτρική ενέργεια κυρίως σε μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις.
Το χαρτοφυλάκιο των πελατών της περιλαμβάνει το 40% των εταιρειών με περισσότερους από 50 υπαλλήλους, για τις οποίες διαθέτει ισχύ συνολικά 320 μεγαβάτ.
Τέλος, διαθέτει χαρτοφυλάκιο πελατών 10 μεγαβάτ στην αγορά προμήθειας (λιανική) της Σερβίας.

«Ποιος έδωσε την πολιτική εντολή στη ΔΕΗ για την εξαγορά της EDS έναντι 5 εκατ. ευρώ;»

Στην υπόθεση απρενέβη η ΝΔ μέσω του τομεάρχη Εθνικής ‘Αμυνας, Βασίλη Κικίλιας, ασκώντας δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης και θέτοντας κρίσιμα ερωτήματα: «Πρέπει να βγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα και να απαντήσει: Ποιος έδωσε την πολιτική εντολή στη διοίκηση της ΔΕΗ για να εξαγοράσει την εταιρεία εμπορίας ενέργειας EDS έναντι 5 εκατ. ευρώ από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων ενόψει της συμφωνίας για το Σκοπιανό;» ανέφερε ο κ. Κικίλιας, καλώντας τον κ. Τζανακόπουλο να απαντήσει.
«Η ΔΕΗ έχει κινδυνεύσει 2-3 φορές να χρεοκοπήσει τον τελευταίο χρόνο. Δεν είχε να πληρώσει τη μισθοδοσία της. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, μαζί με τον αρμόδιο τομεάρχη κ. Σκρέκα, έκαναν συνέντευξη Τύπου για το θέμα της ΔΕΗ, την αδυναμία της επιχείρησης, τα μπλακ άουτ, τα προβλήματα χρηματοδότησης» υποστήριξε ο κ. Κικίλιας, για να προσθέσει: «Και δύο μήνες πριν τη συμφωνία των Πρεσπών, έδωσαν εν κρυπτώ στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων, «μποναμά» 5 εκατομμύρια ευρώ μέσω της ΔΕΗ. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πολιτική εντολή. Το θέμα είναι μείζον, πάρα πολύ σοβαρό και πρέπει να διερευνηθεί άμεσα, σήμερα κιόλας».
Αλλάζει χώρο η εκδήλωση για το «Μακεδονικό»
Αλλά και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιάννης Μανιάτης παρενέβη στο θέμα λέγοντας ότι θα το φέρει με ερώτηση στη Βουλή ώστε να απαντήσει η κυβέρνηση.
«Θα αναζητήσουμε στη Βουλή ποιος έδωσε την εντολή» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο Γιάννης Μανιάτης προσθέτοντας ότι προφανώς την εισηγήθηκε η Κυβέρνηση γιατί ελέγχει το 51% των μετοχών της ΔΕΗ που παρότι βρίσκεται σε άθλια οικονομική κατάσταση κάνει μια τέτοια εξαγορά.

Επιβεβαιώνει η ΔΕΗ

Με επίσημη απάντηση της σε ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ η ΔΕΗ επιβεβαιώνει ότι η εξαγορά της EDSέναντι 4,8 εκατομμύρια ευρώ, δυο μήνες πριν την Συμφωνία των Πρεσπών ανήκε στο στενό συνεργάτη του Ζόραν Ζάεφ, επαναφέροντας τα εύλογα ερωτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα της κίνησης αυτής, την ώρα που η εταιρεία ηλεκτρισμού αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα.
Εταιρεία του συνεταίρου του Ζάεφ εξαγόρασε η ΔΕΗ
Αναλυτικά η απάντηση του διευθυντή του γραφείου τύπου της ΔΕΗ, Ανδρέα Πετσίνη, στον ΣΚΑΪ, έχει ως εξής:
«Η απόφαση για την εξαγορά της EDS είναι καθαρά επιχειρηματική απόφαση της ΔΕΗ στο πλαίσιο της στρατηγικής της για επέκταση στην αγορά των Βαλκανίων. Για την επέκταση αυτήν η ΔΕΗ αναζητεί διαρκώς ευκαιρίες σε όλες τις χώρες της περιοχής. Η συγκεκριμένη εταιρεία βεβαίως και ήταν γνωστό ότι ανήκε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Kocho Angjushev, ο οποίος την είχε ιδρύσει το 2012 και την είχε αναπτύξει.
Πρόκειται για μια εταιρεία άριστα οργανωμένη και στελεχωμένη από υψηλότατου επιπέδου προσωπικό. Έχει τεχνογνωσία και εμπειρία στο εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας και παρουσία σε διάφορες χώρες της Βαλκανικής μέσω θυγατρικών. Για την εξαγορά της και τον καθορισμό του τιμήματος προηγήθηκαν πολύμηνη διερεύνηση και τεκμηρίωση από έγκριτους διεθνείς οίκους και ασφαλώς due diligence (οικονομικό, νομικό κ.λπ.).
Το τίμημα είναι ακριβώς 4,8 εκατ. ευρώ, χωρίς καμιά ‘’ουρά’’ και χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση για τη ΔΕΗ, και τα χρήματα κατατίθενται σταδιακά, σε συνάρτηση με την τήρηση όλων των όρων της σύμβασης αγοραπωλησίας, σε λογαριασμούς στο όνομα του ιδιοκτήτη, οι οποίοι είναι αποτυπωμένοι στη σύμβαση».
Αίτηση ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών
Το θέμα είχε αναδείξει ο Φιλελεύθερος μέσα από τη στήλη Πετριές του Θανάση Μαυρίδη.
Συγκεκριμένα έγραφε στις 3 Μαΐου:
Μία από τις μεγαλύτερες απορίες της τελευταίας τριετίας είναι για ποιον λόγο η «ταλαιπωρημένη» ΔΕΗ εξαγόρασε την αντίστοιχη ηλεκτρική εταιρεία των Σκοπίων. Όταν οι οικονομικές σου καταστάσεις έχουν την εικόνα που έχουν οι οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ, το τελευταίο πράγμα που πρέπει να σε απασχολεί είναι η εξαγορά μιας εταιρείας.
Μόνο έναν γνωρίζω που σε δύσκολες για τον ίδιο εποχές αγοράζει για γούρι ένα αυτοκίνητο ή ένα πανάκριβο ρολόι, αλλά φαντάζομαι ότι αυτή δεν είναι μία ανάλογη περίπτωση. Η εξαγορά – έκπληξη συμφωνήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο. Η εξαγορά κόστισε 4,8 εκ. ευρώ. Δεν μιλάμε για τα δάνεια της Αγγλίας, αλλά δεν είναι και «αέρας» για μία εταιρεία σαν την ΔΕΗ.
Η EDS ήταν θυγατρική εταιρείας που ίδρυσε ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της FYROM. Αυτή θα ήταν μία πολύ καλή εξήγηση. Θα μπορούσε να είναι κι έτσι, αλλά δεν φαίνεται να πρόκειται για μία τόσο απλοϊκή εξήγηση. Κι εν πάση περιπτώσει, πρόκειται για μία «λογική συναλλαγή». Δεν κάνεις κανείς τέτοιου είδους παιγνίδια με 4,7 εκ. ευρώ.
Εταιρεία του συνεταίρου του Ζάεφ εξαγόρασε η ΔΕΗ
Φανταζόμαστε ότι ο κ. Κοτζιάς ως βαθύς γνώστης των ζητημάτων της Βαλκανικής θα μπορεί να δώσει μία καλύτερη ερμηνεία στα τεκταινόμενα. Έκαστος στο είδος του και ο Νίκος στις διεθνείς σχέσεις και κυρίως σε αυτές των Βαλκανίων. Είναι αυτό που λέμε ένας άνθρωπος φτιαγμένος για αυτή την δουλειά.
Πάμε πάλι! Η προβληματική ΔΕΗ που της οφείλει χρήματα ο μισός πληθυσμός της χώρας και εξ αυτού του γεγονότος δεν ξέρει μια ολόκληρη κυβέρνηση τι να την κάνει, εξαγοράζει την ηλεκτρική εταιρεία των Σκοπίων. Αν ο σκοπός ήταν αυτό που λέμε «εθνικός», τότε θα πρέπει οι άνθρωποι να μας λυπήθηκαν. Κρίση, μιζέρια, εκπτώσεις. Αυτή είναι μία φυσική ροή των πραγμάτων. Αλλά δεν φαίνεται να είναι αυτό.
Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι στην πρώτη φάση των συζητήσεων για το Σκοπιανό υπήρχαν αναφορές σε θέματα όπως η οικονομική συνεργασία και το ενεργειακό. Σήμερα οι σχετικές αναφορές έχουν κατά κάποιο τρόπο εξαφανιστεί. Και αναφερόμαστε στο θέμα του αγωγού μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων. Και νομίζουμε ότι κάπου εδώ αρχίζουν τα ωραία. Ή αλλιώς πως μία επένδυση 4,8 εκατ. ευρώ μπορεί να κρύβει επενδύσεις της τάξης των 400 εκατ. ευρώ και δουλειές δισεκατομμυρίων.
Κάποιοι πονηροί φίλοι από την αλλοδαπή, οι οποίοι δεν αφήνουν τίποτα να πέσει στο πάτωμα, συνδέουν αυτό το θέμα με εκείνο του λιγνίτη. Πως; Μέσω του ενδιαφέροντος μιας κινέζικης εταιρείας που εξειδικεύεται στο αντικείμενο. Κι αν οι ίδιοι Κινέζοι λυπηθούν την κατάντια της ΔΕΗ και θελήσουν να ρίξουν μερικά εκατομμύρια για να την «σώσουν»;
Επειδή αν «πέσει» η ΔΕΗ θα έχει μεγάλο πρόβλημα η Ελλάδα, μεγαλύτερο κι από τις τράπεζες. Κι αν είναι κάποιος να σώσει την Ευρώπη από τέτοιους πονοκεφάλους, μπορεί και να ξεπεραστούν οι όποιες ενστάσεις για την εξαγορά μιας ευρωπαϊκής εταιρείας από Κινέζους.
Αυτό λένε οι πονηροί μου φίλοι, ότι η ΔΕΗ και τα Σκόπια είναι δύο μόνο κομμάτια του ίδιου παζλ. Εγώ εξακολουθώ και πιστεύω μόνο τον Νίκο τον Κοτζιά. Τους δικούς μας ανθρώπους εμπιστεύομαι. Τι λένε δεξιά και αριστερά…

Δεν υπάρχουν σχόλια: