Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΤΗΣ 12 ΝΟΕΜΒΡΗ 2018
1. Στο αίτημα των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» να πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο που να τους αναγνωρίζεται πως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου, η Λαϊκή Συσπείρωση που από το καλοκαίρι ζητούσε να μπει το θέμα στην ημερήσια διάταξη, τόνισε πως:
Προκειμένου να βγει κοινό ψήφισμα-απόφαση που να καλύπτει τους εργαζομένους, οφείλουμε να πάρουμε καθαρή θέση. Είμαστε με τον αγώνα των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», γιατί έχουμε την αγωνία το πρόγραμμα και να συνεχιστεί και να αναπτυχτεί. Σήμερα που χιλιάδες συνταξιούχοι παλεύουν να επιβιώσουν,
μέσα άπω τις τσακισμένες συντάξεις τους, που τα παιδιά τους παραδέρνουν μεταξύ της ανεργίας και υποαπασχόλησης, που οι δημόσιες δομές φροντίδας των ηλικιωμένων, ΑμεΑ είναι σχεδόν ανύπαρκτες και η φροντίδα τους αποκλειστική έγνοια του νοικοκυριού δεν μπορεί να χαθεί και η ελάχιστη δυνατότητα ανακούφισής τους:
• Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι” χωρίς όρους και προϋποθέσεις επειδή καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
• Νέες προσλήψεις για τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες.
• Απεμπλοκή του προγράμματος από ΜΚΟ και δημοτικές επιχειρήσεις.
• Ενίσχυση και γενναία χρηματοδοτημένη του προγράμματός ώστε να μπορέσει να επεκταθεί και να καλύψει ολοκληρωμένα τις ανάγκες των ηλικιωμένων και ΑμεA.
2. Στο αίτημα του συλλόγου φοιτητών του ΤΕΙ Άμφισσας για συμπαράσταση στον αγώνα τους για κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, που απειλούνται απ’ τις «μεταρρυθμίσεις» Γαβρόγλου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση στάθηκαν στο πλευρό των φοιτητών, τονίζοντας:
Τι ζητάνε οι φοιτητές του ΤΕΙ Άμφισσας, όπως αυτό εκφράστηκε στην από 24-10-2018 απόφαση της γενικής συνέλευσης του συλλόγου τους; Τα αυτονόητα που πρέπει να παρέχει το κράτος στη νεολαία του. Δωρεάν ποιοτική τριτοβάθμια εκπαίδευση με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους, να σπουδάζουν πάνω στο αντικείμενο που επέλεξαν και όχι να γίνονται μπαλάκι στις παλινωδίες του κάθε υπουργού παιδείας, σχολές με τις απαραίτητες υποδομές, εργαστήρια, εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών, δωρεάν στέγαση και σίτιση για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που επιλέγουν να σπουδάσουν. Φυσικά και ο καθένας στέκεται αλληλέγγυος σε αυτές τις διεκδικήσεις και στον αγώνα των φοιτητών. Το σύνολο των αιτημάτων τους, περιγράφει γλαφυρά την κατάσταση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας σήμερα. Δηλαδή την υποβάθμιση των σπουδών και την υποχρηματοδότηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με την πλήρη ευθύνη του αστικού κράτους και των κυβερνήσεών του, που μόνο σκοπό έχει την παραγωγή φτηνού κι ευέλικτου εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Απέναντι σε αυτά πρέπει να παλέψουν και οι φοιτητές του τμήματος της Άμφισσας για δωρεάν ποιοτικές σπουδές με κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.
3. Στο ζήτημα του ανοιχτού κέντρου εμπορίου (OPEN MALL), η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε, παραθέτοντας την απόφαση και τη θέση της δημοτικής αρχής Πατρών (Λαϊκή Συσπείρωση) για το ζήτημα και επισημαίνοντας για την πόλη της Άμφισσας:
Η ανάπλαση και η αναμόρφωση με βάση τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Άμφισσας έχει φέρει σε πλήρη αναστάτωση όλη σχεδόν την υπό ανάπλαση αγορά αλλά και την πλειοψηφία των κατοίκων. Αποδεχόμενοι το OPEN MALL, είναι σαν να  αποδεχόμαστε και τις ρυθμίσεις τις οποίες καταψηφίσαμε. Να μην έχει καμία αυταπάτη, κανένας αυτοαπασχολούμενος, έμπορος, επαγγελματίας ότι όλο αυτό το εγχείρημα θα δώσει ώθηση στους εργαζόμενους, υπαλλήλους, συνταξιούχους να τρέχουν στο OPEN MALL με τα άδεια τους πορτοφόλια να ψωνίζουν. Εκτός αν θεσπίσετε μαζί με το OPEN MALL και τεφτέρια στους εμπόρους για να γράφουν τα  δανικά, που σίγουρα και αγύριστα θα είναι.
4. Με παρόμοιο σκεπτικό στάθηκε και στο ζήτημα του μνημονίου συνεργασίας των ΟΤΑ Στερεάς, ορειβατικών συλλόγων και ΟΑΣΕ, καταψηφίζοντας την εισήγηση, διότι:
Δε διαφωνούμε να αναδειχθούν και να προβληθούν τα ορεινά μονοπάτια της Στερεάς. Είμαστε αντίθετοι στην ανάθεση τέτοιων προγραμμάτων σε ανώνυμες εταιρίες όπως ο Οργανισμός Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας. Και αυτό γιατί οι σκοποί εταιριών σαν τον ΟΑΣΕ είναι: η προώθηση της επιχειρηματικής, οικονομικής και γενικότερα βιώσιμης ανάπτυξης των Δήμων και Κοινοτήτων της Στερεάς Ελλάδας. Δηλαδή των επιχειρήσεων και μόνο αυτών λέμε εμείς, όλα τα άλλα είναι για στάχτη στα μάτια. Είναι εργαλείο για τα γνωστά τρωκτικά του δημοσίου χρήματος να ροκανίσουν κονδύλια από διάφορα προγράμματα όπως κάνουν εδώ και πολλές δεκαετίες πανελλαδικά αλλά και στην περιοχή μας. Για εμάς, είναι ευθύνη και αντικείμενο των Δήμων και της Περιφέρειας αυτή η δουλειά.
5. Στο ζήτημα της μεταβίβασης δημόσιας περιουσίας στο «υπερταμείο» στα πλαίσια του Γ’ Μνημονίου,αποκαλύψαμε την υποκρισία της δημοτικής αρχής να ζητήσει την εξαίρεση απ’ αυτό μόνο όσων ακινήτων θεωρεί με θολά κριτήρια ως δημόσιας ωφελείας:
Απαράδεκτη για εμάς είναι κάθε μεταβίβαση δημόσιας ή δημοτικής περιουσίας στο υπερταμείο, όχι μόνο αυτά που εσείς χαρακτηρίζετε ως «δημόσιας ωφελείας». Κάθε δημόσιο ή δημοτικό ακίνητο αποτελεί περιουσία του λαού μας, την οποία αυτός πρέπει να τη διαχειρίζεται προς δικό του όφελος. Όχι να μπαίνει ενέχυρο στους δανειστές για να κερδίζει φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια το κεφάλαιο, να μετακυλύει τις ζημιές του στο λαό και να ξεπουλάνε την περιουσία του και τον ιδρώτα του οι αστικές κυβερνήσεις. Να θυμίσουμε εδώ πως το υπερταμείο δεν έπεσε από τον ουρανό. Αποτελεί μέτρο του 3ου μνημονίου, αυτού που αισχρά μας προπαγανδίζει η κυβέρνηση πως τελείωσε τον Αύγουστο, αλλά τα μέτρα του τώρα εφαρμόζονται και φυσικά το ψήφισαν με χέρια και με πόδια ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΑΝΕΛ και όλοι οι πρόθυμοι και που μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε και αντιπάλεψε στο δρόμο, στο κίνημα. Μόνο αν ζητήσουμε να βγουν από τη λίστα του υπερταμείου όλα τα δημόσια ακίνητα της περιοχής του Δήμου μας θα υπερψηφίσουμε την πρότασή σας, αλλιώς αυτή είναι «κολοβή».
6. Τέλος, στήριξε το αίτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Παράρτημα Φωκίδας για την τοποθέτηση προτομής στην πόλη της Άμφισσας του δικηγόρου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, στελέχους του ΚΚΕ, που δολοφονήθηκε από παρακρατικούς την περίοδο της λευκής τρομοκρατίας το 1946, Φώτη Τσίγκα.
Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει σήμερα το Συμβούλιο να αποφασίσει την τοποθέτηση του μνημείου που ήδη υπάρχει αποθηκευμένο και η τοποθέτησή του χρονίζει εδώ και μια τριακονταετία περίπου. Ακολούθως σήμερα, να  συσταθεί η διαπαραταξιακή επιτροπή και να επιλέξει το χώρο για να τοποθετηθεί το μνημείο. Σε διαφορετική περίπτωση πολύ φοβούμαστε ότι θα παραπεμφθεί στις καλένδες. 
Άμφισσα, 16/11/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: