Κυριακή, 31 Μαρτίου 2019

ΑΝΗΣΥΧΟΣ Ο ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: ΈΝΑΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 5,3 ΡΙΧΤΕΡ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟ 4,5 Η 4,3

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και σεισμολόγος Άκης Τσελέντης εξέφρασε την ανησυχία του για το σεισμό στο Γαλαξίδι καθώς η σεισμική ακολουθία είναι μηδενική κάτι που από μόνο του προκαλεί προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα. 
Σε επικοινωνία που είχε μαζί του το zougla.gr ανέφερε μεταξύ άλλων πως η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου δεν τον εκπλήσσει καθόλου καθώς εντάσσεται στην αναμενόμενη σεισμική ακολουθία η οποία -όπως ανέφερε ο καθηγητής- είχε εκτιμηθεί πως θα προέκυπτε από τις δύο καταγραφές σημάτων ΒΑΝ που υπήρξαν στον σταθμό του Πύργου και σε αυτόν της Πάτρας. 
«Ο χθεσινός σεισμός είχαμε εκτιμήσει ότι θα προέκυπτε από τις καταγραφές των σημάτων ΒΑΝ στους σταθμούς του Πύργου και της Πάτρας, αυτά μαζί με κάποιες αναλύσεις σεισμολογικών δεδομένων τις οποίες κάναμε μαζί με τον Μάκη Χουλιάρα και τον καθηγητή Βαρώτσο, δείχνουν ότι η περιοχή είναι διεγερμένη. 
Το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης
Την ίδια στιγμή ο κ. Τσελέντης εκτίμησε ότι ο σεισμός των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ δεν είναι ο τελευταίος «μπορεί να υπάρξει και άλλο γεγονός,
και όχι κατά ανάγκη στην ίδια περιοχή» δήλωσε και ζήτησε από τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί θωρακίζοντας τα σπίτια τους, αλλά και να απομακρύνουν τα παιδιά τους να μην τους επιτρέπουν να παίζουν κοντά σε μάντρες και παλιά κτήρια. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου παρατήρησε πως η σεισμική ακολουθία είναι μηδενική σχεδόν κάτι που από μόνο του προκαλεί προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα καθώς όπως εξήγησε έπειτα από έναν σεισμό με μέγεθος 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είναι φυσιολογικό να ακολουθήσει μία μικρότερη δόνηση με μέγεθος ίσo ή μεγαλύτερo του μεγέθους των 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. «Ένας σεισμός 5,3R πρέπει οπωσδήποτε να μας δώσει 4,5R ή 4,3R δεν μας έχει δώσει σχεδόν τίποτα απολύτως. Αυτό προκαλεί έναν προβληματισμό» είπε ο κος Τσελέντης. Οι δονήσεις που έχουν καταγραφεί μέχρι αυτήν την ώρα έπειτα από τον σεισμό των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
Διαβάστε περισσότερα στο TheCaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: