Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019

ΠΗΡΕ ΤΗΝ «ΠΑΣΑ» ΑΠΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ ΓΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: «ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ, ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΝΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟ»

Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου από την Τουρκία ότι η γειτονική χώρα δεν πρέπει ν’ αποκλειστεί από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. 
Την αποστροφή, μάλιστα, του υπουργού Εξωτερικών αξιοποίησε στις δηλώσεις του ο Τούρκος ομόλογός του, μετά από την πρωινή συνάντησή τους στην Αττάλεια. 
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ευχαρίστησε συγκεκριμένα τον κ. Κατρούγκαλο για όσα είπε σχετικά με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων: «Τον ευχαριστούμε για το μήνυμά του», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ο Έλληνας ΥΠΕΞ, στη συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, είχε χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα για να στηρίξει τα λεγόμενά του τα πολλά χιλιόμετρα ακτογραμμής που διαθέτει η Τουρκία. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ φρόντισε, επίσης,
να στείλει το μήνυμα ότι «κανένα project στο οποίο δεν συμμετέχει η Τουρκία για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων δεν είναι ρεαλιστικό», ενώ υποστήριξε ότι η χώρα του έχει δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και γι' αυτό δεν μπορεί ν' αποκλειστεί από κανέναν. Έστρεψε μάλιστα τα πυρά του κατά του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη με αφορμή τη δήλωσή του ότι η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα ερευνών στην Κύπρο, προαναγγέλλοντας ότι θα ξεκινήσουν σύντομα γεωτρήσεις σε περιοχές γύρω από το νησί. «Η Τουρκία θα προστατεύει και τα δικαιώματά της και αυτά των Τουρκοκυπρίων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου. Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι η Τουρκία διαθέτει δικαιώματα που της αναγνωρίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και πως αυτό το δίκαιο επιθυμεί η Ελλάδα να διέπει τις διαφορές της με τους γείτονες. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αντίστοιχα θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Κύπρου.

Διαβάστε περισσότερα στο TheCaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: